Αντ. Μανιτάκης: Συμφωνία και για το δημόσιο την ερχόμενη εβδομάδα

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 13:03
UPD:14:52
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και διοικητικής μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Α, Σαμαρά.

A- A A+

Την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα κατά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα θα κλείσει και το θέμα του δημοσίου εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χαρακτήρισε επίσης «άψογη» τη συνεργασία που έχει με τα υπόλοιπα υπουργεία, αποκαλώντας «μυθεύματα» τις περί του αντιθέτου διαρροές.

Το ζήτημα των αποχωρήσεων από το δημόσιο παραμένει το κυριότερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, οι οποίες παρατείνονται τελικά και την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναχώρησε το μεσημέρι για το Δουβλίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στο αυριανό άτυπο Eurogroup.

Μετά από νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι μεταξύ του κ. Στουρνάρα και των επικεφαλής της τρόικας, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι το οικονομικό επιτελείο «είναι πολύ κοντά σε πολλά σημεία» με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Ο υπουργός πηγαίνει στο Eurogroup με πολλά κλειστά ζητήματα, αλλά ανακοινώσεις θα γίνουν για το σύνολο του "πακέτου", αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις», διευκρίνισε.

Το οικονομικό επιτελείο είχε και το βράδυ της Τετάρτης μαραθώνια σύσκεψη με την τρόικα, μετά από την οποία κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα του δημοσίου παραμένει ανοικτό.

Διαβεβαίωσε πάντως πως το θέμα του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013 - 2014 έκλεισε, χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων.

Ο ίδιος παράγοντας εμφανίστηκε τέλος αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες -και κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τρίτη- θα υπάρξει συμφωνία και θα ανακοινωθεί το σύνολο του «πακέτου».

Όπως γράφει η «Ν», υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονταν και χθες ότι η τρόικα δεν φεύγει αν δεν έχει σαφείς διαβεβαιώσεις για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν άμεση απόλυση για τους 2.000 επίορκους υπαλλήλους και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης για τους υπολοίπους.

Τη διαφορά με την τρόικα για τους δημοσίους υπαλλήλους επιβεβαιώνει ανεπίσημα και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι ξένοι τεχνοκράτες φέρονται να ζητούν την άμεση απόλυση μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού, η ελληνική πλευρά ωστόσο ζητεί και την απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού για την κίνηση αυτή.

Αντ. Ρουπακιώτης: «Όχι» στον τρόμο των επιόρκων

Παρέμβαση για το θέμα των επίορκων έκανε από τη Βουλή και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, κάνοντας λόγο για «κλίμα τρόμου» που, όπως είπε, «δημιουργεί κακό και στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην ηρεμία εκτέλεσης των καθηκόντων των υπαλλήλων».

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση για τις ανάγκες σε δικαστικούς υπαλλήλους, ο υπουργός παρατήρησε ότι πολλοί βρίσκονται υπό τον τρόμο των επιόρκων υπαλλήλων.

«Όσο είστε αντίθετοι είμαι και εγώ αντίθετος να συνεχίζουν να ασκούν καθήκοντα όποιοι έχουν παραβιάσει το νόμο. Είτε έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα είτε πειθαρχικά παραπτώματα. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να χαρακτηρίζουμε τους πάντες επιόρκους, μου δίνεται η δυνατότητα να σκεφτώ ότι δημιουργούμε ένα ψυχολογικό κλίμα επιόρκων που εγώ στα όσα χρόνια ασκώ τη δικηγορία για πρώτη φορά ακούω με τέτοια ένταση. Να δημιουργείται, δηλαδή, ένα ψυχολογικό κλίμα που αποβαίνει σε βάρος της ευρυθμίας της διοίκησης και της ηρεμίας των ίδιων των υπαλλήλων», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης.

Όπως είπε, η συζήτηση αφορά εκείνους που παρανόμησαν και διέπραξαν ποινικά αδικήματα ή βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, οι οποίοι «δεν έχουν θέση στο Δημόσιο».

«Να αποφύγουμε όμως αυτόν τον τρόμο των επιόρκων διότι δημιουργεί κακό και στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην ηρεμία εκτέλεσης των καθηκόντων των υπαλλήλων», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Ρουπακιώτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν το κατάλληλο αμπαλάζ για μια σάπια μνημονιακή πολιτική

«Αδιέξοδο» χαρακτηρίζει στο μεταξύ το μνημονιακό πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που όπως, επισημαίνει, επιβεβαιώνεται και από τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Η μνημονιακή συνταγή ύφεσης και λιτότητας, που έχει οδηγήσει την οικονομία στην κατάρρευση και την κοινωνία σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, δεν επιδέχεται βελτίωσης, με αλλαγή στη δοσολογία των συστατικών και στο χρόνο σερβιρίσματος των νέων μέτρων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Όπως αναφέρει, «οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις και νέους εξοντωτικούς φόρους που μετονομάζονται, παραμένουν στο ακέραιο» και καμία άλλη πρόταση αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής δεν μπαίνει στο τραπέζι.

«Αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την κρύψει η κυβέρνηση, σε όσα επικοινωνιακά παιχνίδια κι αν επιδοθεί, όσους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό κι αν επιστρατεύσει, όσες πολύωρες συναντήσεις κι αν γίνουν με την τρόικα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «το μόνο που τους νοιάζει είναι να βρουν το κατάλληλο αμπαλάζ για μια σάπια μνημονιακή πολιτική».

 

 

 

 

naftemporiki.gr με πληροφοίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή