Ευρωζώνη: Περιθώρια για νέες μειώσεις επιτοκίων «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Στο 0,6% αναμένει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2009
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 12:21
UPD:12:46

Περιθώρια για νέες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τους προσεχείς μήνες «βλέπει» ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), επικαλούμενος την ταχύτατη μείωση του πληθωρισμού και την πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας την επόμενη χρονιά.

Σε έκθεσή του, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο οργανισμός αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σε συρρίκνωση 0,6% το 2009, έναντι 0,5% που υποστήριζε στις 13 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1%, 0,1% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του. Η ανάκαμψη τοποθετείται στο 2010, με ρυθμό ανάπτυξης 1,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη το 2009 είναι αντίστοιχες με αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), πιο απαισιόδοξες ωστόσο από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει την επόμενη χρονιά στο 1,4% από 3,4% φέτος, ενώ το 2010 θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 1,3%.

«Προσοχή» στον αποπληθωρισμό

Στην τελευταία έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσέξουν περισσότερο τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

«Πράγματι, παρόλο που δεν αποτελεί μέρος της κεντρικής πρόβλεψης, ο αποπληθωρισμός μοιάζει τώρα να αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα εναλλακτικό σενάριο όπου απαγκιστρώνονται οι πληθωριστικές προσδοκίες, αν και τίποτα δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό», τονίζει ο οργανισμός.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ Klaus Schmidt-Hebbel, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακόμη περιθώρια να κινηθούν παράλληλα με τις φορολογικές μειώσεις και άλλα μέτρα, ενώ ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα