Βαθαίνει η ύφεση στην Ισπανία

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2012
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 11:27
REUTERS/PAUL HANNA

Αγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου μπροστά από την ισπανική σημαία.

Περαιτέρω συρρίκνωση παρουσίασε η ισπανική οικονομία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, στο σύνολο του 2012 το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,4%, ήτοι λιγότερο των προβλέψεων της κυβέρνησης, η οποία έκανε λόγο για συρρίκνωση της τάξεως του 1,5%.

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη εκτίμησή της για την οικονομική δραστηριότητα του τρέχοντος τριμήνου, η Τράπεζα της Ισπανίας αναφέρει ότι ίσως συνεχιστεί η ύφεση, δεδομένου ότι εγχώρια ζήτηση, κατασκευές και επενδύσεις παραμένουν αδύναμες.

Μιλώντας χθες στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 6,7% του ΑΕΠ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ισπανός πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει πως το έλλειμμα της προηγούμενης χρονιάς θα υποχωρούσε κάτω από το 7% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, προβλέπει ότι το έλλειμμα της Ισπανίας θα διαμορφωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ το 2013, έναντι στόχου 4,5% που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε., ενώ το 2014 θα ανέλθει στο 7,2% αν δεν εφαρμοστούν νέες μεταρρυθμίσεις.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα