της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Δυναμική επιστροφή έχουν πετύχει αυτή την εβομάδα τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά. Κόντρα στο πολιτικό ρίσκο και την όποια αναστάτωση στις αγορές, αποδεικνύονται άκρως ελκυστικό ενεργητικό για τους επενδυτές, με τις τιμές τους να επιδίδονται σε μίνι ράλι και τις αποδώσεις τους να υποχωρούν αισθητά. Η διαβεβαίωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι η επιστροφή σε πιο ομαλή νομισματική πολιτική θα γίνει με αργά και όχι βιαστικά βήματα, παρά την αλλαγή στη φρασεολογία για το QE, διατηρεί το θετικό κλίμα στην αγορά.
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και πολλούς μήνες.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου, στο 1,41%, παρουσιάζει πτώση 13 μονάδων βάσης σε εβδομαδιαία βάση- τη μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2017. Η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού ομολόγου στο 1,79%, κινείται σε χαμηλά έξι εβδομάδων, έχοντας επίσης υποχωρήσει 13 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Θετική είναι η εικόνα ακόμη και για τα ιταλικά ομόλογα, παρά τους φόβους για πολιτική παράλυση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. Το spread τους έναντι των γερμανικών έχει μάλιστα υποχωρήσει κάτω από τις 150 μονάδες βάσης.
Τα ελληνικά ομόλογα
Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται αυτή την ώρα στο 4,09%, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και πολύ κοντά στο χθεσινό ενδοσυνεδριακό ναδίρ του 4,06%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τέσσερις εβδομάδες.
Λίγοι περίμεναν ότι θα επιστρέψει τόσο γρήγορα μία ανάσα από το 4%, καθώς μετά τις αναβαθμίσεις από τους οίκους S&P και Moody's, τα ελληνικά ομόλογα δεν είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τα κέρδη τους. Στην αγορά αντί για αισιοδοξία είχε κυριαρχήσει η ανησυχία για την επομένη της εξόδου από το μνημόνιο. Η επιμονή της κυβέρνησης σε καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης και η έντονη αντίθεση της κεντρικής τράπεζας, που τόνιζε ότι το δίχτυ ασφαλείας είναι απαραίτητο, με το «μαξιλάρι ρευστότητας» να μην αρκεί πυροδοτούσαν ερωτηματικά και νευρικότητα.
Τα σύννεφα άρχισαν να διαλύονται τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και μετά τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την ανάπτυξη του τετάρτου τρίμηνο του 2017. Η βελτίωση του κλίματος αποτυπώνεται και στην αισθητή άνοδο του όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Χθες η αξία τους πλησίασε τα 86 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από τις αρχές της εβδομάδας κινείται κοντά στα 150 εκατ. ευρώ.
Η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας και στο ελληνικό χρέος φαίνεται να πηγάζει από την θετική εξέλιξη των συναντήσεων των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα και τις προσδοκίες ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο Μάιο.
Ένα γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης θα δώσει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι περιμένει τη χώρα μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, ενώ θα δώσει ώθηση και στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Το θετικό κλίμα επιχειρεί να αξιοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ με την έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010. Τότε ήμασταν ένα βήμα από την είσοδο στο μνημόνιο και πληρώναμε το δανεισμό μας πολύ ακριβά. Σήμερα προσδοκούμε επιτόκιο κοντά στο 1,5%.