K. Mίχαλος: Οι αγορές ζητούν συγκεκριμένα μέτρα

Πρόταση για γενικευμένο «πάγωμα» μισθών στο Δημόσιο
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 14:55
UPD:15:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ

¶μεσες παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των κρατικών δαπανών ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της οικονομίας ζήτησαν οι ομιλητές σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα «την αποτύπωση της κρίσης: προτάσεις για την έξοδο».

Όλοι χαρακτήρισαν επίσης επείγουσα την ανάγκη επίλυσης του δημοσιονομικού προβλήματος και εξειδίκευσης και ιεράρχησης των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και υπό αυτή την προϋπόθεση ενδέχεται να μειωθούν τα spreds και να παρουσιάσει η χώρα μας πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και μέσα στο 2010.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε πως οι αγορές έχουν χορτάσει από εξαγγελίες και απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα, προειδοποιώντας πως αν δεν τους πείσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι, η μία υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα διαδέχεται την άλλη. Μάλιστα, σημείωσε πως η χώρα μας πληρώνει σήμερα το αυξημένο τίμημα αναξιοπιστίας όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που, όπως υποστήριξε, επέλεξαν να κατηγορούν η μια την άλλη επιδεικνύοντας πολιτική ατολμία και μη λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας. Πάντως επισήμανε πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, να φύγει από το ευρώ ή να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Μίχαλος κάνοντας λόγο για κρίσιμη κατάσταση υπογράμμισε ότι απαιτείται αποδέσμευση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της εξαγγελίες και όχι ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στο πραγματικό με το ιδεατό. Ανέφερε μάλιστα ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε είναι ανέφικτες. Τάχθηκε για άλλη μία φορά κατά της αύξησης των φόρων στους συνεπείς φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, προτείνοντας γενικευμένο πάγωμα των μισθών του Δημοσίου. Επίσης ζήτησε γενναίο πρόγραμμα εξυγίανσης των δημόσιων οργανισμών με συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις, όπως και υιοθέτηση ενός νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για τις νέους εργαζόμενους με τη θέσπιση ατομικών λογαριασμών με οιονεί προκαθορισμένες εισφορές και τολμηρό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το οποίο όπως είπε, παρείχε ελπιδοφόρα μηνύματα στην αγορά ότι υπάρχει πολιτική βούληση. Ζήτησε όμως άμεση εξειδίκευση, ταξινόμηση, ιεράρχηση και ποσοτικοποίηση των μέτρων, που, όπως ανέφερε, αν εφαρμοστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά ο προϋπολογισμός του 2010 θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Μ. Σάλλας: Aπομένει εξειδίκευση, ταξινόμηση, ιεράρχηση και ποσοτικοποίηση των μέτρων

Μ. Σάλλας: Aπομένει εξειδίκευση, ταξινόμηση, ιεράρχηση και ποσοτικοποίηση των μέτρων

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σάλλας πρότεινε εφαρμογή του μέτρου της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων αλλά και των υπερβάσεων του συντελεστή δόμησης υπογραμμίζοντας ότι αν και το μέτρο αυτό μοιάζει να αντιβαίνει στη νομιμότητα ωστόσο θα επιφέρει έσοδα 5 δισ. ευρώ θέτοντας ένα τέλος στο ιδιότυπο εθνικό δίκαιο που υπερβαίνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Το δημοσιονομικό, πρόσθεσε, είναι θέμα νοικοκυρέματος, διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και απελευθέρωσης των δυνάμεων της οικονομίας. Η αγορά θέλει θετικό κλίμα ψυχραιμία και να σταματήσουν τα μηνύματα σύγχυσης που προκαλούν αναστολές στη λειτουργία της οικονομίας.

Θετικά σχολίασε το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Γ. Στουρνάρας. Επισήμανε όμως πως η απόδοση των συγκεκριμένων μέτρων θα καθυστερήσει και για το λόγο αυτό επιβάλλεται να υπάρξει ένα δεύτερο σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων με περαιτέρω μείωση των δαπανών και περαιτέρω αύξηση των συντελεστών έμμεσων φόρων.

Γ. Στουρνάρας: Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα σχέδιο Β

Γ. Στουρνάρας: Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα σχέδιο Β

Όπως ανέφερε, είναι επείγουσα η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στις αγορές και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί επιβάλλεται λεπτομερής εξειδίκευση των μέτρων για την άμεση βελτίωση των δαπανών και των εξόδων τους επόμενους μήνες, κινητοποίηση του δημοσιονομικού μηχανισμού μετά από μεγάλη περίοδο αδράνειας και εναλλακτικό σχέδιο για την φορολογία καθώς η διαβούλευση που έχει προγραμματιστεί θα προκαλέσει καθυστερήσεις.

Υπεραμύνθηκε της ανάγκης προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ΙΟΒΕ για την ανάγκη κατάρτισης δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης με μετρήσιμους στόχους. Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, σημείωσε ότι θα πρέπει σταδιακά όλα τα ταμεία να συγκλίνουν στις παραμέτρους του ΙΚΑ.

Από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου Eurobank EFG Γκ. Χαρδούβελης επισημανε ως προτεραιότητα για το 2010 τον περιορισμό των δαπανών με στόχο οι πρωτογενείς δαπάνες να φτάσουν στα επίπεδα του 2008.

Η εκμετάλλευση της περιουσίας του δημοσίου με την εφαρμογή του συστήματος sale & lease back ακινήτων αλλά και η διαχείριση των ΔΕΚΟ ώστε να καταστούν κερδοφόρες είναι σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη η δεύτερη προτεραιότητα, ενώ τρίτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με μεταρρυθμίσεις μηχανοργάνωσης του δημοσίου, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και μείωση της γραφειοκρατίας.

Επίσης, προέβλεψε ότι αν το Φεβρουάριο το πρόγραμμα σταθερότητας περιλαμβάνει δείγματα γραφής για την πρόθεση της χώρας να μειώσει τις δαπάνες να περιορίσει το χρέος και το έλλειμμα τότε τα spreds θα μειωθούν και ο δανεισμός θα είναι ευκολότερος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής Γιάννος Παπαντωνίου μίλησε για την ανάγκη αναβολής για το 2012 των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης καθώς σημείωσε ότι τα δύσκολα πρέπει να γίνουν όλα στην αρχή που η κυβέρνηση έχει ισχυρή νωπή εντολή και δεν έχει φθαρεί το πολιτικό της κεφάλαιο. Όπως είπε θα πρέπει το έλλειμμα να μειωθεί το 2010 στο 8% του ΑΕΠ, η μείωση να συνεχιστεί με εξίσου έντονους ρυθμούς και το 2011 ώστε το 2012 και 2013 η κυβέρνηση είναι σε θέση να πραγματοποιήσει όλες τις προεκλογικές τις υποσχέσεις και ακόμη περισσότερες. Όπως είπε, η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί αν γίνει με ενίσχυση της κατανάλωσης καθώς η ανάκαμψη θέλει δημόσιες επενδύσεις και εμπιστοσύνη. Το αντίθετο μόνο μια μικρή περίοδο ευφορίας μπορεί να επιφέρει, όπως σημείωσε.

Γ. Παπαντωνίου: Η κυβέρνηση τα δύσκολα πρέπει να τα κάνει όταν έχει νωπή λαϊκή εντολή

Γ. Παπαντωνίου: Η κυβέρνηση τα δύσκολα πρέπει να τα κάνει όταν έχει νωπή λαϊκή εντολή

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κ. Παπαντωνίου για τις αγορές τονίζοντας ότι τα υψηλά spreds με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό ο οποίος σήμερα δουλεύει για να κερδίζουν οι ραντιέρηδες του εξωτερικού. Η δαπάνη για τους τόκους σε ετήσια βάση είναι υψηλότερη κατά 2 δισ. ευρώ σήμερα σε σχέση με το κόστος δανεισμούς πριν από τη δημοσιονομική κρίση. Τέτοιο κόστος δανεισμού δεν μπορεί να το αντέξει η χώρα επί μακρόν είπε ο κ. Παπαντωνίου και τόνισε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης στις αρχές του 2010 όταν η χώρα θα προσφύγει στις αγορές για να δανειστεί.

Απαιτείται είπε, πέραν των διαρθρωτικών μέτρων, η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας με μέτρα άμεσης απόδοσης ιδιαίτερα στο σκέλος των δαπανών για να ηρεμίσουν οι αγορές και να πέσουν τα spreds. Σημείωσε δε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι οι τράπεζες και τα προσεχή χρόνια θα ακολουθήσουν σφικτή πολιτική και τόνισε ότι αν δεν λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα αυτό θα γίνει στο μέλλον και πρόβλημα των τραπεζών.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι «όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τα σημερινά χάλια. Στην Ευρώπη μας θεωρούν τον "αδύναμο κρίκο", μας θεωρούν "βαρίδι". Οι αγορές προβληματίζονται για το αν και πόσο και με πιο "καπέλο" είναι "συνετό" να μας δανείζουν».

Σημείωσε ότι πρέπει να αντιληφθούμε πως υπάρχει πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή και πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισής της. Συμπλήρωσε όμως πως «όσους φόρους και να βάλλουμε, το πρόβλημα του τεράστιου αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ και το πρόβλημα με τις παροχές που έχει θεσμοθετήσει το κράτος που είναι όμως πολύ πέρα από τις δυνατότητές του να χρηματοδοτήσει δεν λύνεται όσοι νέοι φόροι και αν επιβληθούν. Η Κυβέρνηση πρέπει να συγκρατήσει τις δαπάνες που έχουν ξεφύγει». Πρότεινε τη μείωση του όγκου των ΟΤΑ κατά 70% και γενικότερα τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 50% μέσα στο επόμενο 4μηνο.

Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «παραπατάει» όχι μόνο στο θέμα των δαπανών αλλά και στο θέμα της απελευθέρωσης των αγορών από τις αγκυλώσεις τους και στο θέμα του ασφαλιστικού. Ούτε έχει παρουσιάσει κάποιο πρόγραμμα μείωσης της γραφειοκρατίας, απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων, εκσυγχρονισμού του κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα