Απολύσεις από το δημόσιο τομέα, η πορεία του προϋπολογισμού, θεσμικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και αποκρατικοποιήσεις, θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ αύριο οι ξένοι ελεγκτές θα γίνουν δεκτοί από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία, για την έκβαση του ελέγχου, αίσθηση που θα επιβεβαιωθεί, εάν η τρόικα, αναχωρήσει από την Αθήνα την Κυριακή, όπως είναι προγραμματισμένο, μετά την τελευταία συνάντηση που θα έχει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τονίζουν πως δεν τίθεται κανένα θέμα για τη δόση του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ), αφού τα προαπαιτούμενα έχουν καλυφθεί όπως είναι η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου και η καθιέρωση τριετών δεσμευτικών ορίων στις δαπάνες για όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, η έγκριση προγραμμάτων στελέχωσης για τα επιτελικά υπουργεία και η νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων.
Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση στο δημόσιο τομέα, το ΥΠΟΙΚ περιμένει σήμερα νέες πιέσεις για απολύσεις υπαλλήλων, ενώ θα επιμείνει στις θέσεις και στο σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για κάλυψη του στόχου των απολύσεων μέσω των συνταξιοδοτήσεων.
Πορεία προϋπολογισμού
Η πορεία του προϋπολογισμού προβληματίζει την τρόικα (και βέβαια το υπουργείο Οικονομικών) αλλά είναι νωρίς ακόμη να βγουν συμπεράσματα για το σύνολο του 2013. Όμως τα μηνύματα είναι αρνητικά, από το πρώτο δίμηνο δεδομένου ότι υπάρχει υστέρηση των φορολογικών εσόδων, ιδιαίτερα από την έμμεση φορολογία και το ΦΠΑ.
Στο δίμηνο, πάντως συνολικά, η υστέρηση περιορίζεται από τα αποκαλούμενα μη φορολογικά έσοδα, δεδομένου ότι το Φεβρουάριο εισπράχθηκαν 305 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ πέρυσι εισπράχθηκαν περίπου 90 εκατ. ευρώ τον μήνα Απρίλιο. Πρόκειται για μια καθαρή συγκυριακή εξέλιξη, ενώ η ανησυχία εστιάζεται στο κίνδυνο να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα η υστέρηση των εισπράξεων από τους έμμεσους φόρους.
Η τρόικα δεν έχει, πάντως, ιδιαίτερη ανησυχία, αφού η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι αν σημειωθούν αποκλίσεις, θα λαμβάνονται άμεσα μέτρα.
Φορολογικές αλλαγές
Η κυβέρνηση θα θέσει παράλληλα στην τρόικα και δύο ζητήματα που αφορούν στη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και το ΦΠΑ στην εστίαση.
Πρόκειται για δύο φορολογικές παρεμβάσεις οι οποίες είχαν αρνητική επίδραση στα έσοδα -αντί να τα αυξήσουν- και με μια συγκροτημένη επιχειρηματολογία, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της τρόικας, για τη διόρθωση των λαθών. Αν από τα στοιχεία που προσκομιστούν αποδειχτεί το αρνητικό δημοσιονομικό όφελος, η τρόικα δεν έχει κανένα λόγο να επιμείνει.
Θεωρείται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, πως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί να γίνει άμεσα, ενώ η μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης μετατίθεται για την επόμενη σεζόν, με βάση την αξιολόγηση της φετινής εμπειρίας, που θα γίνει τον Απρίλιο, όπως δήλωσε στη «Ν», ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ακόμη θα τεθεί στην τρόικα και το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με αύξηση του αριθμού των δόσεων και μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, ώστε να αυξηθεί η ροή εσόδων προς τα κρατικά ταμεία.
Παράλληλα οι ξένοι ελεγκτές θα ζητήσουν και θα λάβουν από το υπουργείο Οικονομικών τους βασικούς άξονες της σχεδιαζόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, και θα επιμείνουν αυτή να κινείται εντός των προτάσεων-υποδείξεων που εμπεριέχονται σε δύο εκθέσεις που έχει υποβάλει το ΔΝΤ (φ. «Ν» 28 Φεβρουαρίου) και συνυπογράφει και τη Κομισιόν.
Ανοιχτό είναι ακόμη και το ζήτημα της φορολογίας των ακινήτων, δεδομένου ότι εκκρεμεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, που σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου, καθώς επίσης και ο ενιαίος φόρος ακινήτων, που λόγω των αντιδράσεων, η οριστικοποίηση του πλαισίου εφαρμογής του έχει αναβληθεί.
Μέγαρο Μαξίμου: Προσπάθεια
Για δύσκολες διαπραγματεύσεις με στόχο να επιτευχθεί η βελτίωση των σημείων που μπορούν να βελτιωθούν έκαναν λόγο χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφερόμενοι στο θέμα της συνάντησης που αναμένεται να έχει αύριο ο κ. Αντώνης Σαμαράς με την τρόικα.
Οσον αφορά το θέμα των ενδεχόμενων απολύσεων στο Δημόσιο κυβερνητικά στελέχη επέμεναν χθες ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να το θέσει αύριο στην τρόικα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κίνηση. Οπως υπογράμμισαν ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι πέραν της όποιας κοινωνικής αναταραχής μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα απολύσεων, θα υπάρξει και ζήτημα πολιτικής σταθερότητας με δεδομένη τη στάση που έχουν κρατήσει οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Στο συγκεκριμένο σημείο ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο επιχείρημα περί προώθησης του κυβερνητικού προγράμματος για διαθεσιμότητα.
Οσον αφορά τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθείται με την τρόικα, από το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής θεωρώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πολιτική λιτότητας και εμμένουν σε ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας με στόχο τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι όλα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως την αποτελεσματικότητα που θα δείξει στην είσπραξη φόρων για να αυξήσει τα έσοδα, ώστε να μην αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα, αλλά και να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ιδιωτικοποιήσεις
Το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει τους ελεγκτές της τρόικας ότι τον Απρίλιο αναμένονται τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς τον επόμενο μήνα αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ, ενώ θα δοθούν διαβεβαιώσεις πως ο στόχος για την είσπραξη ποσού ύψους 2,6 δισ. ευρώ το 2013 θα υπερκαλυφθεί.
Το μνημόνιο προβλέπει «εξασφαλίσεις» σε περίπτωση αποτυχίας, αφενός την απομάκρυνση της διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κατά την αξιολόγηση τον προσεχή Ιούνιο και αφετέρου τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων.
Ενημέρωση για εργασιακά, ασφαλιστικό και ...ρύθμιση
Η πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει για τις πρόσφατες αποφάσεις, που αφορούν στη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, στο νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου, για το οποίο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο και να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες θεσμικού χαρακτήρα.
Επίσης, αναμένεται ενημέρωση για τα μέτρα που προωθούνται με νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας, με βασικό πυλώνα το ολοκληρωμένο σχέδιο «Αριάδνη».
Στη συνάντηση αναμένεται να επισημανθεί από ελληνικής πλευράς, ότι οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.350.000 και ότι εξαιτίας της ανεργίας και της υποαπασχόλησης το έλλειμμα των Ταμείων αναμένεται να κλείσει στα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2012. Για το λόγο αυτό, οι διοικήσεις των Ταμείων, τοποθετούνται θετικά στο ενδεχόμενο νέας ρύθμισης.
Η πλευρά της τρόικας φαίνεται να αντιμετωπίζει το θέμα επιφυλακτικά και με μια περιοριστική λογική, σε περίπτωση εφαρμογής σε σχέση με τον αριθμό δόσεων, ενώ θέτουν και προϋποθέσεις για την πιστοποίηση της οικονομικής δυνατότητας των υπόχρεων επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν σ' ενα διακανονισμό.