Έλλειμμα ύψους 813 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, έναντι ελλείμματος 495 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 2.630 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Αντίθετα, επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 463 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 368 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για έλλειμμα 1.353 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.610 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 665 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013 (7.945 εκατ. ευρώ).
Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7.726 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,8% ή 211 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου (7.515 εκατ. ευρώ)
Κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 213 εκατ. ευρώ ή 8,1%, οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 192 εκατ. ευρώ ή 33,2%, τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ ή 57,9%, και ο Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, εκτός του θέρμανσης κατά 28 εκατ. ευρώ ή 3,9%.
Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά 206 εκατ. ευρώ ή 18,7%, και από τους φόρους περιουσίας, κατά 122 εκατ. ευρώ ή 33,1%.
Οι επιστροφές φόρου ανήλθαν, σύμφωνα με το υπουργείο, σε 96 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 160 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων ανήλθαν σε 884 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 454 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (430 εκατ. ευρώ). Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την Ε.Ε. για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 9.422 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.153 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (10.575 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 832 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 766 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 330 εκατ. ή σε ποσοστό 3,4%. Σημειώνεται ότι παρά την αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 413 εκατ. ευρώ και την αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 88 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επιτυγχάνεται μείωση των συνολικών δαπανών λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης στις πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κατά 896 εκατ. ή σε ποσοστό 10,4%.
«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2013 δείχνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», πρόσθεσε, «τους τελευταίες μήνες, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την αντιστροφή του κλίματος και για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων, της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, αλλά και της ανεργίας που έχει εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα για τη χώρα επίπεδα».
Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται, το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους υποχωρεί, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, οι μεταρρυθμίσεις προωθούνται, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο, μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο 2011-2012.
«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η χώρα, με σχέδιο, σκληρή δουλειά αλλά και υψηλό κοινωνικό κόστος, επιτυγχάνει τους στόχους που έχουν τεθεί», ανέφερε.
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσκαιρη η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση
Πρόσκαιρη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική πολιτική. «Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μια γενικευμένη στάση πληρωμών προς τους πολίτες για να “βγουν τα νούμερα”, τότε είναι βέβαιο ότι στους επόμενους μήνες θα δούμε μια ακόμα αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων», αναφέρει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το πρωτογενές πλεόνασμα των 463 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, από:
- Τη μη επιστροφή φόρων. Αντί για 490 εκατ. ευρώ που όφειλε να επιστρέψει το κράτος στους πολίτες το πρώτο δίμηνο του 2013, έδωσε μόλις 96 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση, σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος, επέλεξε αυτό το δρόμο προκειμένου να αντισταθμίσει το κενό των 230 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα έσοδα και προσθέτει πως το ίδιο το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι τα έσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης) έχουν σχεδόν καταρρεύσει, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.
- Την κλασική πλέον χειραγώγηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Σταϊκούρας, εξηγεί, αναφέρει ότι το πρώτο δίμηνο του 2013 οι επενδυτικές δαπάνες ήταν υψηλότερες κατά 46% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2012, ωστόσο ξεχνά να αναφέρει την ίδια στιγμή, είναι κατά 53,5% χαμηλότερες από τον στόχο που έχει τεθεί καθώς δόθηκαν μόλις 279 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.
- Παράλληλα, η κυβέρνηση επέλεξε και την μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 830 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να παρουσιάζονται ακόμα αναλυτικότερα στοιχεία, αν η μείωση αφορά μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση κλπ, καταλήγει.