Μπαρόζο: Παγκόσμιες οι συνέπειες αν δεν βρεθεί λύση

Βέβαιη για επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας η Μέρκελ
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 13:49
UPD:21/07/2011 01:38

«Ιδιαίτερα σοβαρή» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην ευρωζώνη ο επικεφαλής της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος προειδοποιεί ότι «εάν δεν βρεθεί λύση, οι επιπτώσεις θα πλήξουν θα κάθε γωνιά της Ευρώπης και θα επεκταθούν ακόμη πιο μακριά».

«Ας μην έχουμε αυταπάτες, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή» διαμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος προειδοποιεί ότι «εάν δεν βρεθεί λύση, οι επιπτώσεις θα επεκταθούν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και ακόμη παραπέρα».

Δυνατή θεωρεί, ωστόσο, την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, καθώς τα συστατικά της λύσης είναι γνωστά. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, υπογράμμισε, είναι η «παροχή διασφαλίσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας». Η απόφαση θα πρέπει, επίσης, να ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και να κατοχυρώσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Όπως προσέθεσε, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διεύρυνσης της εμβέλειας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και της ενίσχυσης των χαρακτηριστικών ευελιξίας του μηχανισμού προκειμένου να παρασχεθεί στήριξη στην Ελλάδα.

«Στην εξεύρεση μόνιμης λύσης για την κρίση στην Ελλάδα καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η Γαλλία και η Γερμανία», τονίζει. «Καλή τη πίστει από όλες τις πλευρές, θα μπορέσουμε αύριο να δώσουμε μια λύση στα προβλήματα της Ελλάδας», καταλήγει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπαρόζο θα έχει συνάντηση σήμερα στις 5.00 μ.μ., με τον Ελληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Βέβαιη για επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας η Μέρκελ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο για τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο για τη Σύνοδο Κορυφής

Την πεποίθησή της ότι θα υπάρξουν «καλά αποτελέσματα» στην αυριανή Σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης εξέφρασε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της στο Βερολίνο.

Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της βέβαια ότι θα καταλήξουν σε μια κοινή θέση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα το βράδυ είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Οριστική απάντηση στην ελληνική κρίση ζητεί το Παρίσι

Εν τω μεταξύ, την επιθυμία της Γαλλίας η Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες να δώσει από αύριο κιόλας «μία οριστική απάντηση» στην ελληνική κρίση χρέους, εξέφρασε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές.

Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μεταβαίνει το απόγευμα στο Βερολίνο για να συναντήσει την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, «αφιερώνει όλη του την ενέργεια για να εξασφαλίσει αύριο μία οριστική απάντηση» στο ελληνικό πρόβλημα.

«Σήμερα έχουμε πρώτα μία προτεραιότητα, είναι επείγον να βρεθεί μία οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα περί γαλλογερμανικής διαφωνίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει η βούληση για την εξεύρεση οριστικής λύσης, «η οποία περνά από το γαλλογερμανικό δίδυμο», η οποία όπως είπε, «αποτελεί τον πυλώνα της ευρωζώνης».

Η εκπρόσωπος έκανε αναφορά και στο ευρωομόλογο, επισημαίνοντας πως το βασικό εμπόδιο στην ιδέα της έκδοσής του είναι η «γερμανική αντίσταση».

Αναφερόμενος στα σενάρια που εξετάζονται για λύση στην ελληνική κρίση χρέους, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντέρ, τόνισε πως η επιβολή φόρου στις τράπεζες θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και άλλα στοιχεία, όπως την αρχική γαλλική ιδέα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες.

Σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ακόμη ότι οι συζητήσεις αφορούν ένα μείγμα προτάσεων αντί για τρεις ξεκάθαρες επιλογές.

«Αυτές δεν είναι ακριβώς επιλογές. Προσανατολιζόμαστε προς ένα μείγμα αυτών των διαφορετικών μέτρων. Ο τραπεζικός φόρος θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης, αλλά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί» παραδέχθηκε ο Ρεϊντέρ.

Κάποιες από τις επιλογές που εξετάζονται μάλλον θα περιλαμβάνoυν υποβάθμιση του ελληνικού χρέους στη βαθμίδα της χρεοκοπίας ή επιλεκτικής χρεοκοπίας και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επεξεργάζονται τρόπους ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα θα μπορούσε να προκαλέσει στην ΕΚΤ μια τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε ο Βέλγος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει πως θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να τις δανείζει με χαμηλό επιτόκιο, σε περίπτωση υποβάθμισης του ελληνικού χρέους σε καθεστώς χρεοκοπίας ή επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Τη θέση της ΕΚΤ επανέλαβε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, ζητώντας από τοςυ Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αποφύγουν ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα που θα οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να χαρακτηρίσουν τα ελληνικά ομόλογα με το όρο «επιλεκτική χρεοκοπία».

Το στέλεχος της ΕΚΤ υπενθύμισε συγκεκριμένα ότι τον προηγούμενο μήνα οι πολιτικοί υποσχέθηκαν να αποφύγουν ένα σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα που θα οδηγούσε σε «επιλεκτική χρεοκοπία» τη χώρα, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες ενδείξεις ότι οι πολιτικοί ενδεχομένως να υπαναχωρούν προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές.

Ο κ. Σταρκ προέκρινε την επιλογή της αγοράς ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά από τον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF επισημαίνοντας πως αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί κατά πάσα πιθανότητα ως «πιστωτικό γεγονός».

Ανέφερε ακόμη πως «πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα γίνει στις Βρυξέλλες, να στείλει σήμα στις χρηματαγορές ότι 'μπορείτε να εμπιστευθείτε την Ευρώπη' κι όχι, όπως έως τώρα γινόταν, να στείλει απλά το σήμα: 'πήγαινε, εκεί όπου σε σπρώχνω'».

Στη γραμμή της ΕΚΤ και το μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου Λορέντζο Σμάγκι τόνισε πως αν η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης την Πέμπτη καταλήξει σε κάποια απόφαση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτό θα ήταν καταστροφικό.

Με αγωγές απειλούν οι τράπεζες αν τους επιβληθεί φόρος για το ελληνικό πακέτο

Πάντως, με κατάθεση αγωγών προειδοποιούν οι τράπεζες σε περίπτωση που τους επιβληθεί φόρος για να βοηθηθεί η χρηματοδότηση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, καθώς, όπως εκτιμούν, θα τιμωρηθούν άδικα πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν ομόλογά της χώρας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές του τραπεζικού κλάδου, η πρόταση για την επιβολή τραπεζικού φόρου, προκειμένου να συγκεντρωθούν 10 δισ. ευρώ ετησίως για τρία χρόνια, θα στείλει ένα εντελώς λάθος μήνυμα, τιμωρώντας τις τράπεζες ανεξάρτητα από το χαρτοφυλάκιο που έχουν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι συντονίζονται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), βρίσκονται σε τροχιά για να παρουσιάσουν μία σύνθετη πρόταση στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης. Η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει την επιβολή φόρου, αλλά ένα εύρος επιλογών , δήλωσαν οι ίδιες πηγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα