Πόσο θα συμβάλουν οι καταθέσεις σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών

Αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Δουβλίνο το συνολικό πακέτο παρέμβασης που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 07:00
UPD:10:28
EPA/JULIEN WARNAND

Γερούν Ντέισελμπλουμ: «Η πρόθεσή μας να επιμηκύνουμε το χρόνο αποπληρωμής των δανείων για Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι πολύ σημαντική».

Ο τρόπος εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στις εξυγιάνσεις τραπεζών, θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για το βαθμό συμμετοχής των καταθετών στις διασώσεις τραπεζών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Τα επόμενα βήματα της τραπεζικής ενοποίησης, μετά την απόφαση για τη σύσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, θα εξεταστούν σήμερα και αύριο στο Δουβλίνο, στη συνεδρίαση του Εurogroup και του Συμβουλίου ECO-FIN, αλλά δεν αναμένονται αποφάσεις.

Η ιρλανδική προεδρία αναμένει να υπενθυμίσει στα κράτη-μελη το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της (14-15 Μαρτίου) για να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τα τέλη Ιουνίου 2013. Ωστόσο, εκτιμάται ότι λόγω του πολιτικού χαρακτήρα που έχει λάβει το θέμα, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι αποφάσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση θα οριστικοποιηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η περίπτωση της Κύπρου, όπου κλήθηκαν να συνεισφέρουν στη διάσωση των τραπεζών, αρχικά όλοι οι καταθέτες, αλλά στη συνέχεια και αφού επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, η συνεισφορά περιορίστηκε στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ, έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους πολίτες, παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή προβλέπεται από την πρόταση της Κομισιόν για το μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών.

Είναι αλήθεια ότι όταν η Κομισιόν παρουσίασε στον Τύπο την πρόταση, στα μέσα του 2012, είχε αποφύγει επιμελώς στην ανακοίνωσή της οποιαδήποτε αναφορά στην εμπλοκή των καταθετών, και έπρεπε κανείς να ανατρέξει στο νομοθετικό κείμενο της οδηγίας για να βρει την αναφορά.

Η πρόταση για τη σύσταση ευρωπαϊκής αρχής εξυγίανσης και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, προβλέπει ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταρτίζουν σχέδια που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά τους.

Τα βασικά εργαλεία εξυγίανσης είναι η πώληση μέρους ή του συνόλου της υπό πτώχευση τράπεζας σε άλλη τράπεζα και προσδιορισμός των υγιών περιουσιακών στοιχείων. Η διάσωση θα ξεκινάει με ίδια μέσα, με την τράπεζα να προβαίνει σε ανακεφαλαιοποίηση με διαγραφή ή αποδυνάμωση των μετόχων, ενώ οι απαιτήσεις των πιστωτών θα μειώνονται ή θα μετατρέπονται σε μετοχές. Εάν τα μέσα αυτά δεν επαρκούν, τότε θα εμπλέκονται και οι ανασφάλιστοι καταθέτες, δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι ηγέτες μόλις ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση, οι τράπεζες που μπορούν να γίνουν βιώσιμες θα ανακεφαλαιώνονται υπό προϋποθέσεις απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ωστόσο, στην αρχική πρόταση της Κομισιόν δεν υπάρχει αναφορά σε εμπλοκή του ΕΜΣ γιατί τότε δεν υπήρχε η σχετική δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών.

Το Βερολίνο αν και έχει δεσμευθεί πολιτικά, επιχειρεί να αποδυναμώσει τη συμμετοχή του ΕΜΣ, ωστόσο, σ’ αυτό το θέμα δεν έχει πολλούς συμμάχους, αφού μόνο οι δορυφόροι του (Ολλανδία, Φινλανδία), υποστηρίζουν τη γερμανική θέση. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων η γερμανική πλευρά θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν τις εκλογές.

Μια από τις εναλλακτικές προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι και η οποία θα μπορούσε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους καταθέτες, είναι ο ΕΜΣ να παρεμβαίνει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού προηγουμένως συμμετάσχουν στο κόστος εξυγίανσης οι μέτοχοι και οι πιστωτές, αλλά και το κράτος-μέλος σε ποσοστό 10-20%. Στην περίπτωση αυτή οι καταθέτες θα είναι η τελευταία εναλλακτική λύση που σημαίνει ότι η συνεισφορά τους στη διάσωση μιας τράπεζας θα ζητείται σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις.

Ενα άλλο θέμα που θα πρέπει επίσης να επιλυθεί στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου της τραπεζικής ενοποίησης, είναι αυτό της αναδρομικότητας των ανακεφαλαιοποιήσεων. Οι χώρες που ήδη έχουν προχωρήσει στις διασώσεις των τραπεζών με στήριξη της Ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία ζητούν ένα μέρος των κεφαλαίων που έχουν δώσει στις τράπεζες και έχει επιβαρύνει το δημόσιο χρέος να περάσει στον ΕΜΣ. Εάν αυτό γίνει δεκτό, τότε θα επωφεληθούν και η Ελλάδα με την Κύπρο.

Πορτογαλία, Ιρλανδία

Πιθανότατα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στο σημερινό Eurogroup να δώσουν στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία επτά ακόμη έτη για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει από την Ε.Ε., σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, προκειμένου να βοηθήσουν τις δύο χώρες να επιστρέψουν στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Το Δουβλίνο και η Λισαβόνα έχασαν την πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδότηση το 2010 και 2011 αντίστοιχα και έλαβαν έκτακτη βοήθεια από την Ευρώπη και τώρα η επιμήκυνση των δανείων αυτών θα μπορούσε να άρει ένα σημαντικό βάρος από τις χώρες αυτές οι οποίες προσπαθούν να εξέλθουν από τα πακέτα διάσωσης. «Η πρόθεσή μας να επιμηκύνουμε το χρόνο αποπληρωμής των δανείων για Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι πολύ σημαντική», δήλωσε χθες ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup.

Eπιβεβαιώνοντας το τηλεγράφημα του Reuters την Τρίτη, ο κ. Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ υπέβαλαν την πρόταση για επταετή επιμήκυνση, η οποία τελεί τώρα υπό συζήτηση. «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να την ολοκληρώσουμε σήμερα», είπε, αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup. O Eυρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι βλέπει σημάδια ανάκαμψης της Ευρωζώνης προς το τέλος του έτους, ενώ ξεχώρισε την Ισπανία ως τη χώρα που θα μπορούσε να παρουσιάσει δυναμική βελτίωση.

Την ίδια στιγμή, ο Ασόκα Μόντι, πρώην επικεφαλής της αποστολής της τρόικας στην Ιρλανδία, δήλωσε χθες ότι έχει έρθει πλέον η στιγμή να χαλαρώσουμε τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω καθυστέρηση προς αυτό το στόχο κινδυνεύει να υπονομεύσει την ανάκαμψη στην περιοχή. 

«Οχι» από Σόιμπλε

EPA/SOEREN STACHE

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μαζί με τους ομολόγους του της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, έχουν στείλει επιστολή στην Κομισιόν και στο Eurogroup με την οποία τάσσονται κατά της αναδρομικότητας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι η εμπλοκή του ΕΜΣ θα πρέπει να αφορά τις μελλοντικές διασώσεις τραπεζών και όχι τις διασώσεις του παρελθόντος ή αυτές που θα γίνουν πριν από τις αποφάσεις για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Πυρά της Αυστρίας κατά Λονδίνου και Ουάσιγκτον

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η κυβέρνηση της Αυστρίας, καλώντας όσους την επικρίνουν για προστασία ενός τραπεζικού απορρήτου, που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή, να κοιτάξουν πρώτα τις δικές τους παραλείψεις. Εξαπέλυσε δε πυρά κατά του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, που, όπως είπε, κρύβουν φορολογικούς παραδείσους και κέντρα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στις δικές τους «αυλές».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Die Presse» η Αυστριακή υπουργός  Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, υπογράμμισε ότι η χώρα θα μπορούσε να συμφωνήσει σε κάποιες αλλαγές, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν «μονόδρομοι». Κατηγόρησε δε τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ότι έχουν αποτύχει να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής σε περιοχές της δικής τους δικαιοδοσίας, όπως για παράδειγμα στις Νήσους Τσάνελ και το Ντέλαγουερ. Για τη Βρετανία είπε χαρακτηριστικά: «Είναι το νησί των ευλογημένων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος... Αυτό που απαιτούμε από ένα μικρό νησί όπως η Κύπρος, πρέπει να το απαιτούμε και από τη Βρετανία».

Η Αυστρία, ωστόσο, φαίνεται να οδεύει προς την απομόνωση, μετά και την απόφαση του Λουξεμβούργου να παρέχει στοιχεία ξένων πολιτών, που διατηρούν καταθέσεις στις τράπεζές τους. Το Παρίσι απηύθυνε χθες αυστηρή προειδοποίηση προς τη Βιέννη. «Δεν είναι φυσιολογικό μία χώρα, όπως η Αυστρία, να μην παρέχει πληροφορίες πολιτών της Ε.Ε. με καταθέσεις στις τράπεζές της» σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζενόβ.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαιρέτισε τη δήλωση του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί ανταλλαγής πληροφοριών για τις τραπεζικές καταθέσεις. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει την περίπτωση του Λουξεμβούργου με την κυπριακή, καθώς οι δομές και οι οικονομίες των δύο κρατών διαφέρουν σημαντικά.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]



Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
belnuto[87.2.1xx.xxx]
13/04/2013 13:24

Υπάρχουν μερικές αξιόλογες προτάσεις τις οποιες όμως έχω χάσει από τα ΜΜΕ.
1. Να διαχωριστούν οι τράπεζες σε
a. κλασικές(Ταμιευτήρια που με τις καταθέσεις χρηματοδοτούν ακίνητα, Epandiseis...) και
b. Investment(κερδοσκοπικές με μεγάλα ρίσκα = Τζόγου)
Έτσι στις δευτερες δεν ευθύνεται παρα μόνον ο Ιδιοκτητης με τις μετοχές του για τα απαοτελέσματα.

Στη κλασική τράπεζα (Me συνεχόμενη επίβλεψη EE και με το 10 % ίδιον κεφαλαίων γίνετε πιο σίγουρη η τράπεζα.)

2.
Ένα fond με χρήματα τραπεζών καλύπτει άμεσα τις κλασικές τράπεζες εάν υπάρχει στραβοπατιμa....
3.
Εδώ θα μπορούσα να δω και μια ακόμη διασφαλιστική δικλίδα
Να τοποθετηθούν κάποια ανώτατα όρια χρηματοδότησης ανά
κλάδο.
X % το ανώτατο όριο σε δανία Ακίνητον
X % για αγορά πλοίων
X % για αγορά μηχανημάτων
Οποτε έτσι ευκολότερα ξεπερνούν κάποια ύφεση σε έναν κλάδο.
Φυσικά η Γερμανία θα δίνη περισσότερη χρηματοδότηση για αγορά
οχημάτων και η Ελλάδα για αγορά Πλοίων...
4.
Μια που είναι γνωστό ότι η τράπεζα με 10% ίδια κεφαλαια, δύναται να χρηματοδότηση 100 % μια επένδυση εάν και ο αποδεκτης τον χρημάτων είναι πελάτης τις....λογικό είναι να θέλουμε λίγες και δυναμικές τράπεζες.
5.
Σύμφωνο ότι ο καπιταλισμός έχει φτάσει στα όρια του βλέποντας ότι στην Γερμανία πολλοί εργαζόμενοι έχουν € 3,33/ ώρα
και αναγκάζονται να περνούν και επίδομα απόρου για να τα βγάλουν πέρα. Οι γερμανοί MM έχουν μάθει να επενδύουν στα σίγουρα. Αυτές οι ευκαιρίες για σίγουρες επενδύσεις έχουν γίνει
λίγες και δεν φτάνουν.
Καλούμαστε λοιπόν όλοι στην ΕΕ να ανατγονιστουμε να τις βρούμε και να τις αξιοποιήσουμε. δύσκολο.
Ο καπιταλισμός έφτασε στα όρια του, ο κομμουνισμός απέτυχε. Είναι καιρός να έρχει ένα δικαιότερο σύστημα που να επιτρέψει στον πολίτη να γευτεί την παραγωγικότητα τις τεχνολογίας του. Ίσος με μικρότερο χρόνο εργασίας σε μερικούς κλάδους....

περισσότερα
Θεοδόσιος Μεσονύκτης[85.73.2xx.xxx]
13/04/2013 09:34

Αγαπητέ μου ΝΑΚ, VERY glad to hear from you again.

Βαθύτατη θυμηδία και ακατάσχετο γέλωτα μου προξενεί η φαιδρά απελπισία των κατά τα άλλα "καπιταλιστών", οι οποίοι εκβάλλουν ουρανομήκεις κραυγές και αρές κατά του Κράτους, οσάκις παρεμβαίνει στην οικονομία, κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων, κατά της "Αριστεράς" και κατά παντός εν γένει, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως θιασώτες της "ελεύθερης οικονομίας", της "αυτορυθμίσεως" των αγορών και άλλων ανυπάρκτων φαινομένων, ενώ, ταυτοχρόνως, προκειμένου περί των καταθέσεών των, ορύονται ότε αναφύεται ο παραμικρός κίνδυνος, προσεπικαλούμενοι...τον κατά τα άλλα ολετήρα της Οικονομίας!

Πάσχουν, οι Ελληνες, όπως και πολλοί άλλοι, από το σύνδρομο του θρασυδείλου μαμόθρεφτου, το οποίο, πίσω από την ασφάλεια της μάντρας, βρίζει τους περαστικούς και με τον πρώτο ξεγυρισμένο φούσκο τρέχει στη μαμά του να του σκουπίσει τις μύξες!

Ποιός τους είπε, άρα γε, ότι οι Τράπεζες αποτελούσαν, έκπαλαι, "ασφαλή" ιδρύματα; Η Ιστορία της τραπεζικής ανωνύμου εταιρείας, από τον 14ο αιώνα που εμφανίζεται οργανωμένα ο θεσμός, μέχρις της δεκαετίας του 1950, όταν, με την έλευσι του Κοινωνικού Κράτους, ετέθησαν, κατόπιν του Ολέθρου του Β.Π.Π., οι βάσεις της νομοθετικής προστασίας των καταθετών, αποτελεί μακρά αλληλοδιαδοχή ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ! Σε κάθε Τράπεζα που λειτουργεί σήμερα στον Πλανήτη αντιστοιχούν τα άκλαυτα κουφάρια ΔΕΚΑ τουλάχιστον ομοειδών τους οι οποίες επτώχευσαν, συμπαρασύροντας και στην αυτοχειρία ακόμη εκατομμύρια καταθέτες.

Ομως, αυτή είναι η ανθρώπινη φύση: αδύναμο εκ του ασφαλούς θράσος, το οποίο, μόλις υποστεί την συντριβή από τον πιό δυνατό εκείνου αλήτη τρέχει να βρεί προστάτες, ξεχνώντας ό,σα υποστήριζε μέχρις προ ολίγου!

Ανιστόρητοι, αμαθείς, ανεπαρκείς, ανερμάτιστοι, αστείοι χωριάτες, επικαλούνται, οι Ελληνες, τον "καπιταλισμό" για τους εαυτούς τους ατομικά και τον απαθλιωμένο κομμουνισμό της ισοπέδωσης για όλους τους άλλους! Καμμία γνώση των κανόνων, καμμία αντίληψη των κινδύνων, καμμία αυτοκριτική, καμμία συνέπεια. Πως να μην τους συντρίψει, αβρόχοις ποσί, η δία πυρός και σιδήρου διελθούσα Ευρώπη, "κακούργα" όπως είναι, κατά τα άλλα; Το Κοινωνικό Κράτος, στην Ελλάδα ως παρωδία της έννοιας, αποτελεί θέσμιο για το οποίο χύθηκαν, από τους Ευρωπαϊκούς Λαούς, ποταμοί αίματος. Η Ελλάδα το παρέλαβε σαν ημεδαπό έκτρωμα, χωρίς να διέλθει από τα στάδια της καθιερώσεώς του στην κοινωνική συνείδηση ως κατακτήσεως.

Μπά, αναιρώ την προηγουμένη θέση μου: ας καταργηθεί, ολοσχερώς, ΚΑΘΕ εγγύηση, ακόμη και για τον καταθέτη ολίγων χιλιάδων Ευρώ! Ας παίξει, ο Λαός της Ελλάδας, με το σύστημα που τόσο διακαώς επιθυμεί, ας συντριβεί στην ολότητά του, ας φάει τα νεράτζια από τις πλατείες για να μάθει τι εστί "αγορά" και, επί τέλους, ας μάθει, ο μέσος αστοιχείωτος, ασυνείδητος, ρυπαρός και ΒΛΑΚΑΣ Ελληνας, ότι αποτελεί, απέναντι σε ΟΛΟΥΣ, ανεξαιρέτως, τους Δυτικούς Λαούς, απολίθωμα του Ανθρώπου των Σπηλαίων! Και, μετά, σακατεμένος, έαν μπορεί, ας ξανασηκωθεί, με τις δυνάμεις του.

περισσότερα
thal[213.16.2xx.xxx]
13/04/2013 00:19

Βεβαίως και οι καταθέσεις θα συμβάλουν στις διασώσεις των τραπεζών, ως λιμνάζοντα κεφάλαια. Είναι θέμελιακό ζήτημα της ίδιας της αρχιτεκτονικής του ευρώ, ότι δηλαδή είναι χρεωστικό νόμισμα, με λίγα λόγια δεν εγγυάται κανείς την έκδοσή του. Ο,τι αξίζει είναι ό,τι έχει αποτιμηθεί και πιστωθεί στο ίδιο το νόμισμα. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η διαγραφή κεφαλαιακής υπεραξίας καθ' οποιοδήποτε τρόπο με στόχο την αποφυγή πληθωριστικών πιέσεων (σκληρό νόμισμα). Είναι και ο λόγος που η Γερμανία ενστερνίζεται τη λιτότητα ως μέσο εξυγίανσης των επιμέρους οικονομιών της ευρωζώνης. Όσο θα υπάρχει ύφεση τόσο και οι "πληθωριστικοί" καταθετικοί λογαριασμοί θα είναι υλικό προς κούρεμα, ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία. Οι δε διασώσεις των τραπεζών είναι απλά η βιτρίνα...

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (26)

Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα