Πιθανή σήμερα συμφωνία με την τρόικα για τις απολύσεις

Η αρχή θα γίνει με τους επίορκους, «κοπανατζήδες» και διορισθέντες με πλαστά δικαιολογητικά
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας (αριστερά), με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, μετά την κοινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Oριστικές πρέπει να θεωρούνται οι απολύσεις υπαλλήλων από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας θα ολοκληρωθεί σήμερα, στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι ξένοι ελεγκτές με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, και θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, που καθυστερεί από τον περασμένο μήνα, ενώ η μεγάλη δόση των 6 δισ. ευρώ, του β’ τριμήνου, στόχος είναι να εκταμιευτεί στα μέσα Μαΐου, ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα αξίας 4,3 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

ΑΠΕ ΜΠΕ
Αγώνας δρόμου για τη δόση

Με ανοικτά σχεδόν όλα τα «μέτωπα», και βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις τις απολύσεις στο δημόσιο οι επικεφαλής της τρόικας μεταβαίνουν στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών, για μια νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές των δύο πλευρών κι έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των δύο δόσεων ύψους 8 δισ.

Σύγκλιση έχει υπάρξει στα ζητήματα του ΕΕΤΗΔΕ, των δόσεων αποπληρωμής των χρεών προς εφορία και Ταμεία, στη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων, ενώ η κυβέρνηση πιέζει μέχρι την τελευταία ώρα τους ελεγκτές να εγκρίνουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και να υποσχεθούν επανεξέταση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, για την επόμενη περίοδο.

Απολύσεις: Η έναρξη

Σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα, η αρχή θα γίνει με τους επίορκους, «κοπανατζήδες» και διορισθέντες με πλαστά δικαιολογητικά, αλλά, κατόπιν, εντός του καλοκαιριού, θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για τις απολύσεις περίπου 20.000 υπαλλήλων, μέχρι το τέλος του 2014.

Προκύπτει ένας συμβιβασμός κυβέρνησης και τρόικας, καθώς το μνημόνιο προέβλεπε την απόλυση από το Δημόσιο 25.000 υπαλλήλων εντός του 2014, συν 2.000 υπαλλήλων που επρόκειτο να «φύγουν» εντός του 2012, αλλά δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο συμβιβασμός είναι επώδυνος πολιτικά για την κυβέρνηση και δημιουργεί εστία τριβών, αλλά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι πρόκειται για καλύτερο σχέδιο σε σύγκριση με το αρχικό που περιγράφει το μνημόνιο.

Η απόλυση των επίορκων θα γίνει άμεσα και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύτηκε ότι, μέχρι το καλοκαίρι, μπορούν να φύγουν με τη διαδικασία αυτή περίπου 2.000 υπάλληλοι

Η απόλυση των επίορκων θα γίνει άμεσα και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύτηκε ότι, μέχρι το καλοκαίρι, μπορούν να φύγουν με τη διαδικασία αυτή περίπου 2.000 υπάλληλοι, με την επιτάχυνση της συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, δήλωσε ότι «αποτελεί βούληση της κυβέρνησης να απομακρύνει τους επίορκους χωρίς καθυστερήσεις». Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριζαν, χθες το βράδυ, πως «η τρόικα δεν έθεσε κανένα νέο θέμα για το προσωπικό στο Δημόσιο και δεν απαίτησαν την απομάκρυνση 20.000 υπαλλήλων, όπως ανέφεραν κάποιες πληροφορίες των τελευταίων ημερών».

Πρόσθεσαν, όμως, ότι «η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών περιορίστηκε στα όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών της χώρας και σε όσα προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», το οποίο, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι προβλέπει απολύσεις!

Πάντως, στην τρόικα, θα παραδοθεί και το πλάνο για τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων ανά τρίμηνο, μέχρι και το τέλος του 2014, χωρίς να διευκρινίζεται με ποια διαδικασία, αλλά είναι προφανές ότι η κυβέρνηση φοβάται το όρο «απολύσεις».

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι στη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα παραβρέθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για την κόντρα που φέρεται να έχει με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο

«Από τις συζητήσεις που κάναμε με την τρόικα, προκύπτει ότι το βασικό πρόβλημα, το μεγάλο αγκάθι, είναι η δημόσια διοίκηση», αναγνώρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συναντήθηκε, χθες το πρωί, για περισσότερο από μία ώρα, με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, ήγειραν ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, καθώς φέρονται να επισήμαναν ότι, αν και οι ίδιοι αποδέχτηκαν να ισχύσει η αρχή 1 προς 1, δηλαδή για κάθε επίορκο που απολύεται να προσλαμβάνεται -μέσω ΑΣΕΠ- ένας υπάλληλος με υψηλά προσόντα, η χώρα και η κυβέρνησή της δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση και δεν είναι σε θέση, ακόμη και τώρα, να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων προς αποχώρηση.

PHASMA/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε πως η τρόικα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση «δεν τα αντιμετωπίζει από μια δημοσιονομική οπτική γωνία και στόχος δεν είναι να μειωθούν οι δαπάνες, αλλά τα αντιμετωπίζει και ορθά νομίζω από μια διαρθρωτική οπτική γωνία».

Τόνισε, μάλιστα, ότι στο ζήτημα αυτό κρίνεται η αξιοπιστία μας, δηλαδή «εάν εμείς στην Ελλάδα θέλουμε, πράγματι, βαθιές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, τομές. Ενα άλλο κράτος, το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει φιλοεπενδυτικά, φιλοαναπτυξιακά, φιλικά προς τον πολίτη πρωτίστως και πρέπει να δώσουμε μια θετική απάντηση. Δεν φοβόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, δεν φοβόμαστε τις αλλαγές, τις χρειαζόμαστε».

Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, επιχείρησε να πείσει -σε τηλεφωνική επικοινωνία του- και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, να συναντηθεί με την τρόικα και να ακούσει τα επιχειρήματά της, χωρίς ωστόσο η προσπάθειά του να τελεσφορήσει, αν και επέμεινε ότι οι όποιες κινήσεις στο Δημόσιο θα γίνουν αυστηρά στο πλαίσιο του Συντάγματος, της έννομης τάξης και πάντα υπό τον έλεγχο των αρμόδιων δικαστηρίων.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, επίσης, στους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τη λήψη άλλων δημοσιονομικών μέτρων, με τους τελευταίους να δείχνουν ότι το αντιλαμβάνονται, καθώς υπέδειξαν ότι ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να προωθηθούν και να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ακόμη το ζήτημα της ανεργίας: «Η τρόικα αποδέχεται ότι πρέπει να μετακινηθούν πόροι του ΕΣΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εναπόκειται στην κυβέρνηση να γίνει», ενώ εκτίμησε πως θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το ειδικό τέλος ακινήτων, τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να ολοκληρωθούν σύντομα οι συνομιλίες κυβέρνησης - τρόικας, καθώς «δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να τίθεται θέμα εκταμίευσης δόσεων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να βγει έξω από την εικόνα της κρίσης».

ΔΗΜΑΡ: Οχι

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Αντώνη Μανιτάκη με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. (αρχείο)

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης -επέμεινε στην άρνησή του να συναντηθεί με την τρόικα-, είχε χθες το μεσημέρι συνεργασία με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, τον οποίον στηρίζει απολύτως. Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν υπουργεία που δεν δίνουν τον αριθμό των επίορκων υπαλλήλων κι άλλα που δεν έχουν συγκροτήσει Πειθαρχικά Συμβούλια.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τα ζητήματα που αφορούν στο σχέδιο του υπουργού για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει για να αποχωρήσουν αμέσως οι επίορκοι υπάλληλοι.

Στη ΔΗΜΑΡ, επιμένουν ότι η πρόταση της τρόικας δεν περιλαμβάνει κανένα καινούργιο στοιχείο, ενώ δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα