Αποψη: Tα τρία «αγκάθια» που πρέπει να υπερβεί η Σύνοδος για την Ελλάδα

REUTERS BREAKINGVIEWS
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 20:18

A- A A+

Του Πιέρ Μπριανσόν

Η καλύτερη ένδειξη ότι η Eυρωζώνη ίσως να βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι ότι οι ηγέτες της αποφάσισαν να συγκαλέσουν Σύνοδο Κορυφής. Με τους επενδυτές να αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με το χρέος της, μια σύνοδος χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα θα ήταν κάτι το παράλογο. Πώς όμως μπορεί να υπάρξει επιτυχής κατάληξη; Αυτό θα εξαρτηθεί από τρία βασικά ζητήματα.

Πρώτον, θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση για την Ελλάδα; Ο στόχος είναι να καταλήξουν σε ένα πακέτο που να μειώνει το χρέος της χώρας και να εξασφαλίζει την χρηματοδότησή της για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα επέτρεπε στην Αθήνα να εκμεταλλευθεί το πρόβλημα με το χρέος της, επαναγοράζοντας μέρος αυτού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την εγγύηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που ήδη λαμβάνει η Ελλάδα, καθώς και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους.

Δεύτερον, υπάρχει μια συμφωνία για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα; Η Γερμανία επιμένει ότι οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να επωμιστούν μέρος του βάρους της διάσωσης της Ελλάδας. Αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι μορφή θα έχει αυτή η συμμετοχή των ιδιωτών. Τις τελευταίες μέρες κερδίζει έδαφος η ιδέα ενός φόρου στον τραπεζικό κλάδο. Η πρόταση όμως αυτή ενέχει πολλούς κινδύνους, θα μπορούσε να μην αποδώσει και δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό μήνυμα: Το ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κάτι πιο ουσιαστικό.

Τρίτον, συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει παίξει καλά τα χαρτιά της, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να αναλάβουν την ευθύνη για την ελληνική κρίση. Το μόνο που θα κάνει είναι να συμφωνήσει να συνεργαστεί στο νέο πακέτο βοήθειας - υποχωρώντας τουλάχιστον στο θέμα της χρεωκοπίας - αν θεωρήσει ότι οι κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν άλλα ζητήματα, όπως η κεφαλαιακή ενίσχυση των αδύναμων τραπεζών. Η όποια ένδειξη για άρνηση της ΕΚΤ να «παίξει μπάλα», σημαίνει ότι το σχέδιο δεν θα δουλέψει.

Από την σύνοδο της Πέμπτης δεν χρειάζεται απαραίτητα να βγει ένα λεπτομερές σχέδιο. Η Ελλάδα δεν έχει προβλήματα χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμα και η επίλυση μερικών τεχνικών ζητημάτων θα μπορούσε να πάρει ένα, δύο μήνες ακόμη. Αλλά η ευρωζώνη θα πρέπει να στείλει στους επενδυτές το μήνυμα ότι καταπιάνεται ζεστά με το θέμα. Η έλλειψη ευρείας συναίνεσης στις βασικές πτυχές του σχεδίου θα δημιουργούσε νέο γύρο πανικού στις αγορές - με επιπτώσεις πέραν της Ελλάδας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV