Πόσο κοντά στην ανάκαμψη η Ιρλανδία;

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 14:23

Παρά τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η ιρλανδική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη επικαλούμενη τη μείωση του ρυθμού επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αντίθετη άποψη εκφράζει, ωστόσο, ο εκπρόσωπος τύπου της Opposition Fine Gael: «Οι θριαμβευτικές δηλώσεις δεν μπορούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η Ιρλανδία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Και οι δύο απόψεις είναι σωστές, σύμφωνα με την εφημερίδα. Μπορεί η Ιρλανδία να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αλλά ο ρυθμός της ύφεσης φθίνει. Το ουσιαστικό ερώτημα που ανακύπτει τώρα είναι τι πρέπει να γίνει στο εξής, τονίζει.

Τα παραδείγματα που μπορεί να ακολουθήσει είναι πολλά: ένα από αυτά είναι η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην υποβάθμιση της χώρας, ο οποίος δεσμεύτηκε για μείωση του ελλείμματος με μείωση των δημοσιονομικών δαπανών, αναφέρει η WSJ.

Μια άλλη εναλλακτική είναι το βρετανικό μοντέλο: «χαράτσι» στους εύπορους και διατήρηση των δημοσιονομικών δαπανών παρά το μη βιώσιμο δημοσιονομικό χρέος που απειλεί τη χώρα με υποβάθμιση.

Μέχρι στιγμής, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στους εγχώριους επενδυτές, καθώς και στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας με μείωση του κόστους εργασίας.

Το δίλλημα που αντιμετωπίζει, ωστόσο, η Ιρλανδία είναι εάν θα συνταχθεί με εκείνους που πιστεύουν ότι η δημοσιονομική ακεραιότητα μπορεί να περιμένει μέχρις ότου η χώρα ξεπεράσει την ύφεση ή εάν θα επιδοθεί στη συρρίκνωση του ελλείμματος με έλεγχο των δημόσιων δαπανών και αύξηση της φορολογίας, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα δυσαρεστήσει τους πολύτιμους για τη χώρα ξένους επενδυτές.

Οι οικονομολόγοι της Goodbody Stockbrokers αμφιβάλλουν κατά πόσο η Ιρλανδία θα επιτύχει το στόχο της για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ σε διάστημα 3-4 ετών. Εάν επαληθευτούν, η Moody's, η οποία δηλώνει ότι «παρακολουθεί στενά» τη χώρα, θα προβεί σε νέα υποβάθμιση του χρέους της χώρας κατά μία βαθμίδα.

Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται, ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η χώρα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και προβλέπουν ότι θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2011. Όπως υποστηρίζουν, τα χειρότερα έχουν περάσει για την Ιρλανδία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα