Ο κυπριακός Τύπος για το «όχι»

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 10:12
REUTERS/STRINGER

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κυπριακή Βουλή.

A- A A+

Το χθεσινό «όχι» της κυπριακής Βουλής στο νομοσχέδιο που προέβλεπε την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων, οι επιπτώσεις αλλά και τα σενάρια για το τι θα επακολουθήσει κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Στο κύριο θέμα της με τίτλο «Ρωσική ρουλέτα» η «Αλήθεια» χαρακτηρίζει ιστορική την απόφαση της Βουλής. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τηλεφωνική επικοινωνία μισής περίπου ώρας είχε χθες ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η «Σημερινή» με τον τίτλο «Φως στο τούνελ το φλερτ με τη Ρωσία», γράφει ότι ήδη τα τελευταία 24ωρα έχουν καταστρωθεί εναλλακτικά σχέδια για αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος και ότι, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα.

«Δυο σενάρια διάσωσης» είναι ο τίτλος του «Φιλελεύθερου», ο οποίος σημειώνει ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύση μέσω των αποθεματικών συνταξιοδοτικών Ταμείων και Ταμείων Προνοίας που συμποσούνται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το σχέδιο ελεγχόμενης χρεωκοπίας των δύο μεγάλων τραπεζών, Λαϊκής και Κύπρου.

Η  «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τον τίτλο «''Οχι'' αξιοπρέπειας» επισημαίνει πως με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές, η Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε χθες το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων. Αλλού παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τις ομιλίες αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, προβάλλοντας τη θέση που διατύπωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού για απόσυρση από το μηχανισμό και εξεύρεση άλλων λύσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έντονες ήταν αργά χθες το απόγευμα, οι φήμες πως δύο στελέχη της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τελούσαν υπό παραίτηση.

Τέλος, η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» έχει τίτλο «οι βουλευτές απορρίπτουν τη συμφωνία για τη διάσωση» και αναφέρει πως επικρατεί αναστάτωση καθώς τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων καταψήφισαν χθες βράδυ μια αναθεωρημένη πρόταση για το τέλος επί των καταθέσεων.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή