Αντιδράσεις φορέων για την προσφυγή στο μηχανισμό

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010 17:17
UPD:17:51

Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις των φορέων για την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

«Αναγκαία θεραπεία» χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την προσφυγή στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κάνει λόγο για «ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα».

Αντίθετα, επικρίσεις διατυπώνουν το ΕΒΕΑ, η ΑΔΕΔΥ, αλλά και η ΓΣΕΕ.

Το ΕΒΕΑ αναφέρεται σε «λανθασμένες πολιτικές όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και της σημερινής μη εξαιρουμένης που οδήγησαν τη χώρα μας στο μηχανισμό στήριξης», η ΑΔΕΔΥ μιλά για αρνητική εξέλιξη, ενώ η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη».

ΣΕΒ: Αναγκαία θεραπεία η προσφυγή στο μηχανισμό

Την προσφυγή στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, δεν πρέπει να τη δούμε σαν τιμωρία αλλά ως αναγκαία θεραπεία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Συμπλήρωσε πως πρόκειται κυριολεκτικά για την τελευταία ευκαιρία να καταστήσουμε επιτέλους την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Από εμάς και μόνο εμάς, από τη δική μας βούληση και συνείδηση, εξαρτάται να μην τη χάσουμε, κατέληξε.

ΕΣΕΕ: Ευκαιρία για νέο ξεκίνημα

«Ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και όχι το τέλος του οικονομικού αυτεξούσιου της χώρας μας» θεωρεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αν και σημειώνει ότι «το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση για τις τράπεζες, πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης δήλωσε: «Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει βασικά δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα για τον τρόπο ζωής μας αλλά και για την ευρύτερη λειτουργία της αγοράς. Η επόμενη μέρα αποτελεί μονόδρομο για την χώρα για την προσεχή πενταετία. Το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση για τις τράπεζες, πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας. Ενδεχομένως να αποτελέσει παγίδα και για το ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Το βέβαιο είναι ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο και κυρίως δεν μας διασφαλίζει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς σήμερα να προεξοφλήσει την τελική έκβαση αυτής της επιλογής.

Το ερώτημα που δημιουργείται σε όλους μας είναι ποιος θα αποφασίζει και πως θα αποφασίζει; Κατά πόσο εκχωρούμε νευραλγικές λειτουργίες και αρμοδιότητες σε μια ομάδα τεχνοκρατών και τι επιπτώσεις θα έχουνε αυτές οι αποφάσεις στο κοινωνικό κράτος; Η ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε την λύση της λιτότητας επιδιώκοντας τη σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω της ύφεσης.

Το ελληνικό εμπόριο και πάλι θα σταθεί αρωγός κάθε προσπάθειας για την επίτευξη της οικονομικής μας σωτηρίας, επιδεικνύοντας κοινωνικό και οικονομικό πατριωτισμό. Είναι διατεθειμένο να θεωρήσει τον μεικτό μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ ως την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και όχι ως το τέλος του οικονομικού αυτεξούσιου».

ΕΒΕΑ: Επώδυνες αποφάσεις στην αγκαλιά του ΔΝΤ

«Ευχή όλων μας είναι το περιβόητο για την κυβέρνηση δίχτυ ασφαλείας να μη μετατραπεί σε δίχτυ που θα παγιδεύσει σε θολά νερά την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της οικονομίας μας», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

«Οι λανθασμένες πολιτικές όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και της σημερινής μη εξαιρουμένης, οδήγησαν τη χώρα μας στο μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ακόμη ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος ήλπιζε ότι τελικά θα αποφεύγαμε αυτό το σκόπελο, όπως άλλωστε διαβεβαίωνε και η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

Καταλήγοντος σημείωσε ότι τελικά «βρεθήκαμε στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «στη λήψη των όποιων αποφάσεων, που σίγουρα θα είναι επώδυνες, θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα μας είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ευρωζώνης που οδηγείται σ αυτήν τη διαδικασία για τη σωτηρία του».

ΑΔΕΔΥ: Αρνητική εξέλιξη η ενεργοποίηση του μηχανισμού

Για αρνητική εξέλιξη έκανε λόγο - αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας- ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και τόνισε ότι είναι στο χέρι τον εργαζομένων να μη διαλυθούν τα δικαιώματα.

«Τα δεδομένα στο δίχτυ αυτού του μηχανισμού πυκνώνουν τις απειλές και τις ανατροπές εγγυήσεων στη ζωή των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Παπασπύρος και πρόσθεσε: «Επειδή όμως στα δίχτυα υπάρχουν και τα βρόχια, στο χέρι των εργαζομένων είναι η χώρα και τα δικαιώματα να μην διαλυθούν».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ σημείωσε πως «η κοινωνική αντίσταση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει ελπίδα και βεβαιότητα στη ζωή μας».

ΓΣΕΕ: Εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη

«Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιοοικονομικού εκτροχιασμού που έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική», τονίζει o πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Προσθέτει δε ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων που βρίσκονται στην κλίνη των Νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα