Nτομινίκ Στρος Καν: Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη

«Ετοιμοι για την επιμήκυνση της αποπληρωμής»
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 15:26
UPD:08/12/2010 11:46

«Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά τα όσα έγιναν δείχνουν ότι όλα είναι εφικτά» τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά της κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά τα όσα έγιναν δείχνουν ότι όλα είναι εφικτά» τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά της κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Αφού εξήρε τη στάση του ελληνικού λαού, δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειές του», σημείωσε πως αυτά που έγιναν είχαν να κάνουν με το έλλειμμα, ενώ τώρα, αυτό που έχει ενώπιόν της η Ελλάδα είναι η αποκατάσταση της ανάπτυξης.

Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν το 2012.

Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου - Ντ. Στρος Καν

Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου - Ντ. Στρος Καν.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης στις προσπαθειες τις κυβέρνησης τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τα κόμματα, επισημαίνοντας πως διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας. Η κυβέρνηση είναι γενναία, αλλά χρειάζεται και πολιτική υποστήριξη από το λαό και ει δυνατόν από όλα τα πολιτικά κόμματα, ανέφερε.

Κάνοντας αναφορά στις επικρίσεις που δέχεται το ΔΝΤ, τόνισε πως το Ταμείο «είναι εδώ για να βοηθήσει την Ελλάδα»: Πολλοί θεωρούν ότι είμαστε οι κακοί. Όμως πηγαίνουμε σε μια χώρα που μας προσκαλεί για να βοηθήσουμε, να παρέχουμε πόρους. Μη μάχεστε εναντίον του γιατρού.

Σε ερώτηση σχετική με την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημείωσε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να το πράξει: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και νομίζω πως θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια της αποπληρωμής. Όλοι στην ΕΕ καταλαβαίνουν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ, από τη δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».

Ερωτηθείς αν η προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής σημαίνει και λήψη περαιτέρω μέτρων, τόνισε ότι μάλλον παρερμηνεύτηκαν ορισμένες δηλώσεις του. Όπως είπε, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πιστεύετε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει», δεν εννοεί απαραίτητα πως «πρέπει να πιστεύετε ότι τα χειρότερα έρχονται». «Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πορεία, δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» διευκρίνισε.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, τη χαρακτήρισε σοβαρή, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη είναι πολύ αργή, αλλά δήλωσε αισιόδοξος. Σημείωσε πάντως πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης «πρέπει να είναι ταχύτερα (όσον αφορά στις αποφάσεις τους) στην κρίση ... και να βρουν μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους». Συμπλήρωσε πάντως πως είναι πεπεισμένος ότι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.

Γ. Παπανδρέου: Είμαστε σε συνεπή δρόμο

«Ο δρόμος είναι δύσκολος, χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά βρισκόμαστε σε ένα δρόμο συνεπή που μας δίνει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη ότι «η προοπτική που έχει ανοίξει για το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, είναι μόνο ένα δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε» και ευχαρίστησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του ενδεχομένου αυτού.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων ως «έναν μικρός άθλο» και συμπλήρωσε: «Καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες ΑΕΠ».

«Αν το 2010 λάβαμε επίπονα μέτρα άμεσης απόδοσης», τόνισε, «το 2011 δίνεται η ένταση στις διαρθρωτικές αλλαγές, όχι μόνο για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά για να δημιουργησουμε προυποθεσεις, ώστε το 2012 να επιστρέψουμε σε θετική ανάπτυξη».

Διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει με αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και με καθεστώς φορολογικής δικαιοσύνης, μείωσης της γραφειοκρατίας, δημιουργίας των προϋποθέσεων για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, παροχής καλύτερων υπηρεσιών και λήψης πρωτοβουλιών για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Υπογράμμισε ακόμη πως προτεραιότητα και το 2011 είναι «η μεγάλη αλλαγή και στο χώρο της παιδείας».

ΝΔ: Η λέξη "ανάπτυξη" δεν υπάρχει στο πολιτικό λεξιλόγιο της κυβέρνησης

«Για όσους, προς στιγμήν, πίστεψαν ότι η εξέλιξη του Ιρλανδικού προβλήματος "αθωώνει" τους κάκιστους κυβερνητικούς χειρισμούς με το Μνημόνιο, ήρθε ήδη η απάντηση: Η Ιρλανδία έκανε εκείνο που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου: Διαπραγματεύθηκε!», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Π. Παναγιωτόπουλος: Η Ιρλανδία έκανε εκείνο που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου

Π. Παναγιωτόπουλος: Η Ιρλανδία έκανε εκείνο που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι η Ιρλανδία «πέτυχε έτσι μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής απ' ό,τι η Ελλάδα και, κυρίως, διατήρησε το παραδοσιακό αναπτυξιακό της όπλο, που είναι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές. Την ώρα που στην Ελλάδα οι φόροι ανεβαίνουν συνεχώς και η λέξη "ανάπτυξη" δεν υπάρχει στο πολιτικό λεξιλόγιο της κυβέρνησης».

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη ΝΔ «αντί να προκαλεί με τις εμμονές της για δήθεν “μη διαπραγμάτευση του μνημονίου” και να μας υποδεικνύει άλλες χώρες ως πρότυπα», «να αναλογιστεί, επιτέλους, ποια κυβέρνηση μας έφτασε στην κατάσταση να χρειαζόμαστε μνημόνιο για να μην πτωχεύσουμε και να σιωπά». «Ίσως θα ήταν η μόνη θετική συνεισφορά της μέχρι σήμερα», επεσήμανε ο κ. Πεταλωτής.

ΚΚΕ: Ο Στρος Καν μεταχειρίστηκε το λαό ως ανεγκέφαλο

«Ο Στρος Καν, ένα από τα τσακάλια του ιμπεριαλισμού, μεταχειρίστηκε το λαό στην ομιλία του ως ανεγκέφαλο, ενώ μαζί με τον ομογάλακτό του Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσαν τα ακόμα χειρότερα που έρχονται», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Α. Παπαρήγα: Kατά μέτωπο αντεπίθεση εδώ και τώρα

Α. Παπαρήγα: Kατά μέτωπο αντεπίθεση εδώ και τώρα

Τονίζει δε ότι «ο Γ. Παπανδρέου δικαίως δέχτηκε τα συγχαρητήρια των ΔΝΤ - ΕΕ, αφού μαζί τους η κυβέρνηση τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, σε πρώτη γραμμή τις συλλογικές συμβάσεις, τις εργασιακές σχέσεις, το εισόδημα και τα στοιχειώδη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα». «Τέρμα πια στο φόβο και στις αυταπάτες», καταλήγει, καλώντας σε ξεσηκωμό ενάντια «στην πλουτοκρατία και τους υπηρέτες της».

Φ. Κουβέλης: Eπιβάλλεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου

«Η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν ήταν αναπόφευκτη. Η Ελλάδα έπρεπε αποκλειστικά να αναζητήσει λύση στην Ευρώπη. Εκεί που ανήκει», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Υποστήριξε ακόμη ότι «η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επιβάλλει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, χωρίς νέο Μνημόνιο, με εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας», υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ασφυξία, δεν αντέχει άλλα μέτρα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα