Για κατάρρευση του «ασύδοτου χρηματοικονομικού καπιταλισμού» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ και τόνισε ότι χρειάζεται ένας νέος συσχετισμός κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής. Απαιτείται, είπε, η στροφή από την εικονική χρηματοπιστωτική οικονομία στην πραγματική οικονομία.
Ο κ. Δασκαλόπουλος προειδοποίησε ότι κανένας κλάδος και καμιά κοινωνική ομάδα δεν θα αποφύγουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή των θεσμών με μείωση της γραφειοκρατίας και ποιοτική αναγέννηση της δημόσιας διοίκησης.
Κρίση, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σημαίνει ανάγκη ανασύνταξης και ανασυγκρότησης με τη συνεργασία του δημιουργικού ιδιωτικού τομέα με τον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.
«Στις ημέρες μας, ζήσαμε την ανάδειξη ενός παγκόσμιου χρηματοοικονομικού καπιταλισμού που είχε αποκοπεί από την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Η θεσμική διαδικασία του δανεισμού και της άντλησης επιχειρηματικών κεφαλαίων μέσω του χρηματιστηρίου, βαθμιαία στρεβλώθηκε και μετεξελίχθηκε σε αυτοτελή διαδικασία συσσώρευσης λογιστικού πλούτου, ουσιαστικά αποσυνδεμένη από την παραγωγική επένδυση, από την πραγματική οικονομία. Φτάσαμε με τον όρο αγορά να εννοούμε ουσιαστικά μόνο την αγορά χρημάτων και όχι τον ζωτικό χώρο της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Η παραδοσιακή διαδικασία της αποταμίευσης για μελλοντική εξασφάλιση, μετεξελίχθηκε σε αυτοτελή διαδικασία στοιχημάτων γρήγορης απόδοσης. Φτάσαμε με τον όρο περιουσία να εννοούμε ουσιαστικά μόνο την τρέχουσα λογιστική αποτίμηση ακατανόητων και ριψοκίνδυνων χρηματοοικονομικών εργαλείων και όχι την αξία που χτίζεται με μακροπρόθεσμη δουλειά και σύνεση. Αυτός είναι ο ασύδοτος χρηματοοικονομικός καπιταλισμός που προκάλεσε τα σημερινά δεινά», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
«Εδώ και πολλά χρόνια, η οικονομία μας λειτουργούσε με κανόνες αλχημείας: αγοράζαμε καταναλωτικά όνειρα, ενώ στην πραγματικότητα προεξοφλούσαμε επιδοτήσεις και εκποιούσαμε το μέλλον των παιδιών μας. Η παγκόσμια κρίση έφερε πιο έντονα στην επιφάνεια τα συμπτώματα της οικονομικοκοινωνικής μας δυσπραγίας, τις συσσωρευμένες από δεκαετίες διαρθρωτικές παθογένειες», παρατήρησε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Χαρακτήρισε τέλος, πρόκληση για την ελληνική οικονομία την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος των συναλλαγών.