Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 12:21

Ευρωζώνη: Περιθώρια για νέες μειώσεις επιτοκίων «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Μείωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 0,6% και επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1,4 προβλέπει για το 2009 ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τους προσεχείς μήνες.

Περιθώρια για νέες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τους προσεχείς μήνες «βλέπει» ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), επικαλούμενος την ταχύτατη μείωση του πληθωρισμού και την πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας την επόμενη χρονιά.

Σε έκθεσή του, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο οργανισμός αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σε συρρίκνωση 0,6% το 2009, έναντι 0,5% που υποστήριζε στις 13 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1%, 0,1% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του. Η ανάκαμψη τοποθετείται στο 2010, με ρυθμό ανάπτυξης 1,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη το 2009 είναι αντίστοιχες με αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), πιο απαισιόδοξες ωστόσο από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει την επόμενη χρονιά στο 1,4% από 3,4% φέτος, ενώ το 2010 θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 1,3%.

«Προσοχή» στον αποπληθωρισμό

Στην τελευταία έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσέξουν περισσότερο τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

«Πράγματι, παρόλο που δεν αποτελεί μέρος της κεντρικής πρόβλεψης, ο αποπληθωρισμός μοιάζει τώρα να αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα εναλλακτικό σενάριο όπου απαγκιστρώνονται οι πληθωριστικές προσδοκίες, αν και τίποτα δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό», τονίζει ο οργανισμός.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ Klaus Schmidt-Hebbel, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακόμη περιθώρια να κινηθούν παράλληλα με τις φορολογικές μειώσεις και άλλα μέτρα, ενώ ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.