Ισπανία: Στο 6,74% το έλλειμμα του 2012

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 16:38
REUTERS/SUSANA VERA

Ο ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη. Το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας μπορεί να μην έπιασε τον επίσημο στόχο που είχε συμφωνηθεί πέρυσι, αλλά σύμφωνα με τον Μοντόρο τα σημερινά στοιχεία αποτελούν μεγάλο επίτευγμα λόγω της βαθιάς ύφεσης. Ο ισπανός υπουργός απέκλεισε περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό.

Τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος της Ισπανίας στο 6,74% του ΑΕΠ το 2012, εκ του οποίου το 1,73% αντιστοιχεί στις αυτόνομες περιφέρειες, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας, Κριστόμπαλ Μοντόρο.

Ο αριθμός αυτός είναι το αποτέλεσμα «μιας μεγάλης προσπάθειας», είπε ο κ. Μοντόρο, υποστηρίζοντας πως «δεν χρειάζονται νέα μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων».

Σημειώνεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να περιοριστεί το έλλειμμα του 2012 στο 6,3% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης διαμορφώθηκε στο 3,83% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι κάτω από το 4,5% που προβλεπόταν, αυτό των τοπικών διοικήσεων σε 0,20% και το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης σε 0,96%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ισπανό υπουργό.

Μετά το 9,4% του 2011, «το έλλειμμα, χωρίς την βοήθεια στα πιστωτικά ιδρύματα, μειώθηκε σε 6,74%» το 2012, σημείωσε ο Μοντόρο, επιβεβαιώνοντας ότι ο αριθμός που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίστηκε η βοήθεια των 41 δισ. ευρώ την οποία έχει ήδη καταβάλλει η Ε.Ε. στις ισπανικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Λαμβάνοντας υπόψη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας θα εκτινασσόταν στο 10,2% το 2012, έναντι 7% χωρίς τη βοήθεια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα