Υποχώρησε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 14:38
REUTERS/PAUL HANNA

Πτωτικά κινήθηκε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία δεν έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ισπανική οικονομία.

Κατά τη  δημοπρασία 10ετών, 5ετών και 2ετών τίτλων, το ισπανικό δημόσιο άντλησε συνολικά 5,03 δισ. ευρώ. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 28 μονάδες βάσης στο 4,92%, από 5,20% που ήταν στις 21 Φεβρουαρίου. Η ζήτηση για τους συγκεκριμένους τίτλους υπερκαλύφθηκε κατά 2,27 φορές.

«Τα ισπανικά ομόλογα φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικά από πριν και επωφελούνται επίσης από τις εκροές στα ιταλικά ομόλογα», δήλωσε στο Bloomberg ο Ιωάννης Σόκος, στέλεχος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas.

Με το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας να αναμένεται φέτος στο 6,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι έχει αποκλείσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

«Πρέπει να συμβιβάσουμε τη μείωση του ελλείμματος με την επίπτωσή της στην οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς Ντε Γκίντος μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η ισπανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2013 και να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% το 2014.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα