Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου δεν είναι πλέον λειτουργικό, υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση της Λευκωσίας να δράσει άμεσα. «Η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της», πρόσθεσε.
Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει αποτύχει, αποτελεί πλέον «ψευδαίσθηση», συμπλήρωσε ο γερμανός υπουργός και κάλεσε τους πολιτικούς στην Κύπρο να το εξηγήσουν στους πολίτες.
«Σε μία κατάσταση όπως αυτή, οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να αποφύγουν μία χρεοκοπία. Εάν θέλει κανείς να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, τότε οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά. Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in) ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει», επεσήμανε ο Σόιμπλε, προειδοποιώντας να αποφευχθούν οι «ανεύθυνες» αποφάσεις.
Ακόμη ο γερμανός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας στο κυπριακό κοινοβούλιο. «Καταγράφουμε με θλίψη την απόφαση αυτή. Προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δανεισμού, έχουμε ανάγκη από μία αξιόπιστη λύση ώστε να γνωρίζουμε τον τρόπο που η Κύπρος θα ξαναβρεί την έξοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Προς το παρόν, το χρέος είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να μειωθεί», δήλωσε.
Στην ίδια συνέντευξη ο ίδιος, αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, τόνισε κατ’ επανάληψη ότι «είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα».
Ακόμη ξεκαθάρισε ότι εφόσον το κυπριακό κοινοβούλιο είπε «όχι», δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας και υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, ενώ δύο κυπριακές τράπεζες είναι ουσιαστικά ήδη χρεοκοπημένες και συντηρούνται χάρη στην ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στα ειδικά στοιχεία του προγράμματος για την Κύπρο ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στην Ελλάδα με την οποία, όπως είπε, η διαπραγμάτευση διήρκεσε μεγάλο διάστημα ενώ το πρόγραμμα που επεβλήθη προέβλεπε σκληρά μέτρα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού. «Κάθε χώρα έχει διαφορετικό πρόβλημα», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σχετικώς με το ενδεχόμενο η Λευκωσία να λάβει βοήθεια από την Μόσχα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι το αντιμετωπίζει «με μεγάλη χαλαρότητα» και ευχήθηκε στον κύπριο ομόλογό του, ο οποίος βρίσκεται στην Ρωσία, «καλή επιτυχία».
Ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία που διατηρεί μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο, αλλά και η ίδια η Κύπρος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ρωσία, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε, αποδεικνύει ότι τα ρωσικά χρήματα πηγαίνουν στην Κύπρο και επιστρέφουν κατόπιν πίσω.
Στο μεταξύ, ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Άγκελα Μέρκελ, Πέερ Στάινμπρουκ, κατήγγειλε τις ευθύνες που φέρει η γερμανίδα καγκελάριος για την απόρριψη εκ μέρους του κυπριακού κοινοβουλίου του σχεδίου για τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων.
«Η απόρριψη από το κυπριακό Κοινοβούλιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για δανεισμό αποδεικνύει πως το διαπραγματευθέν πρόγραμμα, με τη συμβολή κυρίως του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τις ευλογίες της καγκελαρίου, απέτυχε οικτρά», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Στάινμπρουκ.
«Η απαιτούμενη συμμετοχή των μικροεπενδυτών προκάλεσε την ανάδυση ανησυχιών που το μόνο τους αποτέλεσμα ήταν να αυξήσουν την κρίση. Πρόκειται για ένα κατάφορο πολιτικό σφάλμα», πρόσθεσε.
Ο Στάινμπρουκ επέμεινε ότι εναπόκειται πάντοτε στην Κύπρο να συνεισφέρει ενεργά στην επίλυση της κρίσης και να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. «Υποστηρίζω να ερωτηθούν οι μέτοχοι κι οι κάτοχοι καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και να μην πέσουν όλα στην πλάτη των φορολογουμένων», κατέληξε.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γιέρουν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει την Κύπρο να παρακάμψει τα χρηματοοικονομικά της προβλήματα και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Επιβεβαιώνω πως το Eurogroup είναι έτοιμο να συνδράμει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες», τόνισε.
Αντιδρώντας στην απόρριψη από το κυπριακό κοινοβούλιο του σχεδίου για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ως κύριας προϋπόθεσης για την εκταμίευση του δανείου, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για την απόφαση των κυπρίων βουλευτών.
Ωστόσο, σημείωσε πως η πρόταση της Ευρωζώνης για το δάνειο των 10 δισ. ευρώ και τις προϋποθέσεις του εξακολουθούν να ισχύουν ωστόσο εναπόκειται στην κυβέρνηση της Κύπρου να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών.
«Η πρόταση εκ μέρους της Ευρωζώνης και του Eurogroup προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», διαμήνυσε.
Πάντως, η Ευρωζώνη αναμένει αντιπρόταση από την Κύπρο σχετικά με την επιβολή ενός εφάπαξ τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις, έπειτα από την απόρριψη του σχετικού νομοσχεδίου από το κυπριακό κοινοβούλιο. «Αναμένουμε μία αντιπρόταση, που θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Έτοιμη να προσφέρει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προσφέρει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες όταν αυτές επαναλειτουργήσουν, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.
«Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση έως τώρα αλλά δεδομένου του παρόντος νομικού υπόβαθρου, η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να εκπληρώσει την αποστολή ενός δανειστή της υστάτης προσφυγής», δήλωσε ο Νοβότνι, μιλώντας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones.
Ακόμη πρόσθεσε πως υπάρχει «μία ανοικτή προοπτική» για το εάν θα περιληφθούν και οι ομολογιούχοι των κυπριακών τραπεζών στις ρήτρες για την παροχή δανειακής συνδρομής ωστόσο σημείωσε ότι «τα νομικά και τεχνικά προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα» από τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που προβλέπεται από τον υπάρχοντα σχεδιασμό.
Λίγο μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρεί τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο, εντός των καθορισμένων ορίων.
«Η ΕΚΤ σημειώνει την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου και είναι σε επαφή με τους εταίρους της στην τρόικα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα εφόσον είναι αναγκαίο», προστίθεται.
Πηγή: ΑΜΠΕ