Guardian: Υποτίμησε την κρίση η βρετανική κυβέρνηση

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 12:36

Δεν είναι μόνο οι καταναλωτές που ψωνίζουν με πίστωση, η εκτόξευση των τιμών κατοικίας και η ξέφρενη ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών που κατέστησαν τη Βρετανία πιο ευάλωτη στην πιστωτική συρρίκνωση, αλλά και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε υπερβολικά να αντικρύσει την πραγματικότητα, σημειώνει η Guardian.

Ήδη από τον Απρίλιο, οι προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας ¶λιστερ Ντάρλινγκ για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2008 και για υγιή ανάκαμψη της οικονομίας με ανάπτυξη 2,5% το 2009 φάνταζαν φρούδες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμούσε, από την πλευρά του, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία θα διαμορφωνόταν στο μετριοπαθές επίπεδο του 1,6% για τη διετία. Το φθινόπωρο, ωστόσο, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναμένει συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 0,1% για ολόκληρο το 2009.

Ένα μήνα αργότερα – μετά την επίσημη ανακοίνωση της κατάρρευσης της Lehman Brothers – ο οργανισμός αναθεώρησε για μια ακόμη φορά τις εκτιμήσεις του για τη βρετανική οικονομία, προβλέποντας συρρίκνωση 1,3%, ενώ ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε ότι η χώρα βαδίζει ολοταχώς προς ύφεση.

Ο Ντάρλινγκ δεν ήταν, όμως, ο μόνος που χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να συνειδητοποιήσει το πλήρες μέγεθος της απειλής. Οι «στριμωγμένες» κυβερνήσεις ανά την υφήλιο έχουν έρθει αντιμέτωπες με ολοένα πιο ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας, καθώς η πιστωτική κρίση βαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Ήδη, Ιαπωνία και Ευρωζώνη βρίσκονται επισήμως σε ύφεση, ενώ ο νεοεκλεγείς Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να κληρονομήσει μια οικονομία που βρίσκεται σε βαθύ τέλμα.

Αν και κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να υποτιμήσει την κατάσταση στην οικονομία του, η επιμονή του Ντάρλινγκ ότι η Βρετανία είναι «καλά τοποθετημένη» για να αντέξει το κραχ δεν κατάφερε να πείσει ούτε για μια στιγμή τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στη χθεσινή του εμφάνιση, ο Βρετανός υπουργός παραδέχθηκε επιτέλους ότι η χώρα του μοιάζει να βρίσκεται καθ’ οδόν προς βαθύτερη ύφεση το 2009. Πολλοί είναι πάντως οι οικονομολόγοι που πιστεύουν πως ο Ντάρλινγκ εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις.

«Πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις του [Ντάρλινγκ] εξακολουθούν να είναι υπεραισιόδοξες. Ο ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να διαμορφωθεί σε χειρότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα και είναι αμφίβολο εάν ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περάσει σε θετικό έδαφος πριν τα μέσα του 2009», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κερν, οικονομικός σύμβουλος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα