Μέτρα για μεγαλύτερη διαφάνεια στα πιστωτικά παράγωγα

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 13:37
UPD:14:01

Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για όλες τις συναλλαγές επί συμφωνιών ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (credit-default swap) ενδέχεται να ζητήσουν οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, δηλώνουν σχετικές πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Η τιμή των εν λόγω παράγωγων προϊόντων αυξάνεται όταν η πιστοληπτική ικανότητα ενός δανειζόμενου επιδεινώνεται και αντίστροφα, «στοιχηματίζοντας» έτσι υπέρ της χρεοκοπίας των εκάστοτε δανειζόμενων.

Πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις συναλλαγές πιστωτικής αθέτησης που δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις ζητούν η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης και η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ενδιάμεσος φορέας θα είναι ένα κέντρο πληροφοριών που θα καταγράφει όλες τις συναλλαγές των πιστωτικών παραγόντων, αναφέρουν οι πηγές. Στους κανονισμούς θα προβλέπονται επιμέρους απαιτήσεις δημοσιοποίησης για το είδος των συμφωνιών που ευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά για τη χρεοκοπία της American International Group Inc, την κατάρρευση την Lehman Brothers Holdings Inc. και την κρατικοποίηση της AIG.

Σε συμφωνία κοινής πρόσβασης στα δεδομένα και σε συνεργασία για ενίσχυση της εποπτείας κατέληξε την Παρασκευή η Ομάδα Εργασίας επί Χρηματοοικονομικών Αγορών του προέδρου, η οποία δεσμεύτηκε για τη θέσπιση τουλάχιστον ενός οργάνου κεντρικής εποπτείας έως το τέλος του έτους.

Παρότι οι εποπτικές αρχές δεν θεωρούν εφικτό να καταχωρίζονται στο μητρώο οι όροι όλων των συναλλαγών επί πιστωτικών παραγώγων, ωστόσο θεωρούν εφικτή την καταχώριση βασικών στοιχείων, όπως το εάν ένας τίτλος εξασφαλίζεται, έως ποιο ποσό και από ποιόν. Η διευρυμένη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών θα παρέχει στις ρυθμιστικές αρχές επαρκείς πληροφορίες για τον εντοπισμό δυνητικών μελανών σημείων, καταλήγουν οι πηγές του Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα