Κύπρος: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών μετά το «όχι»

«Καταρχήν απόρριψη του σχεδίου Β΄» από την τρόικα
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 08:07
REUTERS/YORGOS KARAHALIS
A- A A+

Εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης στην χώρα αναζητεί η κυπριακή κυβέρνηση μετά από την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων από τη Βουλή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο για την από κοινού διαχείριση της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

Θα ακολουθήσει στις 11.00 συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί με το κλιμάκιο της τρόικας.

Χρυσόστομος: Στη διάθεση του τόπου η περιουσία της Εκκλησίας

YOUTUBE/SIGMA LIVE

Προηγήθηκε νωρίς το πρωί συνάντηση του κύπριου προέδρου με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος δήλωσε ότι η περιουσία της εκκλησίας είναι στη διάθεση του τόπου «για να στηριχθεί ο λαός μας, να μην καταρρεύσει το τραπεζικό μας σύστημα. Να σταθούμε στα δικά μας πόδια».

Ο κ. Χρυσόστομος ανακοίνωσε ότι υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία προβλέπει την έκδοση κρατικών ομολόγων.

Όπως εξήγησε, μπορεί να υποθηκευθεί όλη η περιουσία της Εκκλησίας, η οποία, όπως τόνισε, είναι τεραστίων διαστάσεων, και το αντίτιμο να επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα. Πρόσθεσε ότι όλες οι Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια και οι ενορίες θα πάρουν ομόλογα.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκτίμησε ότι η όλη κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και συνεχάρη παράλλα τους βουλευτές για την ορθή, όπως είπε, απόφαση που έλαβαν χθες, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη ότι πρέπει να μάθει επιτέλους να σέβεται και τους μικρούς.

«Καταρχήν απόρριψη» του σχεδίου Β΄ από την τρόικα

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με λουκέτο απειλεί η τρόικα τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή

Με λουκέτο απειλεί η τρόικα τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, μετά το ηχηρό όχι της κυπριακής βουλής, στο κούρεμα καταθέσεων που αποφάσισε το Eurogroup, αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χασίκος.

Μιλώντας, πάντως, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, αποκάλυψε ότι η τρόικα απορρίπτει  καταρχήν το σχέδιο Β' της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής υπήρξε επικοινωνία μεταξύ στελεχών της τρόικας και της κυβέρνησης, και δεν έγινε καταρχήν δεκτό το σχέδιο Β' .

Μάλιστα ο κύπριος υπουργός εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν οι δύο μεγάλες τράπεζες, η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου.

Σε δηλώσεις του αργότερα στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου ανέφερε «ότι ενδέχεται να μην ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο μέχρι και την Παρασκευή», τόνισε, όμως, ότι ο πανικός αυτές τις ώρες δεν βοηθά και σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο Β'  για τη διάσωση της Κύπρου, το οποίο ακόμα δεν έχει κατατεθεί.

Γ. Ομήρου: H απόφαση προστατεύει όλους τους λαούς της Ε.Ε.

Η απόφαση της κυπριακής Βουλής προστατεύει όλους τους λαούς των κρατών μελών της Ε.Ε., τόνισε ο πρόεδρός της Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του σε ξένα μέσα ενημέρωσης, και επισήμανε ότι στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

«Αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο κ. Ομήρου.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι καταστροφική για την κυπριακή οικονομία και κρατά «όμηρο» τη χώρα στα χέρια της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει 15 συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι «προς το παρόν δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο και πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.

«Το κυπριακό κοινοβούλιο απέδειξε την αποφασιστικότητα του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία» με το Eurogroup, επισήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Πρέπει να πάμε πίσω στην Ευρώπη και να τους πείσουμε με επιχειρήματα, ότι η βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας είναι προς όφελος της ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή