Φέκτερ: «Όχι» σε μέτρα που αυξάνουν το κυπριακό χρέος

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 10:17
EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA

«Σίγουρα θα βοηθήσουμε τους Κύπριους αλλά μόνο υπό όρους που έχουν νόημα. Σε κάθε περίπτωση, ούτε ο ESM ούτε η ΕΚΤ μπορούν να επιτρέψουν ένα “βαρέλι δίχως πάτο”», είπε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ σε δημοσιογράφους.

Η Κύπρος πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα, εάν επιθυμεί να λάβει διεθνή βοήθεια, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, προειδοποιώντας ότι τα ευρωπαϊκά ιδρύματα δεν θα την χρηματοδοτούν επ’ αόριστον με τους υφιστάμενους όρους.

«Σίγουρα θα βοηθήσουμε τους Κύπριους αλλά μόνο υπό όρους που έχουν νόημα. Σε κάθε περίπτωση, ούτε ο ESM ούτε η ΕΚΤ μπορούν να επιτρέψουν ένα “βαρέλι δίχως πάτο”», είπε η Μαρία Φέκτερ σε δημοσιογράφους.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι πιστωτές δεν μπορούν να δεχθούν οποιαδήποτε μέτρα αυξάνουν περαιτέρω το κυπριακό χρέος. Η Φέκτερ διευκρίνισε ότι η ίδια θα προτιμούσε την επιβολή ενός κουρέματος του χρέους επί των κατόχων ομολόγων των μεγάλων κυπριακών τραπεζών, παρά την επιβολή του αμφιλεγόμενου τέλους επί των καταθέσεων.

«Η Γερμανία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Αυστρία θα προτιμούσαν μία εκ των έσω διάσωση (bail-in, με τη συμμετοχή των μετόχων και των ομολογιούχων), αλλά η Γαλλία και πολλοί από τους άλλους υπουργούς προτίμησαν αυτό το τέλος επί των καταθέσεων», είπε, προσθέτοντας ότι ένα fund που θα προέκυπτε από το bail-in, με την επιβολή κουρέματος κατά 38% του χρέους των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, θα είχε μειώσει το χρέος κατά περισσότερα από 6 δισ. ευρώ.

Πηγή: Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα