Ευ. Βενιζέλος: Στείρα η στάση της τρόικας για τις ρυθμίσεις χρεών

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 16:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

«Oι ρυθμίσεις και ιδίως οι ρυθμίσεις των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μας βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα και μεγαλύτερη επιτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και είναι λάθος και για την οικονομία αλλά και για τα δημόσια οικονομικά τελικά αυτή η στείρα στάση της τρόικας», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

A- A A+

Λανθασμένη χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη στάση της τρόικας σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις θέσεις της στα ζητήματα που συζητά με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Oι ρυθμίσεις και ιδίως οι ρυθμίσεις των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μας βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα και μεγαλύτερη επιτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και είναι λάθος και για την οικονομία αλλά και για τα δημόσια οικονομικά τελικά αυτή η στείρα στάση της τρόικας», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.                                                                        

Υπογράμμισε επίσης ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να συντονιστούν, «ώστε να ξέρει [η τρόικα] ότι δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη» στα θέματα που συζητώνται.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, η τρόικα εμφανίσθηκε πιο «συνεσταλμένη». Όλοι βλέπουν πλέον τι γίνεται, πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τις ιταλικές εκλογές, αλλά και ότι οι κοινωνίες δεν αντέχουν άλλο.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν καταλάβει πλέον ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία, όπως επανέλαβε, δεν αντέχουν η κοινωνία, η κυβέρνηση και η πραγματική οικονομία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι όταν μειώνεις έσοδα από μια πηγή πρέπει να τα βρίσκεις από άλλη πηγή. Τόνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει πει στην τρόικα ότι η απώλεια εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ θα αναπληρωθεί από έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

Αναφορικά με τη φορολόγηση ακινήτων ξεκαθάρισε ότι ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και ότι δεν πρόκειται να πάμε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και αφαίρεση περιουσιών. Πρόκειται, είπε, για μια «βάρβαρη προσέγγιση», αναφορικά με την εξόφληση δανείων και χαρακτήρισε «εμμονή» τη δήλωση του κ. Τράα, σύμφωνα με τον οποίο, «όποιος δεν έχει να πληρώσει, ας πουλήσει». Δεν θα αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ή  και συμμετοχής του ίδιου, ο κ. Βενιζέλος απάντησε, κατ΄ αρχήν, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα εξαρτήσει τη στάση του από τη στάση άλλων και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του ως εξής: «Θα μπούμε μπροστά». Όσο για τη συμμετοχή του ίδιου, την χαρακτήρισε ως «τελείως δευτερεύον ζήτημα», αλλά σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει ως ενδεχόμενο, θα το συζητήσει, όπως είπε, με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή