Μικρό καλάθι κρατά η κυβέρνηση για νέα μέτρα παρά τον πληθωρισμό

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 07:07
UPD:07:07
Shutterstock

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Τα πρώτα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Eurostat, με τα σύννεφα να πυκνώνουν όλο και περισσότερο πάνω από τα ευρωπαϊκά κράτη, που βλέπουν μήνα με τον μήνα τις πληθωριστικές πιέσεις να γίνονται όλο και εντονότερες. Μια πρώτη εικόνα ήδη έχουν πάρει χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, που είδαν τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου να αυξάνεται περαιτέρω, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για συγκράτηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ανησυχίες για την πορεία των τιμών στα σιτηρά μετά και την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από την πρωτοβουλία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Στην Ελλάδα, τελευταία ημέρα του μήνα και το υπουργείο Οικονομικών μετρά πώς κινήθηκε ο προϋπολογισμός του Οκτωβρίου, αλλά και το σύνολο του δεκαμήνου, προκειμένου να δει αν μένει κάτι στα κρατικά ταμεία και το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των αναγκών που δημιουργούνται εξαιτίας των τιμών σε ενέργεια, αγαθά και υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός ενισχύει τα ταμεία του Κράτους, αυξάνοντας τα έσοδα, τα οποία όμως είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο κρατά μικρό καλάθι και αποφεύγει τη συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης, καθώς, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να σταθμίσει:

  • Την πορεία των τιμών σε ενέργεια και καύσιμα.
  • Την εξέλιξη των τιμών στα σιτηρά και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις τιμές αγαθών.
  • Την ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχος που έχουν τεθεί ειδικά για φέτος που είναι πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ ή αν καταστεί δυνατό ακόμα και χαμηλότερα.

Στα θετικά το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου το τελευταίο χρονικό διάστημα ακολουθούν πτωτική πορεία, καθώς κινείται σε επίπεδα μεταξύ 96 και 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Βασικές αιτίες, σύμφωνα με αναλυτές, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ευρώπη, περιορίζοντας τις ανάγκες. Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτες σε ποσοστό 94%, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, αγγίζει το 98%. Παράλληλα, διαφαίνεται ότι, αν και με καθυστέρηση, θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις για την συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδο Ε.Ε.

Αυτό το οποίο δεν παύουν να επαναλαμβάνουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, είναι ότι έως τώρα έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια κι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα αφορούν μέτρα στοχευμένα και για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Όσον αφορά την επαναφορά της επιδότησης στην αντλία του πετρελαίου κίνησης, φαίνεται ότι παραμένει στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα σχετικές αποφάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα