Πυρετός διαβουλεύσεων

Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 18:32
UPD:11/04/2013 01:13
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να έχει και νέα συνάντηση με εκπροσώπους των δανειστών απόψε στις 20.30, ενώ, όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει στοιχεία που πρέπει τώρα να τα αξιολογήσουν.

Και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στις συζητήσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των συνομιλιών, τα θέματα είναι πάρα πολλά και έτσι οι διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής και γι' αυτό θα συνεχιστούν μετά την επιστροφή του από το Δουβλίνο.

Υπογράμμισε πάντως ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης.

Σε ερώτηση δε εάν η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τους επίορκους και τους υπαλλήλους που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από την εργασία τους, απάντησε αρνητικά.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε και νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών το βράδυ της Τετάρτης όπως και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει στοιχεία που πρέπει τώρα να τα αξιολογήσουν. Έτερο στέλεχος του υπουργείου σημείωσε από την πλευρά του ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει «όταν επιστρέψουμε από το Eurogroup» της Παρασκευής, προσθέτοντας ότι η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα, αναμένοντας την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Δουβλίνο.

Στην κορυφή της ατζέντας των διαβουλεύσεων με την τρόικα βρίσκεται το ακανθώδες θέμα των απομακρύνσεων από το δημόσιο. Μετά και τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να θεωρούνται οριστικές οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Ο δρόμος είναι μακρύς» στο ζήτημα του Δημοσίου, ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το ίδιο στέλεχος είπε ακόμη πως ίσως χρειαστεί να μετάσχει εκ νέου στις συζητήσεις ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, εάν οι δύο πλευρές βρεθούν κοντά σε συμφωνία. 

Σύγκλιση έχει υπάρξει στα ζητήματα του ΕΕΤΗΔΕ, των δόσεων αποπληρωμής των χρεών προς εφορία και Ταμεία και στη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πιέζει μέχρι την τελευταία ώρα τους ελεγκτές να εγκρίνουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και να υποσχεθούν επανεξέταση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης για την επόμενη περίοδο.

«Ικανοποίηση» για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων 

Ικανοποιημένος για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές δήλωσε στο μεταξύ ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για την επόμενη δόση στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής.

«Οι συζητήσεις με την τρόικα στην Αθήνα προχωρούν με πάρα πολύ ικανοποιητικό τρόπο», ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ομάδα Εργασίας, είτε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι σε θέση να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, μόλις ολοκληρωθούν ικανοποιητικά οι διαπραγματεύσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα