Γ. Παπανδρέου: Καθοριστική για την Ευρώπη η Σύνοδος Κορυφής

Η Ελλάδα δεν μπορεί να φέρει το βάρος όλης της Ε.Ε.
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 12:59
UPD:15:06

Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης θα μπορούσε να είναι μια καθοριστική στιγμή για το πού πηγαίνει η Ευρώπη, τονίζει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης θα μπορούσε να είναι μια καθοριστική στιγμή για το πού πηγαίνει η Ευρώπη, τονίζει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου οι αυριανές διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών είναι καθοριστικής σημασίας για την επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά και για την αποφυγή της μετάδοσής της στην Ιταλία και την Ισπανία.

«Πρέπει να εξετάσουμε τα ευρύτερα ζητήματα», σημείωσε προειδοποιώντας για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η κρίση. «Αν τα spreads αυξηθούν στην Ιταλία και την Ισπανία, αυτό δεν πρόκειται να το λύσει η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της ανεπάρκειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι αγορές λένε ουσιαστικά, αυτό που λέω και εγώ: Ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν θα είναι σε θέση να φέρει το βάρος όλης της Ευρώπης και των άλλων προβλημάτων που έχει η Ευρώπη», διαμήνυσε ο κ. Παπανδρέου.

Εστιάζοντας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να θέσει σε τάξη τα του οίκου μας.

Επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συστημικά προβλήματα στο ευρώ, τα οποία πρέπει αντιμετωπιστούν, αφού, όπως εξηγεί έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού και φορολογικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει «άμεσο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ευρώπης και ότι η εμπειρία τους από την κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική και η συμμετοχή τους στο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Η Ευρώπη είναι μία ισχυρή αγορά για τις ΗΠΑ», παρατήρησε, διευκρινίζοντας ότι αν η ΕΕ έχει προβλήματα, αν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αν υπάρχει μία βαθύτερη ύφεση, αυτό θα επηρεάσει πολύ τις θέσεις εργασίας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Συνάντηση με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Όπως έγινε εν τω μεταξύ γνωστό, ο κ. Παπανδρέου, θα έχει συνάντηση σήμερα στις 5.00 μ.μ., με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες. Χθες και σήμερα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Μπαρόζο, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Εν τω μεταξύ, για την Πέμπτη το πρωί, αντί το απόγευμα της Τετάρτης μετατίθεται σύμφωνα με πηγές, η συνάντηση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

Η τροποποίηση αυτή, όπως μεταδίδει το Reuters, οφείλεται στην ανάγκη να καταλήξουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μετατεθεί η έναρξη της Συνόδου Κορυφής για τις 14:00 ώρα Ελλάδος, μια ώρα αργότερα σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα.

Ηλ. Μόσιαλος: Δίνουμε μάχη για είναι το χρέος βιώσιμο

Καθοριστική για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης χαρακτήρισε με τη σειρά του την αυριανή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος διαβεβαίωσε ότι ο Πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για να μείνει όρθια η Ελλάδα, «με ελπίδα και προοπτική για τους πολίτες της», για να είναι, όπως είπε, το χρέος βιώσιμο και να μειωθούν τα βάρη για τους πολίτες, καθώς και για την προστασία των καταθέσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

«Αυτές είναι για εμάς, οι κόκκινες γραμμές που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε.

«Πήραμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, που ήταν πραγματικά δύσκολες. Τώρα, είναι η σειρά της Ευρώπης να πάρει τις δικές της», σχολίασε από την πλευρά του ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Τόνισε επιπλέον ότι ο Πρωθυπουργός διεκδικεί να υπάρξει μια μόνιμη λύση, «μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που αντιμετωπίζει κρίση ηγεσίας, ένα περιβάλλον αμήχανο, αμφιταλαντευόμενο και αδύναμο να ανταποκριθεί και να αντιληφθεί πολιτικά ότι, μια συνολική ρύθμιση δεν αντιμετωπίζει μόνο το ελληνικό πρόβλημα, αλλά δίνει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως στις αγορές, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι δύο ταχυτήτων».

ΚΚΕ: Η λαϊκή εξουσία θα καταργήσει το χρέος

«Μόνη ελπίδα και προοπτική για το λαό η πάλη για τη λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει το χρέος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι έτσι «θα αποδεσμευτεί η Ελλάδα από τη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου και θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, για να καρπώνεται ο λαός τον πλούτο που παράγει».

Φ. Κουβέλης: Η κρίση χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα

Χαμηλά κρατάει τον πήχη των προσδοκιών του εν όψει της αυριανής Συνόδου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης.

«Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Εκτιμώ ότι δεν θα είναι εκείνες οι οποίες θα αντιστοιχούν στην υποχρέωση της Ευρώπης να υπηρετήσει όχι μόνο την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, αλλά την επί της ουσίας πολιτική ενότητα της Ευρώπης», παρατήρησε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι η κρίση χρέους γενικεύεται και δεν αφορά πια μόνο την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά στοχεύεται και η Ιταλία και η Γαλλία.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η επιλεκτική χρεοκοπία συνιστά την «αρχή και τυπικής χρεοκοπίας» και προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει άμεσες συνέπειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Καθαρή λύση ζητεί η Δημοκρατική Συμμαχία

Την ανάγκη να δοθεί «ουσιαστική και καθαρή λύση» τόσο στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, όσο και στη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της Ευρώπης, υπογράμμισε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο Δημήτρης Ζαφειριάδης.

«Μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος. Για την Ελλάδα το εφικτό περνά μέσα από την υιοθέτηση της πρότασης της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών της Ευρώπης, για επαναγορά ομολόγων από την ΕΚΤ ή το Ταμείο Στήριξης και για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», παρατήρησε σχετικά.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ουσιαστικά, αφού όπως είπε, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και πλέον κανένας, «ούτε η Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο ούτε η Ευρώπη, έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε την πραγματικότητα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα