Πώς η Ελλάδα εξελίχθηκε από παρίας σε αγαπημένο παιδί των αγορών

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 07:16
UPD:07:17
shutterstock

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

O άλλοτε παρίας των χρηματοοικονομικών αγορών είναι πια το αγαπημένο παιδί όλων. Κάπως έτσι περιγράφει ο ξένος Τύπος τις εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που ωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών το κόστος δανεισμού της χώρας, αλλά και των μετοχών, οι οποίες παρά τη νευρικότητα του τελευταίου μήνα εξακολουθούν να είναι μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών διεθνώς. 

Οι προβολείς και πέφτουν και πάλι στο ελληνικό ενεργητικό, μετά και την απόφαση για πλήρη άρση των capital controls. Η πτώση της απόδοσης του 10ετους κρατικού ομολόγου στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,826% είναι ίσως μόνο η αρχή των όσων έπονται. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για έκτακτες αξιολογήσεις, που θα φέρουν πιο κοντά το αξιόχρεο της χώρας και των τραπεζών στην επενδυτική βαθμίδα, το ράλι των ομολόγων θα μπορούσε να λάβει νέα ορμή.

«Η εξέλιξη σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την αποκατάσταση της χώρας στα μάτια των επενδυτών, πολλοί εκ των οποίων έχουν ξεπεράσει τις νωπές ακόμη μνήμες της κρίσης και επιστρέφουν στο ελληνικό ενεργητικό» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου και τον αντίκτυπό της στην αγορά ομολόγων. «Η πτώση των αποδόσεων αντανακλά την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα» σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα ο Nικ Γουόλ, διαχειριστής κεφαλαίων της Merian Global Investors, που διαθέτει τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. «Οι αποδόσεις εμφανίζονται εξαιρετικά χαμηλές. Αλλά και όλα τα υπόλοιπα είναι εξαιρετικά χαμηλά. Οι επενδυτές θα συνεχίζουν να τα αγοράζουν όσο τους προσφέρουν θετική απόδοση» συμπληρώνει και «μαρτυρά» έτσι το μεγάλο ατού των ελληνικών ομολόγων. 

Για την Ελλάδα το 1,8% είναι ένα εντυπωσιακά χαμηλό επιτόκιο για δανεισμό από τις αγορές. Για τους επενδυτές που βλέπουν την απόδοση των 10ετών τίτλων έξι κρατών μελών της Ευρωζώνης υπό το μηδέν, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μία ανάσα από το μηδέν ή ακόμη και της Ιταλίας, που βιώνει μία ρευστή πολιτική κατάσταση, κοντά στο 1,2%, η απόδοση που προσφέρει η Ελλάδα είναι «δώρο». Πολύ πριν η απόδοση σπάσει προς τα κάτω το φράγμα του 2%, η JPMorgan Chase εξηγούσε πως οι ελληνικοί τίτλοι δεν θεωρούνται μεν χωρίς ρίσκο, αλλά ούτε και επιλογή υψηλού κινδύνου. Και τούτο γιατί το μεγάλο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια του λεγόμενου επίσημου τομέα. 

Οι τράπεζες

Όσο για τις ελληνικές μετοχές δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν από το χρέος. Φέτος ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 35% και οδεύει προς την καλύτερη επίδοση από το 1999. Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει ενισχυθεί 10%. Οι επενδυτές έχουν ποντάρει στην ανάκαμψψη των ελληνικών τραπεζών. Έτσι οι μετοχές τους έχουν δει την αξία τους να διπλασιάζεται φέτος. Στο εξής η πορεία τους θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και αποφασιστικά θα προχωρήσει η διαδικασία της απαλλαγής από το βάρος των κόκκινων δανείων. Στο χθεσινό ραντεβού του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού και του επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, αναζητήθηκε κοινός τόπος για την άμεση εφαρμογή μίας συστημικής λύσης. 

Έχει προκριθεί η λύση του του Ελληνικού Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού, στο οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια ύψους τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ. 

Και το πρωτογενές πλεόνασμα

Καθοριστική για την πορεία του ελληνικού ενεργητικού, πέραν των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα, θα είναι βεβαίως και η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το φλέγον ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει τη μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μέτρα, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Προεκλογικά και μετεκλογικά σημειώματα των επενδυτικών οίκων έδιναν μεγάλη έμφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού όπως εξηγούσαν το ράλι μετοχών και ομολόγων στηρίχθηκε εν πολλοίς στις προσδοκίες για ένα νέο, πιο φιλικό στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, μείγμα πολιτικής. Διέβλεπαν πάντως αρκετές πιθανότητες να συμφωνηθεί ένας νέος πιο ρεαλιστικός στόχος για τα πλεονάσματα με τους Ευρωπαίους εταίρους, εφόσον η κυβέρνηση πείσει ότι δεν θα αποκλίνει από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και έχει τον τρόπο να δώσει ώθηση στις επενδύσεις. Η αισθητή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμούείναι επίσης ένα από τα γεριά χαρτιά, που θα θελήσει να αξιοποιήσει το Μαξίμου στις συνομιλίες με τους θεσμούς. 

Μία πρώτη γεύση των όσων μπορούμε να περιμένουμε από την πλευρά των Ευρωπαίων θα λάβουμε από την αυριανή κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή έρχεται σε μία ευνοϊκή μάλλον συγκυρία. Όχι μόνο ή τόσο γιατί η απόφαση για την πλήρη άρση των capital controls στέλνει ένα σήμα επιστροφής στην κανονικότητα και πρόθεσης να ανοίξει ένας νέο κύκλος για την οικονομία, αλλά και καθώς διαφαίνεται μία ευρύτερη απομάκρυνση των Ευρωπαίων από την υπερβολική λιτότητα. Η απειλή της ύφεσης εξελίσσεται σε... ευκαιρία επανεξέτασης των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η ίδια η Γερμανία, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται, δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει άμεσα το δόγμα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, προκειμένου να προωθήσει ένα σχέδιο τόνωσης ύψους 50 δισ. ευρώ. 

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα