Νέες διαβουλεύσεις με την τρόικα

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 13:09
UPD:17:34
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν μπαίνει στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συναντηθεί μαζί με τους άλλους εκπροσώπους της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Το ακανθώδες θέμα των απομακρύνσεων από το δημόσιο βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της νέας συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα.

Μετά και τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να θεωρούνται οριστικές οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύγκλιση έχει υπάρξει στα ζητήματα του ΕΕΤΗΔΕ, των δόσεων αποπληρωμής των χρεών προς εφορία και Ταμεία και στη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πιέζει μέχρι την τελευταία ώρα τους ελεγκτές να εγκρίνουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και να υποσχεθούν επανεξέταση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης για την επόμενη περίοδο.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαβουλεύσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, που καθυστερεί από τον περασμένο μήνα.

Το Μαξίμου θέλει η μεγάλη δόση των 6 δισ. ευρώ, του β’ τριμήνου να εκταμιευτεί στα μέσα Μαΐου, ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα αξίας 4,3 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

Νέα συνάντηση Αντώνη Μανιτάκη με τον Φώτη Κουβέλη

Εξάλλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει σήμερα νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στα γραφεία του κόμματος, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τη συζήτηση που έγινε χθες με την τρόικα όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημοσίου και τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ο κ. Κουβέλης εξακολουθεί να παρέχει πλήρη στήριξη στον υπουργό και το σχέδιο κινητικότητας που έχει εκπονήσει, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από σημερινές ραδιοφωνικές δηλώσεις στελεχών του κόμματος.

«Υποστηρίζουμε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του κ. Μανιτάκη. Σύμφωνα με τη συνταξιοδοτική ωρίμανση, θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015, πράγμα που σημαίνει, ότι μπορεί να έχουμε και κενά. Δεν είναι δυνατό να γίνουν 20.000 απολύσεις», δήλωσε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ ο Θ. Μαργαρίτης

Δεν έκρυψε μάλιστα τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη στήριξης στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Είχε δημιουργηθεί ένα θέμα, το οποίο έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τη ΔΗΜΑΡ, διότι ο υπουργός τον οποίο στηρίζει, έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς την κάλυψη της κυβέρνησης, στην προσπάθεια να διαπραγματευτεί με την τρόικα. Η ουσία είναι ότι αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση εμφανίζεται με μια ενιαία στάση και προσπαθεί να βρει μια λύση με τους δανειστές», τόνισε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης, σημείωσε ότι «δεν προκύπτει από πουθενά» η άποψη ότι το κόμμα αντιδρά στην έξοδο των επιόρκων και ελεγχομένων πειθαρχικά δημοσίων υπαλλήλων.

«Αν μπορούσαν αύριο το πρωί να φύγουν, με απλές διαδικασίες, ας έφευγαν όλοι. Ο υπουργός, όμως, δεν μπορεί να απολύσει κάποιον με τη δική του υπογραφή, επειδή (ο υπάλληλος) έχει κατηγορηθεί με βάση, το κλασικό δικαιϊκό σύστημα και το Σύνταγμα, πριν του δοθεί το δικαίωμα να εξηγήσει και να κριθεί», επισήμανε.

Έναρξη απολύσεων με τους επίορκους

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις, η αρχή θα γίνει με τους επίορκους, «κοπανατζήδες» και διορισθέντες με πλαστά δικαιολογητικά, αλλά, κατόπιν, εντός του καλοκαιριού θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για τις απολύσεις περίπου 20.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένας συμβιβασμός κυβέρνησης και τρόικας, καθώς το μνημόνιο προέβλεπε την απόλυση από το δημόσιο 25.000 υπαλλήλων εντός του 2014, συν 2.000 υπαλλήλων που επρόκειτο να «φύγουν» εντός του 2012.

Η απόλυση των επίορκων θα γίνει άμεσα και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύτηκε ότι, μέχρι το καλοκαίρι, μπορούν να φύγουν με τη διαδικασία αυτή περίπου 2.000 υπάλληλοι, με την επιτάχυνση της συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων.

Επίσης, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι «αποτελεί βούληση της κυβέρνησης να απομακρύνει τους επίορκους χωρίς καθυστερήσεις».

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριζαν χθες το βράδυ πως «η τρόικα δεν έθεσε κανένα νέο θέμα για το προσωπικό στο δημόσιο και δεν απαίτησε την απομάκρυνση 20.000 υπαλλήλων».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Έχουν ήδη συμφωνήσει σε «υποχρεωτικές απολύσεις»

 

«Ενώ η τρικομματική κυβέρνηση υπογράφοντας το μνημόνιο 3 έχει ήδη συμφωνήσει σε "υποχρεωτικές απολύσεις" χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων προσπαθεί με διάφορα επικοινωνιακά τρικ να αποπροσανατολίσει τον φτωχοποιημένο ελληνικό λαό, αποκρύπτοντας τις πραγματικές μνημονιακές της δεσμεύσεις, όπως έκανε και με το χαράτσι της ΔΕΗ» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα