Αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη στις 19.30
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 17:16
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Αγκάθια» στις συζητήσεις με την τρόικα παραμένουν η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου, η ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και η ρύθμιση των δανείων με τις τράπεζες.

Με ευρεία διυπουργική σύσκεψη, που βρίσκεται σε εξέλιξη από στις 19.30 στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των επικεφαλής της τρόικας, συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» μεταξύ κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν από την πλευρά της κυβέρνησης οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Στεργίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, η διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεωργία Κωτίδου, ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

Από την πλευρά των δανειστών, εκτός των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), μετέχουν και 13 τεχνοκράτες υπάλληλοι της τρόικας.

Όπως ανέφεραν πηγές, η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη Σύνοδο Κορυφής.

«Αγκάθια» στις συζητήσεις παραμένουν η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου, η ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και η ρύθμιση των δανείων με τις τράπεζες.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πάντως ότι η λέξη «απόλυση» δεν αναφέρθηκε καθόλου στη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Κεδίκογλου εκτίμησε ότι το σχέδιο της κινητικότητας, μαζί με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων που, όπως είπε, είναι πολύ μεγάλος, θα οδηγήσει «σε ένα πολύ πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα». Σε ό,τι αφορά τους επίορκους, έκανε λόγο για «χρόνιες αδυναμίες» και επισήμανε ότι απαιτείται «καθημερινή προσπάθεια και επιμονή για να αλλάξει το σύστημα».

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε την ίδια ώρα, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι όσον αφορά την πάγια ρύθμιση, ότι «μάλλον πάμε προς τις 18 δόσεις», οι οποίες είχαν προταθεί από την ελληνική πλευρά σε αντιπαραβολή με την τρόικα που ήθελε 12 δόσεις.

Αναφορικά με τη λεγόμενη ύστατης ευκαιρίας ρύθμιση ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θεωρήθηκε υπερβολική η πρόταση της κυβέρνησης για 60 δόσεις.

«Υπερβολική θεωρήθηκε η δική μας άποψη των 60 δόσεων, θα πέσει αυτό κάπως, και εγώ άκουσα για τις 48 χθες, όπως προέκυψε από τα τεχνικά κλιμάκια. Δεν έχει τόση σημασία αυτό όσο ότι είμαστε κοντά σε κάποια συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη να επιμείνει η κυβέρνηση στις θέσεις της, στα ζητήματα που συζητά με τους εκπροσώπους των δανειστών, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Υπογράμμισε επίσης ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να συντονιστούν, «ώστε να ξέρει [η τρόικα] ότι δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη» στα υπό συζήτηση θέματα.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε παράλληλα λανθασμένη τη στάση της τρόικας σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

«Oι ρυθμίσεις και ιδίως οι ρυθμίσεις των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μας βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα και μεγαλύτερη επιτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και είναι λάθος και για την οικονομία αλλά και για τα δημόσια οικονομικά τελικά αυτή η στείρα στάση της τρόικας», παρατήρησε.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, η τρόικα εμφανίσθηκε πιο «συνεσταλμένη». Όλοι βλέπουν πλέον τι γίνεται, πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τις ιταλικές εκλογές, αλλά και ότι οι κοινωνίες δεν αντέχουν άλλο.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν καταλάβει πλέον ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία, όπως επανέλαβε, δεν αντέχουν η κοινωνία, η κυβέρνηση και η πραγματική οικονομία.

Αναφορικά με τη φορολόγηση ακινήτων ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και ότι δεν πρόκειται να πάμε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και αφαίρεση περιουσιών. Πρόκειται, είπε, για μια «βάρβαρη προσέγγιση», αναφορικά με την εξόφληση δανείων και χαρακτήρισε «εμμονή» τη δήλωση του κ. Τράα, σύμφωνα με τον οποίο, «όποιος δεν έχει να πληρώσει, ας πουλήσει». Δεν θα αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό παιχνίδι περί δήθεν διαπραγμάτευσης

Για «επικοινωνιακό παιχνίδι περί δήθεν διαπραγμάτευσης» που θα καταλήξει σε «νέα επώδυνα μέτρα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τις επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την φράση του ο πρωθυπουργός πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ήρθε η είδηση για παράταση του χαρατσιού της ΔΕΗ για ένα ακόμη χρόνο για να ξεγυμνωθεί για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση. Όπως συμβαίνει και με τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που από την πλήρη διάψευση και τις κόκκινες γραμμές, περνάμε στην υλοποίηση των 25.000 απομακρύνσεων για φέτος», παρατήρησε ο κ. Σκουρλέτης.

«Τελικά, όσο πιο ‘σθεναρή’ είναι η διαπραγμάτευση με τη τρόικα κατά το κυβερνητικό μπλοκ, σε τόσο πιο σκληρά μέτρα οδηγούμαστε», κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα