Στη «σκιά» της βαθιάς ύφεσης η ετυμηγορία της Moody's

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 13:58
UPD:14:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στον «χρησμό» της Μoody's στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, με προσδοκίες ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων οίκων αξιολόγησης και θα περιορισθεί σε υποβάθμιση του outlook και όχι σε προς τα κάτω αναθεώρηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας. Η ετυμηγορία των οίκων έρχεται σε μια εποχή που η κρίση λόγω Covid-19 οδηγεί σε βαθιά ύφεση την ελληνική οικονομία, με «βουτιά» 9,7% του ΑΕΠ φέτος. Την ίδια στιγμή, τα έκτακτα μέτρα στήριξης πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνεπάγονται αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης, με την Αθήνα να προγραμματίζει τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις φέτος, προβλέποντας στην άντληση 4 δισ. ευρώ. Τυχόν αρνητική αξιολόγηση θα μπορούσε να εντείνει τις πιέσεις γύρω από το ελληνικό κρατικό χρέος, με ενδεχόμενη αύξηση στο κόστος δανεισμού.

Η Moody's αξιολογεί την Ελλάδα στη βαθμίδα Β1 με σταθερή προοπτική. Η Fitch στις 23 Απριλίου προχώρησε σε αιφνίδια υποβάθμιση της προοπτικής σε σταθερή από θετική, διατηρώντας την αξιολόγηση στην κατηγορία ΒΒ. Τοπαράδειγμα της ακολούθησαν μία ημέρα μετά οι Standard & Poor's και DBRS, υποβαθμίζοντας το outlook σε σταθερό από θετικό, διατηρώντας την αξιολόγηση στις βαθμίδες ΒΒ-και BB(low) αντιστοίχως.

Οι οίκοι επικαλέσθηκαν τις προβλέψεις για ύφεση της ελληνικής οικονομίας, λόγω των μέτρων lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η αξιολόγηση της Moody's -που σημειωτέον αποτελεί τον πιο αυστηρό μεταξύ των μεγάλων οίκων- ανακοινώνεται στη σκιά των ζοφερών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία θα βρεθεί φέτος αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που εγείρει ενστάσεις στη συνταγματικότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η απόφαση δεν αφορά το συμπληρωματικό πρόγραμμα, ύψους 750 δισ. ευρώ, που ενεργοποίησε η ΕΚΤ στον απόηχο της πανδημίας και το οποίο συμπεριλαμβάνει και αγορές ελληνικών ομολόγων. Παρ' όλα αυτά, δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας, επηρεάζοντας το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ήδη η ΕΚΤ, έχοντας προβλέψει τις κινήσεις των οίκων, έχει ανακοινώσει ότι αποδέχεται και ομόλογα αξιολόγησης Junk ως ενέχυρα για τη χορήγηση πιστώσεων.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο, η Moody's θα ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων οίκων και θα περιορισθεί σε υποβάθμιση του outlook σε αρνητικό, σε μια κίνηση που αφήνει «παράθυρο» για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης στο εγγύς μέλλον. Ήδη ο οίκος έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση της προοπτικής των ελληνικών τραπεζών, επικαλούμενος τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, στις επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ δεν αποκλείει και αύξηση των επισφαλών δανείων. Σύμφωνα με τη Moody's, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσει αρνητικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την κερδοφορία των τραπεζών.

Οι αξιολογήσεις των οίκων θα μπορούσαν να εντείνουν τις πιέσεις προς τα ελληνικά ομόλογα, σε μια εποχή που η Αθήνα σχεδιάζει τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές. Aξιωματούχος της κυβέρνησης σε δηλώσεις του στο Reuters είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις έως τα τέλη του έτους

Η Ελλάδα άντλησε φέτος συνολικά 4,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετούς και 7ετούς ομολόγου. Ο αρχικός οδικός χάρτης δανεισμού προέβλεπε μειωμένες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων κατά περίπου 5 δισ., στα 7,5 δισ. ευρώ φέτος. Παράλληλα, η Αθήνα σχεδίαζε την πρόωρη αποπληρωμή οφειλών, ύψους 1,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ που έληγαν το 2021, ένα σχέδιο που φαίνεται πως πλέον αναθεωρείται.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα