«Δεν αναμένεται απόφαση για τη δόση στο άτυπο Eurogroup»

Ικανοποίηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 17:53
EUROKINISSI

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου ευρωπαίου αξιωματούχου, δεν αναμένεται απόφαση για την επόμενη δόση στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής (φωτογραφία αρχείου).

Ικανοποιημένος για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για την επόμενη δόση στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής.

«Οι συζητήσεις με την τρόικα στην Αθήνα προχωρούν με πάρα πολύ ικανοποιητικό τρόπο», ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ομάδα Εργασίας, είτε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι σε θέση να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, μόλις ολοκληρωθούν ικανοποιητικά οι διαπραγματεύσεις.

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» οι φήμες για Εθνική - Eurobank

Ερωτηθείς για την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η τρόικα είχε εξαρχής εκφράσει τις αντιρρήσεις της, λόγω του μεγέθους της τράπεζας που θα προέκυπτε. Αναφερόμενος παράλληλα στις διάφορες «φήμες» για τους λόγους αναστολής της εν λόγω συγχώνευσης, έκανε λόγο για «ψίθυρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα».

Για την Κύπρο

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Eurogroup της 12ης Απριλίου αναμένεται να δώσει την πολιτική έγκρισή του για το κυπριακό μνημόνιο και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσής του από τα εθνικά κοινοβούλια. H διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου. Ανέφερε, ειδικότερα, ότι ως τις 12 Απριλίου θα έχουν γίνει οι τελευταίες επεξεργασίες για την ολοκλήρωσή του κυπριακού μνημονίου και πως η πρώτη δόση αναμένεται να εγκριθεί εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαϊου. Διευκρίνισε, επίσης, ότι αύριο ξεκινά στη Λευκωσία ο εξωτερικός έλεγχος για την εφαρμογή της νομοθεσίας για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και ότι σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί και στο Eurogroup.

Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι η διάσωση της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο και πρόσθεσε ότι η δομή του τραπεζικού τομέα της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με τους τραπεζικούς τομείς άλλων χωρών.

Το άτυπο Eurogroup θα εξετάσει και το θέμα της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Όπως ανέφερε, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η τρόικα εξετάζει πέντε πιθανά σενάρια και το ένα από αυτά προβλέπει επταετή επιμήκυνση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση επ' αυτού του ζητήματος στο Δουβλίνο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα