Βουλή: Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 19:40
UPD:19:41

Εν μέσω αντιπαράθεσης συνεχίστηκε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2011 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για εφαρμογή πολιτικών που βαθαίνουν την ύφεση και διογκώνουν την φτώχεια και την ανεργία και τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, να υπεραμύνεται των κυβερνητικών επιλογών, επικαλούμενος τις έκτακτες δημοσιονομικές συνθήκες.

«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της μεταπολεμικής ιστορίας, σε δημοσιονομικές συνθήκες που θυμίζουν εποχές πολέμου. Είναι δυνατόν να πας στον πόλεμο, με διάταξη στρατεύματος για συνθήκες ειρήνης; Πρέπει λοιπόν να κάνουμε συζήτηση για το πώς φτάσαμε ως εδώ», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.

Όπως είπε, «από το 1974 ως σήμερα, όλοι οι προϋπολογισμοί υπήρξαν ελλειμματικοί. Αναρωτήθηκε κανείς εάν η Ελλάδα ωφελήθηκε απ’ αυτήν την επιλογή; Η Ελλάδα παράγει συνεχώς ελλείμματα. Πληθώρα συναδέλφων ψηφίζουν δαπάνες, χωρίς πρόταση αντισταθμισμού τους».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, εξίσου «ευθύνες με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρει και η Αριστερά, γιατί κάθε φορά στήριζε το οποιοδήποτε αίτημα, είτε αφορούσε δαπάνη εκατομμυρίων, είτε δαπάνη δισεκατομμυρίων».

«Μόνη συνεισφορά σας κε Τζέκη εδώ και 35 χρόνια, είναι να λέτε ''χτυπήστε το κεφάλαιο, χτυπήστε τους εφοπλιστές''», σημείωσε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του εισηγητή του ΚΚΕ.

«Κάποιος λέει πως πρέπει να κάνουμε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με τις προτάσεις του Κέυνς. Ο Κέυνς έλεγε όμως, πως σε συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μαζεύουν τα ελλείμματα και να τα μετατρέπουν σε πλεονάσματα», πρόσθεσε ο κ. Σαχινίδης.

«Εσείς γιατί δεν το κάνατε επί 8 χρόνια;» παρενέβη ο κ. Δ. Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ. «Αν θέλετε να αναλάβω την ευθύνη δεν έχω πρόβλημα», απάντησε ο κ. Σαχινίδης.

Το σύνολο των εισηγητών της αντιπολίτευσης υποστήριξε πως βασικοί άξονες εφαρμογής πολιτικών κοινωνικής συνοχής βαίνουν υποχρηματοδοτούμενοι, ενώ και η συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική δυναμιτίζει την ανάπτυξη.

«Δεν υποστηρίζω πως η δημοσιονομική πολιτική ευνοεί την ανάπτυξη. Το θέμα είναι, ποιες πρωτοβουλίες παίρνεις για να αναπληρώσεις ένα μέρος απ’ τη ζήτηση που αφαιρείται από την δημοσιονομική πολιτική που ασκείται…», παρατήρησε ο κ. Σαχινίδης, συμπληρώνοντας ότι «ο ρόλος του κράτους σ’ αυτές τις συνθήκες, είναι σαφής και διακριτός. Να δούμε πώς να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, γιατί, αν κάτι ενοχλεί τους επενδυτές, αυτό είναι η μεταβλητότητα των συντελεστών στο φορολογικό πλαίσιο».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι εισηγητές του κόμματος Θ. Καράογλου, Μ. Μπεκίρης και Αλ. Δερμετζόπουλος, επέκριναν την κυβέρνηση για το «μείγμα οικονομικής πολιτικής» που ακολουθεί, υποστηρίζοντας πως είναι εφικτή η εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής, ακόμα και εντός του πλαισίου που προδιαγράφει το Μνημόνιο.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αναφερόμενη στην πρόσφατη επίταξη των ναυτεργατών, «υπό την απειλή όπλων και αστυνομίας μέσα στα καράβια». Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για μια πολιτική, που «καταδικάζει το λαό οριστικά στη φτώχεια προκειμένου να προστατεύσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οδηγεί σε ανθρωποθυσίες χωρίς τέλος για τα μονοπώλια. Παρά το κυβερνητικό ψευδοδίλλημα, και μείωση μισθών θα υπάρξουν, και απολύσεις. Θα βρείτε μπροστά σας την αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων σαν ορμητικό ποτάμι».

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης έδωσε χρονικό ορίζοντα στον προϋπολογισμό 100 μέρες, «όσο το περιθώριο δηλαδή, για να προλάβουμε να πάρουμε την τέταρτη δόση. Καλά σαράντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση πως αρνήθηκε να αξιοποιήσει τις προτάσεις του κόμματός του, είτε τις υλοποίησε με καθυστέρηση και μερικώς - και αμφισβήτησε την αξιοπιστία και των νέων στοιχείων του προϋπολογισμού.

«Πείτε μου μια χώρα στον κόσμο που να προγραμματίζει δημόσιες επενδύσεις κάτω του 2% του ΑΕΠ, και πώς θα βγει από την ανεργία και την υποαπασχόληση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Καταλαβαίνω πως ο δανειστής θέλει να επιβάλλει τους όρους του στον δανειζόμενο που είναι το ελληνικό Δημόσιο - αλλά δεν καταλαβαίνω πού κολλάει μια διάταξη, για το πώς θα αμείβεται ένας εργαζόμενος σε μια ιδιωτική μικρομεσαία επιχείρηση», σχολίασε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα