Ευθυγράμμιση μισθών - παραγωγικότητας ζητεί ο Στρος - Καν

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 19:04
UPD:23:00

Την ανάγκη ευθυγράμμισης των μισθών με την παραγωγικότητα προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας εκτίμησε ότι βρίσκεται, σε γενικές γραμμές, σε σωστό δρόμο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η επίτευξη των στόχων του 2011 δεν θα είναι εύκολη.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων από τον Ντ. Στρος Καν

Βουλή: Ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων από τον Ντ. Στρος Καν

«Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο σε γενικές γραμμές», ανέφερε. «Τώρα, ενόψει του 2011, είναι δύσκολο ακόμη να επιτευχθούν οι στόχοι, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δαπάνες συνεχίζονται, οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι, διότι το σύστημα είναι τέτοιο που περιορίζει την δυνατότητα των ελέγχων», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, επεσήμανε ότι είναι επαρκή, ωστόσο, δήλωσε πως αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση απρόβλεπτων εξελίξεων στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.

Εκτίμησε δε ότι θα υπάρξει τελικά επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Όπως είπε, «σε τόσο σύντομη χρονική περίοδο μετά την εφαρμογή του προγράμματος είναι αλήθεια ότι είναι μάλλον δύσχερες να αποπληρωθεί το δάνειο, οπότε ευθύς εξαρχής είχαμε μιλήσει για ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου». «Βλέπω ή τουλάχιστον ελπίζω και θεωρώ ότι τελικώς θα υπάρξει μία διευθέτηση», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, ο κ. Στρος Καν υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς, όπως επεσήμανε, «τον Μάιο που προσέφυγε στο ΔΝΤ βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού», τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος συνδέεται «με το βαθμό δικαιοσύνης που θα εμπνεύσει στο λαό», ενώ σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων σημείωσε ότι «αν ήμουν Ελληνας μπορεί και εγώ να ήμουν στους δρόμους».

Κάλεσε όλους «να αντιληφθούν την κατάσταση και ο καθένας να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης». «Πρέπει να δείξετε ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται όλοι συμμετέχουν», συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του επικεφαλής του ΔΝΤ στην επισήμανση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Βάσως Παπανδρέου για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους και τη φυγή τους προς το εξωτερικό.

«Το ενδεχόμενο να φύγει η νεολαία είναι ένα ζήτημα που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες. Είναι σημαντικό να τους δημιουργήσεις κίνητρα γιατί όταν επιστρέψουν στη χώρα τους θα έχουν αποκτήσει εμπειρία. Κατανοώ την απελπισία τους που μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν για το εξωτερικό. Καλώς, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα και υπάρξει ανάπτυξη θα επανέλθουν», ανέφερε.

Η κ. Παπανδρέου έκανε ακόμη λόγο «για δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα με την πλάτη στο τοίχο», για «ισοπεδωτική λιτότητα με οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων» και για «φαύλο κύκλο που βρίσκεται η χώρα», σημειώνοντας ότι «γι΄ αυτό και η φήμη του ΔΝΤ δεν είναι τόσο θετική».

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παγιώνεται το χάσμα κόστους -δανεισμού, εντείνεται η αναμονή για το ποιά χώρα θα υπαχθεί στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, ενώ μίλησε και για ασύμμετρο σοκ που ζει η ΕΕ καθώς δεν πείθονται οι αγορές.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές όχι όμως με εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα, όπως είπε.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε το κόμμα του τονίζοντας ότι στήριξε κάποια μέτρα αλλά «δεν ψήφισε το πρόγραμμα με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που ήταν πρωτόγνωρο σε ένταση και έκταση, οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χρέους της χώρας».

Επεσήμανε δε εκ νέου την ανάγκη αλλαγής πορείας και ενός διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής γιατί διαφορετικά, όπως είπε, δεν θα υπάρξει λύση.

«Υπάρχει αγωνία στον ελληνικό λαό, που μπορεί να κατανοεί την αναγκαιότητα των μέτρων, όμως δεν μπορεί να δει σε ορατό χρόνο ότι θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης του», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Τέλος, ο κ. Στρος Καν αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ έκανε και σφάλματα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος που πρότεινε σε ορισμένες χώρες, όμως όπως είπε, «διδαχθήκαμε από τα λάθη μας και υλοποιούμε διαφορετικά προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα κάθε χώρας».

Από τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής απουσίαζαν τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης της Γερμανίας από το ευρώ»

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ακόμη ότι δεν θεωρεί ότι αυτή τι στιγμή υπάρχει κίνδυνος για αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή...κίνδυνος να αποχωρήσει από το ευρώ η Γερμανία. Δεν το πιστεύω αυτό. Η Γερμανία είναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν κίνδυνοι», απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη για το ενδεχόμενο διχοτόμησης της Ευρώπης, σύμφωνα με επίσημη μετάφραση στα ελληνικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του παρατήρησε ότι η ΕΚΤ έχει διοχετεύσει επαρκή κεφάλαια για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης.

Βολές Αλ. Τσίπρα κατά τρόικας - κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψη του Στρος Καν στο Κοινοβούλιο δήλωσε ότι «το ΔΝΤ και όσοι το εκπροσωπούν, είναι υπεύθυνοι για τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού με τις πολιτικές τους επιλογές οδηγούν τους λαούς σε χρεοκοπία, σε κοινωνική εξαθλίωση, στη φτώχεια στον κοινωνικό αποκλεισμό».

Α. Τσίπρας: Μειοψηφική η πολιτική της τρόικας

Α. Τσίπρας: Μειοψηφική η πολιτική της τρόικας

«Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του περασμένου Μαΐου έχει κλείσει τη δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία για τους εκπροσώπους του λαού, που είχαν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να επικυρώνουν ή να απορρίπτουν τις συμφωνίες της με την τρόικα, σήμερα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να μας κάνουν διάλεξη οι επιτηρητές μας» πρόσθεσε.

Εξηγώντας την απουσία του πολιτικού σχηματισμού από την ομιλία του κ. Στρος Καν ανέφερε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε με την παρουσία της να νομιμοποιήσει μια διαδικασία υποβάθμισης των βουλευτών και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αντίθετα, θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, προκειμένου να καταγγέλλει «αυτή τη συντριπτικά μειοψηφική στην ελληνική κοινωνία πολιτική, την πολιτική του ΔΝΤ και της τρόικας που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα