«Πάτησε τη σκανδάλη» ο Πρωθυπουργός

Ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ζήτησε η Ελλάδα
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010 13:03
UPD:21:23

Είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε από το Καστελόριζο ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε ήδη εντολή στον υπουργό Οικονομικών, να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

«Κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των εταίρων της... Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορες πόνεσαν αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας μέσα από μαραθώνιο διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ενωσης για τη στήριξη της χώρας μας...», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της 25ης Μαρτίου είτε γιατί δεν πίστεψαν στην βούληση της ΕΕ είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. «Σήμερα», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τη δυσκολία δανεισμού, ήρθε η στιγμή το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε μαζί με τους ηγέτες της Ευρώπης».

EE: Ταχεία δράση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ταχεία δράση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα δεσμεύθηκε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν για τη χορήγηση έκτακτων δανείων στη χώρα αφότου Επιτροπή και ΕΚΤ αποφανθούν ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι έγκυρο.

«Σε πρώτο στάδιο, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα προχωρήσουν σε γνωμοδότηση όσον αφορά στην ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού και μόλις αυτή δοθεί στη δημοσιότητα, το Eurogroup θα αποφασίσει επισήμως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης.«Η ενεργοποίηση δεν θα πάρει εβδομάδες. Θα γίνει μάλλον σύντομα» δήλωσε.

Παράλληλα, ο Αλταφάζ επισήμανε ότι ο μηχανισμός αυτός είναι ενιαίος, ότι σε αυτόν συμπράττουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η διαδικασία για την ενεργοποίησή του θα είναι μία.

Ως προς το ύψος των επιτοκίων με τα οποία τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα δανείσουν την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι συναρτώνται με τις συνθήκες της αγοράς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, τη δέσμευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ της 11ης Απριλίου, όπου υπήρχε αναφορά σε επιτόκιο της ύψους 5%.

Ανέφερε επίσης ότι η Κομισιόν δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι ελληνικές αρχές έκαναν ό,τι χρειάζεται για τη μείωση του ελλείμματος το 2010, πρόσθεσε.

Ετοιμο για βοήθεια δηλώνει και το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να δράσει άμεσα για να ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Ουδέν σχόλιον» από ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κανένα σχόλιο αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ/ΔΝΤ, ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μεταβαίνει στις ΗΠΑ, όπου θα παρευρεθεί στην εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ.

Βερολίνο: Βοήθεια μετά την έγκριση από ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ

Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελλάδα, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Επεσήμανε δε την ανάγκη συνεργασίας όλων των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ.

«Είμαι σε πλήρη συμφωνία (με τον υπουργό Εξωτερικών) Βεστερβέλε ότι η σταθερότητα του νομίσματός μας είναι προτεραιότητα, από την άλλη συμφωνούμε επίσης ότι οι προσπάθειες μείωσης δαπανών της Ελλάδας πρέπει να είναι απολύτως αξιόπιστες», ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσουν ότι η χώρα χρειάζεται αυτή τη βοήθεια.

«Το συμβούλιο της ΕΕ θα συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας. Αλλά δεν θα αποφασίσει μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταλήξουν από κοινού στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι παρούσες - με άλλα λόγια, η αποκαλούμενη κατάσταση ύστατης ανάγκης» δήλωσε ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε στους δημοσιογράφοςυ.

«Και τότε μόνο αν, πάνω από όλα, υπάρχει αυτή η σαφήνεια για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ελλάδας για τα επόμενα δυο χρόνια» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας τόνισε πως η Γερμανία πρέπει να υπερασπιστεί την σταθερότητα του ευρώ για το μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Παπανδρέου

Μετά την απόφαση ενεργοποίησης, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου 20 λεπτών με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σε ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο για το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Προστίθεται πως και οι δύο συμφώνησαν ότι η απόφαση να χορηγηθεί οικονομική στήριξη μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν με συμφωνία επί ενός προγράμματος και οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Μήνυμα Θαπατέρο

Το πρωί ο Πρωθυπουργός δέχτηκε μήνυμα από τον Ισπανό ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Λίγο αργότερα, ισπανική κυβερνητική πηγή εξέφρασε ικανοποίηση για την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και ελπίδα για τη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας.

«Δεν αποτελεί έκπληξη»

Ο Μπεν Μέι, αναλυτής στην Capital Economics δήλωσε στο Reuters: «Σίγουρα δεν πρόκειται για έκπληξη. Εδώ και λίγο καιρό νιώθαμε ότι ήταν αναπόφευκτο και ότι θα το ζητούσαν αργά ή γρήγορα. Με την πίεση που άσκησαν τις τελευταίες ημέρες οι αγορές, ήταν πραγματικά αναπόφευκτο. Οι αποδόσεις έχουν πέσει λίγο, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, κάτι που ίσως υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν η βοήθεια μπορεί να αντληθεί αρκετά γρήγορα. Αλλά φαντάζομαι ότι θα βρεθεί μια λύση. Είμαι σίγουρος ότι η βοήθεια θα κατευθυνθεί γρήγορα στην Ελλάδα. Αυτό οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι η κρίση έληξε, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Ακόμα υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών και της απώλειας της ανταγωνιστικότητας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ) Αλέξανδρος Μωραϊτάκης δήλωσε στο Reuters: «Τα νέα είναι θετικά. Όπου έχει πάει το ΔΝΤ, τα χρηματιστήρια αντιδρούν θετικά. Το ΔΝΤ θα προσφέρει χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, περίπου 3,75%, ενώ οι χώρες τις ευρωζώνης με 5% - πολύ καλύτερα από το 7% των αγορών. Αυτό θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι πιέσεις στον προϋπολογισμό και τις τράπεζες. Το ΔΝΤ έχει τεχνικές γνώσεις που θα βοηθήσουν τα υπουργεία να περιορίσουν τις δαπάνες. Οι εκθέσεις που θα δημοσιοποιήσει θα παρέχουν μία αξιόπιστη αξιολόγηση της οικονομίας, που θα καθησυχάσει τις αγορές».

Η Τζιάντα Τζιάνι, οικονομολόγος στη Citigroup, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού «μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στο πολύ άμεσο μέλλον αλλά νομίζω ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το είδος των όρων που θα επιβάλει το ΔΝΤ και το πότε θα είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χώρες. Νομίζω ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά».

«[Το πακέτο στήριξης] θα ευνοήσει ενδεχομένως το κλίμα στην αγορά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς μπορεί να μετριάσει τις ανησυχίες που έχουν ανακύψει σχετικά με την πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας –ένα ενδεχόμενο που συζητείται τελευταία στις αγορές. Στο τέλος της ημέρας, όμως, θα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να δώσει λύσει στα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης», σχολιάζει ο Γκέρχαρντ Σβάρτς, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Στρατηγικής Μετοχών της Unicredit.

Ο Πίτερ Τσάτγουέλ από την Credit Agricole εκτιμά ότι «στην πραγματικότητα δεν γίνεται ουσιαστική πρόοδος ως προς την επίλυση του προβλήματος –πρέπει να ξέρουμε το ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα και πότε θα το δανειστεί, επομένως η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα, ενώ δεν αναμένονται σημαντικές αντιδράσεις έως την επίσημη ανακοίνωση».

«Δεν είμαι βέβαιος ότι βγαίνουμε από τη δύσκολη θέση καθώς θα υπάρξουν έντονες διαφωνίες όσον αφορά στο ύψους του πακέτου και τους όρους που θα το συνοδεύουν. Κατά τη γνώμη μου, οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν ως σήμερα είναι εύλογες, αλλά εάν θα ακολουθήσει νέο κύμα [αντιδράσεων] είναι ένα ένα άλλο ερώτημα», σχολιάζει ο Σον Μάλονεϊ, αναλυτής στρατηγικής επιτοκίων της ιαπωνικής Nomura.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Παγκόσμιων Αγορών της BNP Paribas-Fortis στις Βρυξέλλες δεν θεωρεί τη σημερινή ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού είδηση. «Ακόμη και αν δοθεί κάποια βραχυπρόθεσμη λύση, η αβεβαιότητα παραμένει. Χρειάζεται έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμη την αντίδραση της Γερμανίας. Τα πράγματα θα λήξουν εδώ ή θα υπάρξει συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία; Πιστεύω ότι αυτό θα μετρήσει στις αγορές, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για παγιωμένη συμφωνία».

Θετική κρίνει, ωστόσο, τη σημερινή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης η Αλίν Σούλινγκ από τη Fortis Bank, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί. «Είχε γίνει σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το μηχανισμό αφού δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Πλέον, ο κίνδυνος χρεοκοπίας υποχωρεί δραματικά», σημειώνει. «Θα πρέπει να δούμε τους όρους που συνοδεύουν τα δάνεια, αν και πιστεύουμε ότι η χρηματοδότηση θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια», συμπληρώνει η κα Σούλινγκ.

NΔ: Προσωπικό κατόρθωμα του Γ. Παπανδρέου η εξάρτηση του τόπου

Α. Σαμαράς: Η κρίση δανεισμού είναι αποκλειστικό «κατόρθωμα» του ΠΑΣΟΚ

Α. Σαμαράς: Η κρίση δανεισμού είναι αποκλειστικό «κατόρθωμα» του ΠΑΣΟΚ

«Η οικονομική εξάρτηση του τόπου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι προσωπικό κατόρθωμα του Πρωθυπουργού» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, επιτιθέμενος εκ νέου με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του για το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, σημείωσε πως «συνέβη εκείνο που δεν έπρεπε», επαναλαμβάνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι που δημιούργησε την κρίση δανεισμού. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε σχέδιο εξαρχής, το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να πλήξει τη ΝΔ» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις και τόνισε πως η ΝΔ θα προωθήσει λύσεις και πολιτικές που θα βγάλουν μια ώρα αρχύτερα την χώρα από τον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ. http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1806828

KKE: Κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού

Δριμεία επίθεση σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ εξαπέλυσε το ΚΚΕ καλώντας το λαό σε συστράτευση με το ΚΚΕ «για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1806815 .

Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε υποστήριξε πως η απόφαση προσφυγής «αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού».

ΛΑΟΣ:«Ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος αλλά και τη δική του»

Γ. Καρατζαφέρης: O Πρωθυπουργός ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος αλλά και την δική του

Γ. Καρατζαφέρης: O Πρωθυπουργός ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος αλλά και την δική του

«O Πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο -γιατί άραγε από εκεί;-ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος αλλά και την δική του, στη μάχη με την οικονομική κρίση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ.Καρατζαφέρης και σύστησε αυτοσυγκράτηση προς κάθε κατεύθυνση.

«Οι εξαλλότητες σε λόγια ή πράξεις τώρα θα ζημιώσουν επιπλέον τον τόπο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου. Ομολογούμε ότι ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο, την ημέρα της εορτής του». http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1806800

Δημοψήφισμα ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Α. Τσίπρας: O λαός πρέπει να ερωτηθεί για το αν επικυρώνει αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση

Α. Τσίπρας: O λαός πρέπει να ερωτηθεί για το αν επικυρώνει αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση

Κλιμάκωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, μετά την απόφαση για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο «ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας», υποστηρίζοντας πως «παρά τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα σε απάνεμα λιμάνια ... η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ρίχνεται αβοήθητη στη φουρτούνα της ανασφάλειας, της ανεργίας και της φτώχειας».

Επίσης, ζήτησε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο.

Αντιδράσεις φορέων

Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις των φορέων για την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

«Αναγκαία θεραπεία» χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την προσφυγή στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κάνει λόγο για «ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα».

Αντίθετα, επικρίσεις διατυπώνουν το ΕΒΕΑ, η ΑΔΕΔΥ, αλλά και η ΓΣΕΕ. Το ΕΒΕΑ αναφέρεται σε «λανθασμένες πολιτικές όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και της σημερινής μη εξαιρουμένης που οδήγησαν τη χώρα μας στο μηχανισμό στήριξης», η ΑΔΕΔΥ μιλά για αρνητική εξέλιξη, ενώ η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη».

ΣΕΒ: Αναγκαία θεραπεία η προσφυγή στο μηχανισμό

Την προσφυγή στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, δεν πρέπει να τη δούμε σαν τιμωρία αλλά ως αναγκαία θεραπεία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Συμπλήρωσε πως πρόκειται κυριολεκτικά για την τελευταία ευκαιρία να καταστήσουμε επιτέλους την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Από εμάς και μόνο εμάς, από τη δική μας βούληση και συνείδηση, εξαρτάται να μην τη χάσουμε, κατέληξε.

ΕΣΕΕ: Ευκαιρία για νέο ξεκίνημα

«Ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και όχι το τέλος του οικονομικού αυτεξούσιου της χώρας μας» θεωρεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αν και σημειώνει ότι «το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση για τις τράπεζες, πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας» http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1806857 .

ΕΒΕΑ: Επώδυνες αποφάσεις στην αγκαλιά του ΔΝΤ

«Ευχή όλων μας είναι το περιβόητο για την κυβέρνηση δίχτυ ασφαλείας να μη μετατραπεί σε δίχτυ που θα παγιδεύσει σε θολά νερά την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της οικονομίας μας», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

«Οι λανθασμένες πολιτικές όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και της σημερινής μη εξαιρουμένης, οδήγησαν τη χώρα μας στο μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ακόμη ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος ήλπιζε ότι τελικά θα αποφεύγαμε αυτό το σκόπελο, όπως άλλωστε διαβεβαίωνε και η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

Καταλήγοντος σημείωσε ότι τελικά «βρεθήκαμε στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «στη λήψη των όποιων αποφάσεων, που σίγουρα θα είναι επώδυνες, θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα μας είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ευρωζώνης που οδηγείται σ αυτήν τη διαδικασία για τη σωτηρία του».

ΑΔΕΔΥ: Αρνητική εξέλιξη η ενεργοποίηση του μηχανισμού

Για αρνητική εξέλιξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και τόνισε ότι είναι στο χέρι τον εργαζομένων να μη διαλυθούν τα δικαιώματα.

«Τα δεδομένα στο δίχτυ αυτού του μηχανισμού πυκνώνουν τις απειλές και τις ανατροπές εγγυήσεων στη ζωή των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Παπασπύρος και πρόσθεσε: «Επειδή όμως στα δίχτυα υπάρχουν και τα βρόχια, στο χέρι των εργαζομένων είναι η χώρα και τα δικαιώματα να μην διαλυθούν».

ΓΣΕΕ: Εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη

«Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιοοικονομικού εκτροχιασμού που έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική», τονίζει η ΓΣΕΕ.

Προσθέτει δε ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων που βρίσκονται στην κλίνη των Νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων».

Oλη η δήλωση του Πρωθυπουργού

«Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009.

Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όλοι μας κληρονομήσαμε - η σημερινή Κυβέρνηση και Ελληνικός λαός - ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί.

Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της.

Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας.

Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα.

Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας.

Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες.

Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό.

Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια.

Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική.

Να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, δυνατή, για να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες περήφανοι.

Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν.

Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία.

Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας.

Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα.

Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.

Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά.

¶λλα και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό.

Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά.

Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι.

Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες.

Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες.

Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους.

Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε.

Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα