Νέα αντιπαράθεση στη Βουλή για την οικονομία

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 15:22
UPD:15:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Οξύνεται η κόντρα μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, καταλογίζοντάς της «επιλεκτική πολιτική αμνησίας» και προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει «αμετανόητη απέναντι στις ανεύθυνες πολιτικές της, που δημιούργησαν τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας».

Ταυτόχρονα, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του γενικού εισηγητή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, για ευθύνες του ΠΑΣΟΚ στη διόγκωση του δημόσιου χρέους, κάνοντας λόγο για «πολιτικό θράσος» και «τυμβωρυχία».

«Ακούσαμε το “θεώρημα Κεφαλογιάννη”, σύμφωνα με το οποίο 300 δισ. χρέος πρέπει να αποδοθεί όλο στο ΠΑΣΟΚ. Ακούσαμε μια πρωτότυπη θεωρία ότι επί ΝΔ είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ επί ΠΑΣΟΚ μόνο ελλείμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «¶ρα όλο το χρέος είναι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

«Πρώτον το δημόσιο χρέος αυξάνεται και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ. Αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας στο 11,3%», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης.

«Ακόμα και σήμερα δεν έχω ακούσει να αναλάβετε έστω και ένα μικρό μέρος της ευθύνης σας για αυτή την κατάσταση. Επιδεικνύετε πολιτική αμνησία, παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία και άστοχες αναλύσεις», πρόσθεσε.

Οι αναφορές αυτές του κ. Σαχίνιδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Μανώλη Κεφαλογιάννη. «Ήταν σχεδόν υβριστική η ομιλία του υφυπουργού. Με τις φράσεις και τη στάση του, δεν θίγει εμένα, δεν μουντζουρώνει τους αντιπάλους του. Δείχνει την ταυτότητα του», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «όποτε ζορίζεται εκστομίζει ύβρεις», ενώ επέμεινε στην άποψη του ότι το ΠΑΣΟΚ «και κρυφή ατζέντα έχει και διπλά βιβλία». Ο κ. Σαχινίδης αντέτεινε ότι αυτές οι πρακτικές ήταν της ΝΔ και ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

«Με τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς του νέου προϋπολογισμού στηρίζουμε τους έλληνες πολίτες, καλιεργούμε κλίμα αισιοδοξίας για να αναβιώσει η ελπίδα στον τόπο μας», υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Κυρίως, όμως, ο προϋπολογισμός του 2010 στοχεύει να ανοίξει ένα νέο κύκλο αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας μας με δημοκρατικές διαδικασίες και δίκαιες ανατροπές», κατέληξε.

Κατά την ομιλία του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου παραδέχθηκες πως «Κάναμε λάθη και τιμωρηθήκαμε» και πρόσθεσε: «Είχαμε, όμως, το θάρρος, να πούμε πριν τις εκλογές, ότι απαιτούνται επώδυνα μέτρα». «Κι ο τελευταίος έλληνας πολίτης βλέπει ότι δικαιωνόμαστε», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβεβαιώνει πώς δύο μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση.«Επέλεξε, για προφανείς λόγους, να φουσκώσει το έλλειμμα στο 12%, χωρίς να αντιδράσει, όπως περίμενε η αγορά. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός παρέμεινε επί τρεις μήνες ακέφαλος με αποτέλεσμα στους δύο αυτούς μήνες τα έσοδα να μειωθούν κατά 30%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας προέκυψε γιατί δεν κατατέθηκαν εγκαίρως τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα λαμβάνονταν αντιφατικές θέσεις.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε κάποτε ένα mea culpa. Ας πει και το δικό του ο σημερινός πρωθυπουργός για όσα υποσχέθηκε προεκλογικά», τόνισε.

Παρεμβαίνοντας, ο υφυπουργός Οικονομικών έθεσε προς τον πρώην υπουργό το ερώτημα:

«Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές μιλούσατε για έλλειμμα 6%. Προχθές ο εισηγητής σας κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι το έλλειμμα θα έπρεπε να είναι 8,5%. Ποιος λέει την αλήθεια;».

«Το ότι η χώρα βρίσκεται στην επιτήρηση δεν οφείλεται στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πολιτική της ΝΔ», κατέληξε ο κ. Σαχινίδης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή