Ο τρόπος εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στις εξυγιάνσεις τραπεζών, θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για το βαθμό συμμετοχής των καταθετών στις διασώσεις τραπεζών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.
Υπάρχουν μερικές αξιόλογες προτάσεις τις οποιες όμως έχω χάσει από τα ΜΜΕ.1. Να διαχωριστούν οι τράπεζες σε a. κλασικές(Ταμιευτήρια που με τις καταθέσεις χρηματοδοτούν ακίνητα, Epandiseis...) και b. Investment(κερδοσκοπικές με μεγάλα ρίσκα = Τζόγου)Έτσι στις δευτερες δεν ευθύνεται παρα μόνον ο Ιδιοκτητης με τις μετοχές του για τα απαοτελέσματα.Στη κλασική τράπεζα (Me συνεχόμενη επίβλεψη EE και με το 10 % ίδιον κεφαλαίων γίνετε πιο σίγουρη η τράπεζα.)2.Ένα fond με χρήματα τραπεζών καλύπτει άμεσα τις κλασικές τράπεζες εάν υπάρχει στραβοπατιμa....3.Εδώ θα μπορούσα να δω και μια ακόμη διασφαλιστική δικλίδαΝα τοποθετηθούν κάποια ανώτατα όρια χρηματοδότησης ανάκλάδο.X % το ανώτατο όριο σε δανία ΑκίνητονX % για αγορά πλοίωνX % για αγορά μηχανημάτωνΟποτε έτσι ευκολότερα ξεπερνούν κάποια ύφεση σε έναν κλάδο.Φυσικά η Γερμανία θα δίνη περισσότερη χρηματοδότηση για αγορά οχημάτων και η Ελλάδα για αγορά Πλοίων...4.Μια που είναι γνωστό ότι η τράπεζα με 10% ίδια κεφαλαια, δύναται να χρηματοδότηση 100 % μια επένδυση εάν και ο αποδεκτης τον χρημάτων είναι πελάτης τις....λογικό είναι να θέλουμε λίγες και δυναμικές τράπεζες.5.Σύμφωνο ότι ο καπιταλισμός έχει φτάσει στα όρια του βλέποντας ότι στην Γερμανία πολλοί εργαζόμενοι έχουν € 3,33/ ώρακαι αναγκάζονται να περνούν και επίδομα απόρου για να τα βγάλουν πέρα. Οι γερμανοί MM έχουν μάθει να επενδύουν στα σίγουρα. Αυτές οι ευκαιρίες για σίγουρες επενδύσεις έχουν γίνειλίγες και δεν φτάνουν. Καλούμαστε λοιπόν όλοι στην ΕΕ να ανατγονιστουμε να τις βρούμε και να τις αξιοποιήσουμε. δύσκολο. Ο καπιταλισμός έφτασε στα όρια του, ο κομμουνισμός απέτυχε. Είναι καιρός να έρχει ένα δικαιότερο σύστημα που να επιτρέψει στον πολίτη να γευτεί την παραγωγικότητα τις τεχνολογίας του. Ίσος με μικρότερο χρόνο εργασίας σε μερικούς κλάδους....
Αγαπητέ μου ΝΑΚ, VERY glad to hear from you again.Βαθύτατη θυμηδία και ακατάσχετο γέλωτα μου προξενεί η φαιδρά απελπισία των κατά τα άλλα "καπιταλιστών", οι οποίοι εκβάλλουν ουρανομήκεις κραυγές και αρές κατά του Κράτους, οσάκις παρεμβαίνει στην οικονομία, κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων, κατά της "Αριστεράς" και κατά παντός εν γένει, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως θιασώτες της "ελεύθερης οικονομίας", της "αυτορυθμίσεως" των αγορών και άλλων ανυπάρκτων φαινομένων, ενώ, ταυτοχρόνως, προκειμένου περί των καταθέσεών των, ορύονται ότε αναφύεται ο παραμικρός κίνδυνος, προσεπικαλούμενοι...τον κατά τα άλλα ολετήρα της Οικονομίας!Πάσχουν, οι Ελληνες, όπως και πολλοί άλλοι, από το σύνδρομο του θρασυδείλου μαμόθρεφτου, το οποίο, πίσω από την ασφάλεια της μάντρας, βρίζει τους περαστικούς και με τον πρώτο ξεγυρισμένο φούσκο τρέχει στη μαμά του να του σκουπίσει τις μύξες!Ποιός τους είπε, άρα γε, ότι οι Τράπεζες αποτελούσαν, έκπαλαι, "ασφαλή" ιδρύματα; Η Ιστορία της τραπεζικής ανωνύμου εταιρείας, από τον 14ο αιώνα που εμφανίζεται οργανωμένα ο θεσμός, μέχρις της δεκαετίας του 1950, όταν, με την έλευσι του Κοινωνικού Κράτους, ετέθησαν, κατόπιν του Ολέθρου του Β.Π.Π., οι βάσεις της νομοθετικής προστασίας των καταθετών, αποτελεί μακρά αλληλοδιαδοχή ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ! Σε κάθε Τράπεζα που λειτουργεί σήμερα στον Πλανήτη αντιστοιχούν τα άκλαυτα κουφάρια ΔΕΚΑ τουλάχιστον ομοειδών τους οι οποίες επτώχευσαν, συμπαρασύροντας και στην αυτοχειρία ακόμη εκατομμύρια καταθέτες.Ομως, αυτή είναι η ανθρώπινη φύση: αδύναμο εκ του ασφαλούς θράσος, το οποίο, μόλις υποστεί την συντριβή από τον πιό δυνατό εκείνου αλήτη τρέχει να βρεί προστάτες, ξεχνώντας ό,σα υποστήριζε μέχρις προ ολίγου!Ανιστόρητοι, αμαθείς, ανεπαρκείς, ανερμάτιστοι, αστείοι χωριάτες, επικαλούνται, οι Ελληνες, τον "καπιταλισμό" για τους εαυτούς τους ατομικά και τον απαθλιωμένο κομμουνισμό της ισοπέδωσης για όλους τους άλλους! Καμμία γνώση των κανόνων, καμμία αντίληψη των κινδύνων, καμμία αυτοκριτική, καμμία συνέπεια. Πως να μην τους συντρίψει, αβρόχοις ποσί, η δία πυρός και σιδήρου διελθούσα Ευρώπη, "κακούργα" όπως είναι, κατά τα άλλα; Το Κοινωνικό Κράτος, στην Ελλάδα ως παρωδία της έννοιας, αποτελεί θέσμιο για το οποίο χύθηκαν, από τους Ευρωπαϊκούς Λαούς, ποταμοί αίματος. Η Ελλάδα το παρέλαβε σαν ημεδαπό έκτρωμα, χωρίς να διέλθει από τα στάδια της καθιερώσεώς του στην κοινωνική συνείδηση ως κατακτήσεως.Μπά, αναιρώ την προηγουμένη θέση μου: ας καταργηθεί, ολοσχερώς, ΚΑΘΕ εγγύηση, ακόμη και για τον καταθέτη ολίγων χιλιάδων Ευρώ! Ας παίξει, ο Λαός της Ελλάδας, με το σύστημα που τόσο διακαώς επιθυμεί, ας συντριβεί στην ολότητά του, ας φάει τα νεράτζια από τις πλατείες για να μάθει τι εστί "αγορά" και, επί τέλους, ας μάθει, ο μέσος αστοιχείωτος, ασυνείδητος, ρυπαρός και ΒΛΑΚΑΣ Ελληνας, ότι αποτελεί, απέναντι σε ΟΛΟΥΣ, ανεξαιρέτως, τους Δυτικούς Λαούς, απολίθωμα του Ανθρώπου των Σπηλαίων! Και, μετά, σακατεμένος, έαν μπορεί, ας ξανασηκωθεί, με τις δυνάμεις του.
Βεβαίως και οι καταθέσεις θα συμβάλουν στις διασώσεις των τραπεζών, ως λιμνάζοντα κεφάλαια. Είναι θέμελιακό ζήτημα της ίδιας της αρχιτεκτονικής του ευρώ, ότι δηλαδή είναι χρεωστικό νόμισμα, με λίγα λόγια δεν εγγυάται κανείς την έκδοσή του. Ο,τι αξίζει είναι ό,τι έχει αποτιμηθεί και πιστωθεί στο ίδιο το νόμισμα. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η διαγραφή κεφαλαιακής υπεραξίας καθ' οποιοδήποτε τρόπο με στόχο την αποφυγή πληθωριστικών πιέσεων (σκληρό νόμισμα). Είναι και ο λόγος που η Γερμανία ενστερνίζεται τη λιτότητα ως μέσο εξυγίανσης των επιμέρους οικονομιών της ευρωζώνης. Όσο θα υπάρχει ύφεση τόσο και οι "πληθωριστικοί" καταθετικοί λογαριασμοί θα είναι υλικό προς κούρεμα, ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία. Οι δε διασώσεις των τραπεζών είναι απλά η βιτρίνα...
Αν οι καταθέτες συμβάλουν στις διασώσεις τραπεζών, τότε δεν μιλάμε πλέον για τράπεζες. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες και να επινοήσουμε νέους όρους και κανόνες. Δε νοείται καταθέτης που διασώζει την τράπεζά του. Ασφαλώς ο καθένας μας μπορεί να διαθέσει τα χρήματά του όπου επιθυμεί και κατά αυτή την έννοια ένας καταθέτης μπορεί να τα δώσει στην τράπεζά του ώστε να διασωθεί. Πρέπει όπως πρώτα να τον ρωτήσουμε και να μας πει ότι συμφωνεί! ...αλλιώς δεν πρόκειται για καταθέτη και δεν πρόκειται για τράπεζα!
Αγαπητέ Θεοδόσιε δε φταίτε εσείς αλλά η υποχρεώσεις που μου προέκυψαν με αγορές πλοίων και αναγκαστηκά φόρτου εργασίας που δε σας παρακαλουθώ.Στο σημερινό σας σχόλιο θα διαφωνίσω μαζίσας με το χρόνο που χρησιμοποιήσατε:"... η ορθή έννοια του καπιταλισμού, ο οποίος, όπως κατάντησε, μας αφήνει χρόνους, ό,που να ´ναι...".Πριν από περίπου 12 χρόνια σε ένα σναυτιλιακό συνέδριο είχα ζητήσει από τους μεγαλοσχήμονες τραπεζίτες της ναυτιλίας - τότε ήταν σαράντα τέσσερις τράπεζες που μας δάνιζαν (και στην κουτσή Μαρία) πολύ λιγότερες από τις περίπου 80 που υπήρχαν προ του 2000 - να βρούν ένα νέο Οικονομικό σύστημα διότι ήδη το Κομμουνιστικό (σαν οικονομικό σύστημα) είχε καταρεύσει. Ενώ ήταν ήδη ολοφάνερα τα σημάδια κατάρευσης του καπιταλιστικού (σαν οικονομικό μοντέλο) συστήματος. Οταν παρακαλάμε όλοι ένα κομμουνιστικό (μέχρι προ ολίγου κατακρινόμενο από όλους π.χ. πλατεία Τιεν-α-μεν) κράτος να μας σώσει σαν οικονομικές και άρα και πολιτικές οντότητες, είναι φανερό πως "έχουμε παραδώσει ήδη το πνεύμα μας". Οταν η πραγματική ύπαρξη των τραπεζών δεν είναι αυ΄τή που προβλέπεται από τα καταστατικά τους και οι Οικονομολόγοι με τους φίλους τους Δικηγόρους (Θεοδόσιε δεν είναι προσωική αιχμή αλλά η αλήθεια πως οι περισσότεροι νομοθέτες - βουλευτές προέρχοντε από τους 2 αυτούς χώρους) δημιουργούν νομοθετήματα ώστε να προστεύοντε από όποια "λοβιτούρα" κάνουν μάλλον δε βαδίζουμε στο σωστό δρόμο.Οταν στο τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να υπάρχει η φιλοσοφία του κ. Γκρίνσπαν (του κατά την άποψη μου, καταστροφέα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, με τις εξωφρενικές απόψεις περί self balancing κλπ, αλλά και με τίς πέραν κάθε λογικής αμοιβές των υπαλλήλων - στελεχών) χωρίς την αναζήτηση ευθυνών από τους λαμβάνοντας τις αποφάσεις - ΣΤΕΛΕΧΙΑ - συγνώμη αγαπητοί μου αλλά το τραπεζικό σύστημα θα ψάχνει απλά για τρόπους να πληρώσει ο "άλλος" το μάρμαρο. Οχι! και πάλι όχι! να πληρώσουν και με κατασχέσεις περιουσιών και επιστροφές αμοιβών και καταθέσεων από τα Cayman ή τα Turkos and Caicos ή την οι διαχειριστές και οι μέτοχοι που τους στήριζαν να ενεργούν με τον αντιδεοντολογικό τρόπο Grenada ή ή ή...Και φυσικά και με την ελευθερία τους αυτοί και οι γύρω τους που καλοζωούσαν παρ' ότι ήξεραν πως οι παρέχοντες αυτή τη ζωή ενεργούς εις βάρος των καταθετών (μικρών ή μεγάλων).
Δηλαδη οι καταθεσεις σωζουν τις τραπεζες και επειτα σε δανειζουν τα δικα σου λεφτα με τοκο για να επενδυσεις.Μια χαρα,μπραβο και συγχαρητηριαΤο γενικο συμπερασμα ειναι φατα εσυ γιατι θα σου τα φανε αυτοι και εσενα μαζι.
Λεωνιδα,ΜαλισταΑπο τη στιγμη που εξισωνεις το επιπεδο μικροσυμμετοχης στην ΕΤΕ με την Ιδιοκτησια ψιλικατζικου και τον βαθμο επιρροης των αποφασεων, Ε τοτε οντως οι εξηγησεις που παρεχεις ειναι διαφωτιστικες.Ομολογω πως διεφυγε της αντιληψης μου αυτη η αξιοπροσεκτη προσεγγιση,
@johntΕγώ ξέρω τι ψηφίζει ο Μπουλάς, αλλά μην το πεις πουθενά. Είναι μυστικό:ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.Αυτοί δεν είναι κλέφτες και θα βάλουν όλους τους πολιτικούς φυλακή.
@ JohntΜια και εισαι Ιπποκομος.Ψηφισε εσυ τους Ελεεινους Δοσιλογους Προδοτεε.Α ! Και οταν θα έρθει ο Σόιμπλε οπως λες πηγαινε να κουνας γερμανικα σημαιακια.
@DKKΟ μέτοχος μιας επιχείρησης είναι ιδιοκτήτης κομματιού της επιχείρησης, ανεξάρτητα από το πόσο μικρο είναι το μερίδιο. Αυτό περιέχει και υποχρεώσεις.Για παράδειγμα αν φαλιρίσει το ψιλικατσιδικο της γειτονιάς, για τα χρέη είναι υπεύθυνοι οι ιδιοκτήτες και όχι οι περαστικοί που μπήκαν μέσα να αγοράσουν τσίχλες, δηλαδή οι πελάτες.Όταν η μετοχή έδινε μέρισμα η δημιουργούσε υπεραξία αυτά δεν μοιραζοντουσαν στο ευρύ κοινό αλλά στους μετόχους. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να γίνει και με τις ζημιές.Αν ο επενδυτής δεν αισθάνεται άνετα με διορισμένες διοικήσεις, κλπ, απλά πουλάει τις μετοχές του.Ελπίζω τα παραπάνω να είναι αρκετά.
@Λεωνιδας,Αν εχεις την καλωσυνη, μπορεις να εξηγησεις γιατι????? και πως????? τεκμηριωνεις την ευθυνη ενος μικρομετοχου ως συνιδιοκτητου του 1/10.000.000 π.χ της Εθνικης(που υποχρεωθηκε ,ειτε λογω θεσμικου πλαισιου η που μεσω διορισμενης διοικησης απο το ελληνικο δημοσιο σε εμπλοκη στα μπαταξιδικα ομολογα), ωστε να χασει την αξια της μικροεπενδυσης του κατα 100%,χωρις να ΑΠΑΞΙΩΣΕΙΣ οποιονδηποτε σχετικο Δημοσιο Θεσμο??????????Διοτι διαφορετικα,με ολο το σεβασμο στις αποψεις σου,καταφευγεις και συ αγαπητε σε μαγικες λυσεις
Όσον αφορά τη νομιμότητα της μεθόδευσης ουδεμία συζήτηση χωράει, πρόκειται για πολιτική αλητεία με τα όλα της.Στοιχειώδεις κανόνες διοίκησης και δικαίου λένε ότι υπεύθυνος είναι ο αρμόδιος.Ο καταθέτης ΔΕΝ νομοθετεί τα πώς και τα τί της ομαλής λειτουργίας των τραπεζών, ο καταθέτης ΔΕΝ συμμετέχει στην διοίκηση των τραπεζών, ο καταθέτης ΔΕΝ συμμετέχει στις εποπτικές αρχές (κεντρικές τράπεζες, υπουργεία οικονομικών) για το αν η Α ή η Β τράπεζα τηρεί τους νόμους και τις διατάξεις.Ο καταθέτης, ακόμα και ισολογισμούς αν μπορεί να διαβάζει, πού να ξέρει αν ο ισολογισμός λέει αλήθεια ή είναι μαστορεμένος με "δημιουργική" λογιστική;Μεγαλύτερο μπουρδολόγημα από το ότι οι καταθέτες είναι "επενδυτές" δεν έχω ακούσει στη ζωή μου έως τώρα.Πίσω από όλα αυτά τα προπαγανδίσματα, η αλήθεια είναι απλή και είναι μία: οι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους τον πλανήτη είναι καθάρματα, πρόκειται για τον ορισμό του απατεώνα, τον έριξαν έξω τον πλανήτη από την απληστία τους και την τύφλα τους και τώρα περνάνε νόμους για να αθωώνουν τον εαυτό τους και τα τσιράκια τους και για να φορτώσουν τα σπασμένα τα δικά τους στον κοσμάκη που είναι εντελώς ανεύθυνος. Ουδείς καταθέτης ερωτήθηκε για το πού έδιναν θαλασσοδάνεια οι τράπεζες. Τα τσάμπα δάνεια στα κόμματα, τα τσάμπα δάνεια στο δημόσιο (όχι μόνο τσάμπα αλλά με ζημιές), οι καταθέτες τα αποφάσισαν;Όταν το θεσμοθετημένο δίκαιο πάψει να είναι δίκαιο και γίνεται άδικο, τότε ο κόσμος καταφεύγει στο φυσικό δίκαιο, από το οποίο δεν θα ξεφύγει κανένα λαμόγιο, όπως κι αν το λένε...Μπορεί να αργεί ο Θεός, αλλά είναι δίκαιος. Κανένα τομάρι δεν θα γλυτώσει. Θα πληρώσει μέχρι δεκάρας ό,τι ζημιά προκαλέσει σε αθώους και άμοιρους.Όσα φάνε, τα καθάρματα, στα νοσοκομεία θα τα δώσουν, στους δικηγόρους, και στις φυλακές...
ΝΑΙ,οι καταθεσουλες,και των αντιμνημονιακων,θα ΣΩΘΟΥΝ με ΛΕΦΤΑ του μνημονιου των γκανγκστερς δηλαδη και ΟΧΙ με τις ανεξοδες μπαρουφες τους.Και αρεσει δεν αρεσει,αυτη η αληθεια ειναι που τσουζει-καιει και θα καιει τσιριζαιους κλπ μπαρουφαιους τσαμπα μαγκες αντιμνημονιακους.Τα 50 ΔΙΣ ντε, που περιεγραφε ο Αντωνης.μη τα ξεχναμε προιοντα ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ, Ετσι ?????????????αλεξη,αλεξαινα κλπ,ερυθρομελανοι ?????????
@ JohntΣε βλέπω λιγάκι επιθετικό παπαγαλάκο.Γιατί ;Σου θήξαμε τους κλέφτες που κατάντησαν την πατρίδα σου ρεζίλι των σκυλιών ;Και τα παιδιά μας τελειωμένους ζήτουλες ;ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ;ΤΙ ΕΙΜΑΙ ;ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΛΗΘΩΡΟ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ;Εσύ θα δείς ΠΟΙΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ σε αντιπροσωπεύουν.Εκτός αν σε αντιπροσωπεύουν ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ κυβερνούσαν και κυβερνούν τη χώρα μας ;Τότε αλλάζει και μπράβο σου.ΕΓΩ ΚΛΕΦΤΕΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ.ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ.Είμαι υποχρεωμένος να τους στείλω ΦΥΛΑΚΗ και να ΨΑΞΩ ΝΑ ΔΩ ΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ.Ολοι οι άλλοι είναι ανίκανοι και Στάλιν και γιοί εργολάβων κλπ και μόνο ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΕΦΤΑΣΑΝ ΕΔΩ ΡΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ , ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ.Δεν φταίς εσύ.Υπάρχει ισοπέδωση πνευματική και γινόσαστε ανάρπαστοι. (οι παπαγάλοι Αμαζονίου λέω)
Παντα ετσι ηταν.Η ασφαλεια των καταθεσεων προεκυπτε και προκυπτει.--ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ απ το θεσμικο πλαισιο λειτουργιας και εποπτειαςτου πιστωτικου τομεα (εμπορικες τραπεζες) και του εποπτευοντος (ΤτΕ),και --ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ απ το κεφαλαιο ασφαλισης καταθεσεων .Ενω ευνοητα η κατασταση της οικονομιας ειναι βαση-σταθεροποιητης και καταλυτης των ανωτερω.Προεκυψε ΑΜΕΣΩΣκαι ΣΑΦΩΣ πως στην περιπτωση των Ελληνικων τραπεζων(και πολυ περισσοτερο των Κυπριακων) η θεσμικα υποχρεωτικη αλλα τρομακτικη συγκεντρωση πιστωτικου κινδυνου(οπως ακριβως και στα ασφαλιστικα ταμεια) σε χαρτια του Ελληνικου Δημοσιου και η αμετροεπης πιστωτικη επεκταση(στο βωμο της ρευστοτητας και του προσκαιρου κερδους)περασε αβροχοις ποσι απο την ΤτΕ(τακανε δηλαδη γαργαρα,και ας παει και το παληαμπελο).Ετσι,με το κουρεμα,την εξτρα φορολογηση παπανδρεου( του λεφτα υπαρχουν)των τραπεζων και την εξαρση των κοκκινων δανειων λογω υφεσης, φτασαμε σε πτωχευμενες τραπεζες και τις καταθεσεις σε θανασιμο κινδυνο,που ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ με τα λεφτα(ΜΝΗΜΟΝΙΟ) των γκανγκστερς ευρωπαιων εταιρων.ΓΚΕΓΚΕ τσιπρα κλπ αντιμνημονιακοι???????????Τωρα οι εταιροι,δε θελουν να ξαναβαλουν λεφτα ,εκει που ηδη την εχουν πατησει.Εξ ου και τα ξεκαθαρισματα περι ευθυνης των καταθετων,που παντα ετσι ΗΤΑΝ.
Όταν κατανόησαν οι τραπεζίτες ότι το τραπεζικό τους σύστημα είναι βασισμένο σε μια πυραμίδα όπου μέσω της μόχλευσης είχαν μετατρέψει το κόπο του κοσμάκη σε κουρελόχαρτα , τότε αντί να βγουν και να προτείνουν πραγματικές λύσεις, φτιάξανε τα σενάρια με κωδική ονομασία ΒΑΣΙΛΕΙΑ1..2 και βάλε που σημαίνει ότι όλοι τους κοιτάζουνε την πάρτη τους , ο σώζων εαυτό σωθείτω , ότι προλάβουμε και αρπάξουμε.Για αυτό πάρτε το χαμπάρι οι τράπεζες δεν σώζονται με τίποτα απλά κοιτάξτε πως θα σώσετε τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους.
Οι τράπεζες έχουν ιδιοκτήτες, δηλαδή μετόχους. Οι άνθρωποι αυτοί απολαμβάνουν και μοιράζονται τα κέρδη στις καλές χρονιές. Επίσης οι μεγαλοκαταθέτες απολαμβάνουν προνομιακά επιτόκια χωρίς περιοριστικούς όρους ( προθεσμιακές καταθέσεις ). Φυσικό είναι και αυτοί να έχουν μερίδιο ευθύνης σε περίπτωση κινδύνου κατάρευσης της τράπεζας. Η τράπεζα είναι μία επιχειρήση όπως τόσες άλλες που απολαμβάνει κέρδη στις καλές χρονιές και ζημίες στις άσχημες και ευθύνεται αυτή και μόνη για την πορεία της. Ωστόσο στις τράπεζες συχνά παρεμβαίνει το δημόσιο για άντληση κεφαλαίων με τη μορφή κρατικών ομολόγων και κατά ένα τρόπο τις υποχρεώνει να τα αγοράσουν με δέλεαρ την μεγάλη απόδοση. Τα ομόλογα αυτά όταν τα οικονομικά του κράτους πηγαίνουν ικανοποιητικά εξοφλούνται με την ημερομηνία λήξεως και όλα έχουν καλώς. ΄Ελα όμως που έρχονται και δύσκολες χρονιές όπως αυτές που διανύουμε, οπότε το κράτος αδυνατεί να εξοφλήσει τα ομόλογά του , με αποτέλασμα οι τράπεζες να μένουν έκθετες έναντι των καταθετών της. Στις περιπτώσεις αυτές σωστό και δίκαιο είναι το κράτος να αναλαμβάνει το βάρος των τραπεζών κατά το ύψος των κεφαλαίων που άντλησε από τις τράπεζες. Τώρα, αν οι τράπεζες έχουν τοποθετήσεις επισφαλείς και προκύπτουν ζημίες, στην περίπτωση αυτή φέρει ακεραία την ευθύνη και συνεπώς θα υποστεί και τις ζημίες. Εν κατακλείδι με εξαίρεση τα ημεδαπά κρατικά ομόλογα, όπου την ευθύνη την έχει το κράτος, όλες οι άλλες επισφαλείς ή μη τοποθετήσεις βα ρύνουν καθαρά τα πιστωτικά ιδρύματα.
Συγγνωμη αλλα ειναι αναρτηση απο αγγλικο site.Πολυ ενδιαφερουσαGLOBAL LOOTING: How the Fat Cats will ruin us with Fat Taxhttp://hat4uk.wordpress.com/2013/04/12/global-looting-how-the-fat-cats-will-ruin-us-with-fat-tax/#commentsΚατι απο την αναρτηση :.................““No human agency has achieved so much economic destruction in such a short time without the use of weapons”. But that’s it: destruction is the aim, not the by-product.”.......................................Κατι απο ενα σχολιο στην σχετικη αναρτηση :They know we have no money for taxes… this way they force us to sell our land. It’s a real estate scam… notice how they push the idea that Cyprus, Italy, and Greece are “richer” than Germans… because we own our homes (Greece has highest home ownership in EU) and they want them… the next form of wealth confiscation… the only way they could ever afford a place in the sun…If not with tanks, then banks.
Οι μέτοχοι πρωτίστως και αυτοί που κατέχουν ομόλογα των τραπεζών σε δεύτερη φάση πρέπει να θεωρηθούν αποκλειστικά υπεύθυνοι και να πληρώσουν για την όποια διάσωση τραπεζών.Οι καταθέτες, μικροί και μεγάλοι, δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την διοίκηση των τραπεζών και πρέπει να τους αφήσουν έξω από κάθε διάσωση.Τα παραπάνω είναι αρκετά ξεκάθαρα αλλά τι γίνεται αν οι ζημιές ξεπερνούν κατά πολύ τα κεφάλαια των μετόχων και ομολόγων, όπως ήταν υποθέτω η υπόθεση της Κύπρου. Τότε ποιος πληρώνει το επιπλέον ποσό; Οι καταθέτες της τράπεζας η οι φορολογουμενοι;Η γνώμη μου είναι ότι το επιπλέον ποσό πρέπει να δοθεί από τους φορολογουμενους για να προστατευθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στον τραπεζικό τομέα. Στην περίπτωση που επιλεγεί η λύση της Κύπρου δηλαδή εκμηδενισμός των μεγάλων καταθέσεων τότε ταυτόχρονα μηδενίζεις και κάθε προοπτική επένδυσης άμεσης και μελλοντικής με τραγικές συνέπειες για την απασχόληση. Με άλλα λόγια είναι προτιμότερο να πάρουν λίγα από όλους πάρα τα πάντα από λίγους.Όταν κανείς βλέπει τι έγινε με τις τράπεζες στις ΗΠΑ , εξαφανιστηκαν σχεδόν όλες η διασώθηκαν από το κράτος, αυτό ονομάζω κακοδιαχειριση. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι διαμετρικά αντίθετο με τις τράπεζες να υποφέρουν από την διάλυση του Δημοσίου και την διαγραφή του χρέους. Αν ο ιδιωτικός τομέας δεν ήταν κρατικοδιαιτος και υπήρχε παραγωγική βάση (ακόμη και ντομάτες εισάγουμε από την Ολλανδία!) τότε η κατάρρευση του κράτους δεν θα οδηγούσε σε 30% ανεργία.Όσο για αυτούς που υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα μας θα εξαφανιστούν δια μαγείας αν έχουμε άλλη κυβέρνηση, άλλο νόμισμα, ψηφίσουμε αντιμνημονιακα, σταματήσουμε το κάπνισμα, δέρνουμε μετανάστες στους δρόμους, κλπ, νομίζω πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να ξεφύγουν από το Ελληνικό σύνδρομο της εύκολης, μαγικής και μάγκικης λύσης. Πόσες μαγικές λύσεις έχουμε ακούσει τα τελευταία 3 χρόνια που θα διόρθωναν όλα τα στραβά δεκαετιών χωρίς καμιά προσπάθεια από την πλευρά μας; 1. Πετρέλαια και φυσικό αέριο2. Δήμευση εκκλησιαστικης περιουσίας3. Τεράστια δάνεια για πάντα χωρίς μνημόνια και σαχλαμάρες από Ρωσία και Κίνα4. Ομολογιακό δάνειο Ελλήνων Εξωτερικού Και άλλα πολλά που με πιάνει κατάθλιψη μόνο που τα σκέφτομαι γιατί υποδηλώνουν διανοητική κατάντια.
Και φυσικά δεν γίνεται ποτε καμια ερευνα για εγκλήματα στις τράπεζες δισεκατομμυριων σχετικά με κερδοσκοπία, αισχροκέρδεια, δάνεια χωρίς εγγύησης σε φίλους, τοξικά ομόλογα, συμμετοχές σε "ανακεφαλιοποιισεις" με δάνεια, και διάλυση οικονομιών κρατών σε όφελος ίδιον πάντα (βλ, κύπρο, ιρλανδία, ισλανδία κοκ)Άρα φαντάζομαι το νέο dogma δικαιοσύνης είναι συμβολή καταθετών και φορολογουμενων (αυτοί που χάνουν το σπίτι τους για 20.000 δάνειο) στις ζημιες τον τραπεζών, και τον τραπεζιτών στα κέρδη.
Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης.
Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.