Οίκοι αξιολόγησης: Γιατί η Ελλάδα έπεσε στα... μαλακά

Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 08:18
UPD:08:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τριπλό χτύπημα από τους οίκους αξιολόγησης δέχθηκε η ελληνική οικονομία με τηναρχή να την κάνει η Fitch, ενώ τη σκυτάλη πήραν χθες Standard & Poor's και DBRS. Οι οίκοι όμως περιορίσθηκαν στην υποβάθμιση των προοπτικών και όχι σε προς τα κάτω αναθεώρηση του αξιόχρεου. Παρά τις προβλέψεις για βαθιά ύφεση, το «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι προσδοκίες για ανάκαμψη από την επόμενη χρονιά αντιστάθμισαν τους πιστοληπτικούς κινδύνους εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Iσχυρή «ασπίδα» και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο με την επαναφορά του waiver όσο κα με την τελευταία κίνηση να αποδέχεται ακόμη και τα ομόλογα Junk ως εγγυήσεις για τη χορήγηση πιστώσεων.

Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε την προοπτική της Ελλάδας σε σταθερή από θετική, επιβεβαιώνοντας την πιστοληπτική κατάταξη στη βαθμίδα ΒΒ-. Ο οίκος προβλέπει ύφεση περίπου 9% για την ελληνική οικονομία το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και επιστροφή στην ανάκαμψη το 2021. Μάλιστα, σύμφωνα με την S&P, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι με ρυθμούς ταχύτερους σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. «Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψη ότι τα "μαξιλάρια" ρευστότητας αντισταθμίζουν τους κινδύνους στο αξιόχρεο εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών του Covid-19», αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του.

Σε υποβάθμιση της προοπτικής σε σταθερή από θετική προχώρησε και ο DBRS, επιβεβαιώνοντας την πιστοληπτική κατάταξη στη βαθμίδα ΒΒ(low). Δεδομένης της ύφεσης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της νόσου, καθώς και το ότι το χρονοδιάγραμμα και ταχύτητα μιας ανάκαμψης παραμένουν ακόμη αβέβαια, ο οίκος αποφάσισε την επί τα χείρω αναθεώρηση της προοπτικής. Ο DBRS αναγνωρίζει την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίσθηκε την κατάσταση, έχοντας έως τώρα καταφέρει μια σοβαρή υγειονομική κρίση. Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο, όμως η οικονομία θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση φέτος, εξαιτίας της σημασίας του τουρισμού και της ναυτιλίας. Ο DBRS αναμένει και αύξηση της ανεργίας.

Παράλληλα προειδοποιεί -όπως και η S&P- για αύξηση του ελλείμματος και δημοσίου χρέους, που ήταν ήδη σε υψηλά επίπεδα στα τέλη του 2019, στο 176,6% του ΑΕΠ. Μάλιστα, η S&P «βλέπει» έλλειμμα στο 7,7% του ΑΕΠ και χρέος στο 197% του ΑΕΠ για φέτος.

Για τον DBRS, τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους μετριάζονται ως ένα βαθμό από το γεγονός ότι πρόκειται για χρεόγραφα που λήγουν μακροπρόθεσμα, συν το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος τους διακρατείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παράλληλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συμπεριλαμβάνονται πλέον στο συμπληρωματικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα