ΥΠΟΙΚ: Προτεραιότητα η αποκατάσταση της αξιοπιστίας

Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου στην Εl Pais
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 13:53
UPD:15:56
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης από τη MoodyΆs.

«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, που είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Και αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας, ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα με τις κεφαλαιαγορές και τη χρηματοδότηση», τονίζει ο υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» – για πιθανή διάσωση της χώρας από τους Ευρωπαίους εταίρους της σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν – και διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση με τα δικά της μέσα και τις δικές της αποφάσεις.

«Το χειρότερο μήνυμα που θα μπορούσαμε να στείλουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ψάχνουμε κάποιο είδος βοήθειας. Δεν είναι έτσι. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και θα δουλέψουμε για να εκπληρώσουμε τους όρους της Ευρωζώνης. Τελεία και παύλα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης από τη MoodyΆs, εκτιμώντας ωστόσο ότι «από τη στιγμή που θα καταστεί εμφανές ότι η ελληνική οικονομία είναι αξιόπιστη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, το ασφάλιστρο κινδύνου θα μειωθεί, η πίεση θα μειωθεί και το δεύτερο μισό του 2010 θα είναι πολύ ευκολότερο».

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, σε περίπτωση που η τρέχουσα πιστοληπτική ικανότητα διατηρηθεί και σε ένα χρόνο δεν μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Εάν στο τέλος του 2010 οι κανόνες της ΕΚΤ αλλάξουν και η βαθμολογία δεν έχει βελτιωθεί, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», σημειώνει.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως θα θεσπισθεί νόμος εντός του 2010, που θα προβλέπει την αλλαγή στην διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού και θα συμπεριλαμβάνει μηχανισμό διπλού λογιστικού ελέγχου στους δημόσιους οργανισμούς, όπως ισχύει σε άλλες χώρες.

Αυστηρή σύσταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ

Την ίδια ώρα ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε αυστηρή σύσταση προς τη χώρα μας να λύσει μόνη της τα δημοσιονομικά της προβλήματα. «Η χώρα δεν μπορεί να αποφύγει το να σώσει και να βοηθήσει τον εαυτό της. Εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να πληρώσουμε για τα λάθη των Ελλήνων» ανέφερε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Bild, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια ζει πέρα από τις δυνατότητές της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα