Τα διεθνή ΜΜΕ για τη Σύνοδο Κορυφής

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 13:51
UPD:15:56

Η κρίσιμη αυριανή Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης και οι πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους απασχολούν πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Η κρίσιμη αυριανή Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης και οι πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους απασχολούν πολλά διεθνή ΜΜΕ.

«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι “μπλοκαρισμένες” σε μία διαμάχη σχετικά με το πόσο επιθετικά πρέπει να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου χρηματοδότησης για τη χώρα, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης», γράφει η Wall Street Journal.

«Πληθώρα επιλογών βρίσκονται υπό συζήτηση καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αμβλύνουν τις διαφορές τους εν όψει της έκτακτης συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης την Πέμπτη», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Πέρας από την Ελλάδα, η Ευρώπη φοβάται οικονομική μετάδοση» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος των New York Times. «Στην Ευρώπη, αρχίζει να ενισχύεται η συνειδητοποίηση ότι η Ελλάδα είναι στην ουσία μη φερέγγυα, η κρίση εξαπλώνεται στην Ισπανία και την Ιταλία και ο χρόνος τελειώνει για τη στήριξη του ευρώ», επισημαίνεται.

«Αφήστε την Ευρώπη να πληρώσει για τις αποτυχίες στην πολιτική της» τιτλοφορείται δημοσίευμα των Financial Times.

«Και έτσι το τσίρκο συνεχίζεται. Την Πέμπτη οι αρχές της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες για την χιλιοστή τους απόπειρα αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης», αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Η προετοιμασία της συνάντησης, που υποτίθεται ότι θα σχεδίαζε ένα δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, είναι με λυπηρό τρόπο τυπική της χαώδους και μπερδεμένης διαδικασίας διαμόρφωσης πολιτικής της Ευρώπης. Η ΕΚΤ συνεχίζει μία ηχηρή αλλά γεμάτη σύγχυση διαμάχη με του υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους και με το τι αποτελεί και τι δεν αποτελεί χρεοκοπία», τονίζει η εφημερίδα.

«Το ευρώ δεν πέθανε, αλλά πάσχει από δομικά λάθη», υποστηρίζει σε ανάλυσή του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου, Τόμας Στράουμπχααρ, στην Die Welt.

Ο Γερμανός οικονομολόγος σημειώνει ότι το ερώτημα είναι «εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, να αποδεχθούμε την αποτυχία του ευρώ. Εάν οι πολιτικοί δεν έχουν αυτή τη βούληση, τότε να προχωρήσουν και σε διορθωτικές κινήσεις. Από την ΟΝΕ πρέπει να δρομολογήσουν μία δημοσιονομική ένωση», γράφει ο Στράουμπχααρ.

«Περιμένοντας την καταστροφή», είναι ο τίτλος σχολίου της γερμανικής έκδοσης των Financial Times (του Βόλφγκανγκ Μυνχάου) για την ευρωκρίση εν όψει της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής:

«Έχουμε την εντύπωση ότι οι Γερμανοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη μια φορά σε μια ευρωπαϊκή καταστροφή, σαν εκείνη που προκάλεσαν οι εθνικιστές πριν από 100 χρόνια. Η Αγκελα Μέρκελ προσπαθεί με την αποικιακή ευρωπολιτική της να παγιώσει την υπεροχή της Γερμανίας στην Ευρώπη εις βάρος ολόκληρης της ΕΕ. Από την ευρωπαϊκή ιστορία δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει αίσιο τέλος.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα