Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Ένα τραπεζικό lifting, που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην οικονομία και θα προωθήσει τον βηματισμό ανάπτυξης της νέας κυβέρνησης, φαίνεται να ετοιμάζεται από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, οριοθετώντας εκκρεμότητες και υλοποιώντας αποφάσεις που διαμορφώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα σε σχέση με τα όσα σήμερα συνθέτουν το τοπίο.
Συγκεκριμένα:
Άρση capital controls
1 H πλήρης άρση των capital controls φαίνεται πως θα επηρεάσει καταλυτικά το επενδυτικό κλίμα, σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, που θεωρούν πως είναι πλέον θέμα χρόνου να προχωρήσει η διαδικασία με ή χωρίς ενδιάμεσο στάδιο.
Πριν από την προκήρυξη των εκλογών οι συζητήσεις αφορούσαν μία περαιτέρω μερική απελευθέρωση που θα αφορά τις συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων με το εξωτερικό.
Μάλιστα, η συζήτηση διενεργείτο με στόχο αυτό το ενδιάμεσο στάδιο να ετίθετο προς υλοποίηση μέσα στον Ιούνιο. Καθώς οι εκλογές μετέβαλαν τις στρατηγικές επιλογές τραπεζών αλλά και θεσμών και καθώς οι ξένοι επενδυτές ενθέρμως στηρίζουν τις τράπεζες στην παρούσα φάση, εκτιμάται πως το ενδιάμεσο αυτό στάδιο πιθανόν και να φύγει από τον προγραμματισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να δούμε την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο.
Λίγο πιο γενικός υπήρξε προχθές ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πάντως σημείωσε στο διεθνές πρακτορείο Reuters: «Είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων φέτος».
Τα capital controls επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 και έκτοτε μειώθηκαν σταδιακά οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων. Το πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών καταργήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, αλλά υπάρχουν ακόμη περιορισμοί στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό. H άρση των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελεί σαφή προϋπόθεση ώστε να αποκτήσει η χώρα επενδυτική διαβάθμιση, ενώ θα βοηθήσει απολύτως και τον στόχο των τραπεζών για νέες εκδόσεις.
Έκδοση ομολόγων
2 Οι νέες ομολογιακές εκδόσεις και για να ενισχύσουν αλλά και για να διαφοροποιήσουν το μίγμα κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν έναν από τους σημαντικούς στόχους ορισμένων τραπεζών. Οι εκτιμήσεις ωστόσο μιλούν για καλύτερες προϋποθέσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα στην περίπτωση άρσης των capital controls ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα κοστολόγησης αυτών των εκδόσεων.
Πλατφόρμα α' κατοικίας
3 Η λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα επιτρέψει στις τράπεζες να πραγματοποιήσουν κινήσεις σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» στεγαστικά τους χαρτοφυλάκια που δεν θα τελούν υπό τη σκέπη της πλατφόρμας είναι κάτι που αναμένουν τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους.
Η πλατφόρμα εκτιμάται πως θα λειτουργήσει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, ωστόσο θα υφίστανται συνεχείς βελτιώσεις και επέκταση του λογισμικού της στο προσεχές χρονικό διάστημα και μέχρι ασφαλώς να φθάσει στο σημείο να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου αλλά και πέρα από αυτές.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε βαθμό σημαντικό σε ό,τι αφορά τα NPLs του στεγαστικού τους χαρτοφυλακίου, για τα οποία πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Ενιαίοι κανόνες
4 Το θέμα των διαφορετικών υποδομών που υφίστανται σε ό,τι αφορά τις δεύτερες ευκαιρίες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν σε σημαντικό βαθμό οι τράπεζες και η νέα κυβέρνηση, καθώς για όλα τα παραπάνω υπάρχουν σημαντικές επισημάνσεις στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ποιο είναι το πρόβλημα: Πως μια επιχείρηση ή ένας ιδιώτης μπορεί να ενταχθεί σταδιακά σε περισσότερα του ενός πλαίσια και να εξελίσσεται σε στρατηγικό κακοπληρωτή, κάνοντας χρήση της προστασίας των πλαισίων, κερδίζοντας έτσι χρόνο.
Πλην όμως η διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει άμεσα. Θα απαιτηθεί χρόνος, λένε οι πηγές, αφού η ελληνική νομοθεσία θα πρέπει μεταξύ άλλων να υπακούσει στην αντίστοιχη κοινοτική η οποία αφορά τη νέα οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία.
Η κοινοτική οδηγία προβλέπει κοινές αρχές για τη χρήση πλαισίων έγκαιρης αναδιάρθρωσης εταιρειών και ιδιωτών και στοχοθετημένα μέτρα για τα κράτη-μέλη, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αφερεγγυότητας, αναδιάρθρωσης και απαλλαγής.
Η νέα οδηγία προβλέπει τη συμμετοχή των δικαστών, τη διάρκεια της αναστολής των ατομικών καταδιώξεων, τη διακατηγοριακή παράκαμψη των διαφωνιών.
Οι ενιαίοι κανόνες θα τηρούν τις παρακάτω βασικές αρχές:
- Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ιδίως οι μικρομεσαίες, θα έχουν πρόσβαση σε εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης. Επίσης θα προβλέπεται η ύπαρξη ευέλικτων πλαισίων προληπτικής αναδιάρθρωσης, ενώ τυχόν διαφωνούσα μειοψηφία πιστωτών και εταίρων δεν θα μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης, ωστόσο τα έννομα συμφέροντά τους θα διασφαλίζονται.
- Θα υπάρχει πρόβλεψη νέας χρηματοδότησης αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς αναδιάρθρωσης.