Ομπάμα: Έχω διανύσει περισσότερο από τον μισό δρόμο

Καλεί τους Ρεπουμπλικανούς να αποδεχθούν τις προτάσεις του
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 18:22
UPD:18:46
Reuters/JASON REED

O αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την παρουσίαση των προτάσεών του επί του προϋπολογισμού του 2014.

Για σημαντικές υποχωρήσεις σε μια προσπάθεια σύγκλισης με τους Ρεπουμπλικανούς στο πεδίο των δημοσιονομικών κάνει λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την παρουσίαση των προτάσεών του επί του προϋπολογισμού του 2014.

Ο κ. Ομπάμα κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να έρθουν σε συμφωνία μαζί του, υπογραμμίζοντας ότι έχει «διανύσει περισσότερο από τον μισό δρόμο» σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

REUTERS

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος Ομπάμα προβλέπει περικοπή των προγραμμάτων κοινωνικών παροχών, μεγαλύτερη φορολόγηση των ευπόρων και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 2 τρισ. δολάρια περίπου. Αντιθέτως, εισηγείται την αύξηση των δαπανών για την υγεία και τις υποδομές σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της μεσαίας τάξης.

Αυτά τα μέτρα θα νομοθετηθούν μόνο εάν οι Ρεπουμπλικανοί αποφασίσουν να με συναντήσουν στη μέση, απαρνούμενοι τις φορολογικές διατάξεις που ευνοούν τους πλουσίους

Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος ΗΠΑ

«Το πακέτο που προτείνω περιλαμβάνει ορισμένες δύσκολες περικοπές που δεν μου αρέσουν καθόλου», είπε αναφερόμενες στην εξοικονόμηση 230 δισ. δολαρίων μέσω περικοπών στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Εισηγείται, επίσης, τη μείωση των δαπανών για την Υγεία κατά 400 δισ. δολάρια και των επιδοτήσεων στη Γεωργία και άλλους τομείς κατά 200 δισ. δολάρια.

Σε φορολογικό επίπεδο, ο αμερικανός πρόεδρος καταθέτει προτάσεις για τη συγκέντρωση 580 δισ. δολαρίων μέσω του «νόμου Μπάφετ», καθώς και τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών υπέρ των ευπόρων. Ο εν λόγω νόμος προβλέπει τη φορολόγηση των νοικοκυριών με εισόδημα άνω του 1 εκατ. δολαρίων με συντελεστή 30%.

YOUTUBE/WHITEHOUSE

Όπως δήλωσε, αυτά τα μέτρα θα νομοθετηθούν μόνο εάν οι Ρεπουμπλικανοί αποφασίσουν να «τον συναντήσουν στη μέση» απαρνούμενοι τις φορολογικές διατάξεις που ευνοούν τους πλουσίους. Ελπίζει, είπε, οι Ρεπουμπλικανοί να αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά «όσο ισχυρίζονται» το ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος και τους προέτρεψε να αποδεχτούν το σχέδιό του. 

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Οι Ρεπουμπλικανοί, όμως, είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι με την αύξηση της φορολογίας και είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να ψηφιστούν στο Κογκρέσο οι προτάσεις Ομπάμα. Ωστόσο, θα αποτελέσουν πεδίο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πολιτικών παρατάξεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το έλλειμμα προκειμένου να αποτραπούν οι αυτόματες περικοπές.
 
«Όλες αυτές οι προτάσεις αποτελούν τη βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων, οπότε από αυτή την άποψη είναι σημαντικές», σχολίασε στο Reuters ο αναλυτής της Guggenheim Partners, Κρις Κρούγκερ.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα