ΗΠΑ: Η γενιά των «σχεδόν χρεοκοπημένων»

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 13:26

Μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέλιξη η οποία σύμφωνα με πολλούς ειδικούς αποτέλεσε την απαρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι έτοιμη να σκάσει ακόμη μία τεράστια «φούσκα», εκείνη των πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), τα χρέη των Αμερικανών από το «πλαστικό» χρήμα έχουν εκτιναχθεί στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ολοένα και περισσότεροι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, οι οποίοι συχνά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των αυξημένων δόσεων του στεγαστικού τους δανείου, ενώ ταυτόχρονα τους «κυνηγούν» τα χρέη από τις «υπερφουσκωμένες» πιστωτικές τους κάρτες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οικονομολόγοι κάνουν ήδη λόγο για μία νέα γενιά, που την αποκαλούν «οι σχεδόν χρεοκοπημένοι». Χαρακτηρίζεται από αυξημένα έξοδα και μειωμένα έσοδα, λόγω απώλειας της θέσης εργασίας.

Στην προσπάθειά τους να κλείσουν οικονομικές τρύπες πολλοί Αμερικανοί υπερχρέωσαν τις πιστωτικές τους κάρτες. ¶λλωστε, στις ΗΠΑ η εξόφληση των πιστωτικών καρτών δεν πρέπει να γίνεται άμεσα.

Ο οικονομολόγος Ρόμπερτ Μάνινγκ, σύμβουλος για την αποπληρωμή χρεών, έχει αναπτύξει ένα ειδικό πρόγραμμα, με το οποίο ευελπιστεί να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Βασική του αρχή είναι να υπάρχουν ευνοϊκοί όροι για την αποπληρωμή, δηλαδή όροι στους οποίους οι χρεοφειλέτες μπορούν όντως να ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Μάνινγκ, η δόση που μπορεί να πληρώνει ο ενδιαφερόμενος υπολογίζεται βάσει του εισοδήματος και των πάγιων εξόδων του. Στόχος του είναι να αποφευχθεί η ιδιωτική πτώχευση και να αποπληρωθεί τουλάχιστον ένα μέρος του δανείου προς την τράπεζα. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη επιτυχώς σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες.

Η «συμβιβαστική διάθεση εκ μέρους των τραπεζών», όπως αναφέρει ο οικονομολόγος, είναι απολύτως αναγκαία, καθώς τα χρέη των Αμερικανών προς τις τράπεζες και μόνον από καταναλωτικά δάνεια μέσω των πιστωτικών τους καρτών κυμαίνονται σήμερα στα 937 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα