«Ισχυρή διαφωνία» ΔΗΜΑΡ στη συνέχιση του τέλους ακινήτων

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 16:04
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Κατηγορηματικό «όχι» στη συνέχιση της επιβολής του ειδικού τέλους ακινήτων και το 2013 λέει η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή τις φήμες που θέλουν την τρόικα να απαιτεί τη συνέχιση της είσπραξής του από τη ΔΕΗ και τη μετάθεση της επιβολής Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας το 2014.

Οι ξένοι τεχνοκράτες φέρονται προβληματισμένοι σχετικά με την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, κρίνοντας ότι η πληρωμή του στις εφορίες ενδέχεται να μη φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιώνουν τη χρονική επιμήκυνση του ΕΕΤΗΔΕ και για φέτος, ενδεχόμενο σχετικά με το οποίο η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την «ισχυρή της διαφωνία».

Όπως αναφέρει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, «ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός. Φορολογεί την ακίνητη περιουσία όλων και διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση, ελαφρύνοντας φορολογικά το 80% του πληθυσμού. Ενσωματώνει κοινωνικές πρόνοιες σε σχέση με τη φορολόγηση των ανέργων».

Στο πλαίσιο αυτό η Δημοκρατική Αριστερά ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορεί να δεχτεί την επιμήκυνση ενός κοινωνικά άδικου φόρου στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας» και υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική δέσμευση για "σταδιακή διόρθωση των αδικιών" πρέπει να υλοποιηθεί».

Σε αναλυτικό τεχνικό σημείωμα η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι η κάθετη διαφωνία της οφείλεται στο γεγονός ότι η αναβολή εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σημαίνει την παράταση του ΕΕΤΗΔΕ, κάτι το οποίο επιβαρύνει δυσανάλογα τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Όπως αναφέρει, μολονότι η ακριβής κλίμακα φορολόγησης δεν έχει ακόμα καθοριστεί, υπάρχουν ορισμένες σταθερές οι οποίες έχουν ήδη αναπαραχθεί από τον Τύπο.

Ήτοι:

  1. Θα υπάρχει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ
  2. Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 50.000€ - 100.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στο 0,1%
  3. Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 100.000€ - 200.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στο 0,2%

Επισημαίνεται ακόμη ότι βάσει των στοιχείων του ΥΠΟΙΚ από τα 5,6 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων, το 50% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 50.000€ - συνεπώς δεν θα πληρώσει τίποτα βάσει του νέου φόρου (ενώ απέδιδε το ΕΕΤΗΔΕ) - και το 90% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 200.000€.
 

 


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή