Market Beat: Οι εξελίξεις πιθανόν να απειλήσουν τη συσσώρευση

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 09:41
UPD:10:18
SOOC/Nikos Libertas

Του Κώστα Ιωαννίδη

Δεν άρεσε τελικά το σκηνικό που φάνηκε πως υπάρχει γύρω από την προσπάθεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν αρέσει γενικότερα, στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, η αβεβαιότητα για το τι θα μπορούσε να φέρει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο του, απρόβλεπτων κινήσεων και αντιδράσεων, Ντόναλντ Τραμπ και του Προέδρου Ξι της Κίνας. Για συμπληρώσουμε το μίγμα θυμίζουμε αυτό που όλοι οι διαχειριστές κεφαλαίων γνωρίζουν πολύ καλά  αλλά δεν το συζητούν. Το  παγκόσμιο -ιδιωτικό και δημόσιο- χρέος για το 2016, ανήλθε σε 215 τρισεκατομμύρια  δολάρια, φτάνοντας το 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπογραμμίζοντας την ματαιότητα των υπολογισμών του κέρδους από επενδύσεις.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εκτίμησή μας είναι ότι το χθεσινό rebound πυροδότησε η ανάγκη να μην χαλάσει η τεχνική εικόνα της αγοράς και ειδικά αυτή του τραπεζικού κλάδου που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του 25άρη. Αλλά αφορμή δόθηκε από ένα ανοδικό γύρισμα των τιμών σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές μετοχών μετά την ανακοίνωση εντυπωσιακών στοιχείων για νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο που έφθασαν τις 263.000 και ανέβασαν τις προσδοκίες για την ανακοίνωση της συνολικής εικόνας για την απασχόληση της Παρασκευής.

Αργότερα στις ξένες αγορές μέτρησαν τα πρακτικά της Fed και η δήλωση του Paul Ryan της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που ψαλίδισαν τις προσδοκίες για ενίσχυση μέσω δημοσιονομικών κινήσεων της οικονομίας των ΗΠΑ. Γενικότερα διαφαίνεται σταδιακά ότι  σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να την ολοκληρώσει από αυτόν που χρειάστηκε για την αλλαγή στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό για κάποιους κάνει τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών ακριβές και δεν αποκλείεται να πιέσουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες των μεγαλύτερων αγορών του πλανήτη. Οι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί πριν από μια δυνητικά τεταμένου κλίματος συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping, την πρώτη ανάμεσα στους δύο πιο ισχυρούς ηγέτες του κόσμου.

Αυτό που κράτησε τα γκέμια στον καλπασμό των τιμών ως τις 14:50, ήταν η «μετάφραση» που έκαναν οι fund managers στην είδηση που προέκυψε από την επίσκεψη του Ντόναλντ Τουσκ. Το Reuters ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους της περασμένης χρονιάς και οι πιστωτές θα πρέπει να σταματήσουν να προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Αν δεν εμφανιστεί λευκός καπνός στο Eurogroup της Παρασκευής,  έχω ζητήσει ήδη μια σύνοδο των Ευρωπαίων πιστωτών» έγραφε ότι δήλωσε ο κ Τσίπρας, αφού συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεώρησαν αυτή την αναφορά καθοδήγηση προς το άμεσο μέλλον, που υποδηλώνει γνώση της αποτυχίας να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, αν και αρχικά συμφωνήθηκε να τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Αργότερα μόλις έγινε αντιληπτό το αρνητικό αποτέλεσμα αυτής της δήλωσης μαζεύτηκε ωστόσο οι εγχώριοι αναλυτές είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν την υπομονή τους αλλά και την κούραση από το χρόνο που χρειάζεται να τη δείχνουν συναλλακτικά. Το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec παρατηρούσε: «Η Αγορά συνεχίζει την συσσώρευση περιμένοντας ένα θετικό σήμα από το μέτωπο της αξιολόγησης ως πάτημα για υψηλότερα επίπεδα. Αν και διαφαίνεται βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να καταλήξει με την διαπραγμάτευση, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή θα συνεχίσει και μετά το τέλος Μαΐου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν διακυμάνσεις εντός του εύρους των 695 - 630 μονάδων, φυσικά εν μέσω ευνοϊκού διεθνούς κλίματος».

Χαρακτηριστικές και οι εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: «Το βασανιστικό επιτόπιο τροχάδην γύρω από το 666 δύσκολα θα αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση η αυξημένη αγωνία όλων των Πλευρών για την έκβαση του Ελληνικού προβλήματος είναι εμφανής στις δηλώσεις τους, ενώ οι επικείμενες συνομιλίες Γιούνκερ με Λαγκάρντ και Μέρκελ επιβεβαιώνουν τη βούληση όλων να συμβάλουν ώστε να υπάρξει συμφωνία Ελλάδος - Δανειστών. Η κατεύθυνση προς την οποία θα λυθεί ο πολυήμερος σχηματισμός του Γενικού Δείκτη, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα αποτελέσματα του Eurogroup της 7ης Απριλίου. Αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία θα λυθεί ανοδικά προς τις 730 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση, αν υπάρξει εμπλοκή, αναμένουμε να κινηθεί πτωτικά προς τις 650 - 640 μονάδες. Όπως και να έχει οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του Δείκτη, παραμένουν αναλλοίωτες και είναι ανοδικές. Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τις βραχυπρόθεσμες, καθώς σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής είναι ελάχιστες».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Πτωτικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,20% στις 20.648 μονάδες, ο δείκτηςS&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,31% στις 2.352 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,58% στις 5.864 μονάδες.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve κατέδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα επιδιώκει τον σταδιακό περιορισμό του ισολογισμού της, ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αυξήθηκαν κατά 263.000 τον Μάρτιο, έναντι 245.000 τον Φεβρουάριο και εκτιμήσεων περί υποχώρησης στις 170.000.

Η περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα συνδράμει τις προσπάθειες περαιτέρω ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,46% έναντι της στερλίνας (1,2494 δολάρια), κατά 0,01% έναντι του ευρώ (1,0673 δολάρια) και κατά 0,02% έναντι του γεν (110,71 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 0,33% στα 50,86 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν πτώση κατά 0,11% στα 54,11 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε μείωση κατά 0,07% στα 1.257,50 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Σταθεροποιητικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, μετά τις χθεσινές δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη «χαλάρωση» του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 380,09 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε αύξηση κατά 0,13% στις 7.331 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX διολίσθησε κατά 0,53% στις 12.217 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,18% στις 5.091 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,02% στις 20.253 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωσε κέρδη κατά 0,40% στις 10.402 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Fortum διόλισθησε άνω του 10% εξαιτίας της αποτυχίας προσέλκυσης νέων επενδυτών για το ηλιακό της πρότζεκτ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Bovis Homes εκτινάχθηκε κατά 5,3% χάρη στην απόρριψη της πρότασης εξαγοράς από την Galliford Try.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια χθεσινής του παρέμβασης, δεσμεύτηκε να καταστήσει ευκολότερο τον δανεισμό των τραπεζών προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας. «Οι δηλώσεις του Τραμπ προσφέρουν μία ανακούφιση στους επενδυτές» σχολίασε ο Άνταμ Σαχράν, αναλυτής της 50 Park Investments.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το πράσινο φως στη συγχώνευση των Syngenta και China National Chemical (ChemChina) άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση η κινεζική εταιρεία να προχωρήσει στην πώληση ορισμένων ευρωπαϊκών περιουσιακών της στοιχείων. Η έγκριση επήλθε μία ημέρα μετά την αντίστοιχη απόφαση των αμερικανικών εποπτικών αρχών.

Την ίδια ώρα, φυγή αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Deutsche Bank, φαινόμενο το οποίο φέρεται να αποδίδεται στη δραστική περικοπή των μπόνους για δεύτερη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τουλάχιστον τρεις εκτελεστικοί διευθυντές έχουν αποχωρήσει από το τμήμα trading της Ασίας, ενώ ανάλογες αποχωρήσεις παρατηρούνται και σε άλλα τμήματα της γερμανικής τράπεζας.

Τέλος, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι ετών διαμορφώθηκε ο σύνθετος οικονομικός δείκτης ΡΜΙ για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Markit για τον Μάρτιο του 2017. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 56,4 μονάδες έναντι 56 μονάδων τον Φεβρουάριο και εκτιμήσεων για άνοδο στις 56,7 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο δείκτης ΡΜΙ βρέθηκε σε θετικό έδαφος - δηλαδή άνω των 50 μονάδων - για 45ο συνεχόμενο μήνα.

ΧΑ

Άνοδος στο τέλος μιας κύρια σταθεροποιητικής συνόδου, με αύξηση τζίρου

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό θέσεων σε 13 blue chip και ελάττωσαν τις θέσεις τους σε 10. Ήταν μια συνεδρίαση με πρόγραμμα τη διατήρηση των τιμών των βασικών δεικτών στα επίπεδα πάνω από τις 660 μονάδες με αγορά μετοχών για τους περισσότερους νικητές της περασμένης συνόδου από το αντι-τραπεζικό μπλοκ.

Τελικά ενώ πίεζαν τις τραπεζικές μετοχές, χωρίς εξαίρεση, ως τις 15:00, εμφανίστηκε μετά ζήτηση για αυτές  και με τζίρο (42,730 εκατ. ευρώ) που ήταν ψηλότερα από τα επίπεδα της περασμένης συνόδου και χαμηλότερα από το μέσο τζίρο της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου (52,96 εκατ. ευρώ) σημειώθηκε άνοδος. Οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκαν με δυναμική που άλλαξε ριζικά, αφού κινήθηκαν στην έναρξη επίπεδα γύρω αλλά κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης.  Μετά τις 14:00 ξεκίνησε εκτίναξη και πλάγια ανοδική κίνηση, μετά την εγγραφή του ελάχιστου πολλές φορές μέσα στο διάστημα από 11:20 ως 14:00, που ήταν οριακά πάνω από τις 663,5 μονάδες. Δεν διαπιστώσαμε ανεξαρτησία έναντι της τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η άνοδος των 13 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν υπολογίσιμη και αντιστάθμισε  τις απώλειες –1,91% της ΛΑΜΔΑ, αλλά και των ΦΦΓΚΡΠ -1,45%, ΒΙΟ -1,14%, ΕΧΑΕ -1,05%, ενώ τα υπόλοιπα 6 πτωτικά είχαν απώλειες από -0,30% ως -0,66%. Μέτρησαν οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,20% από -0,60% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο +4,18% από -2,05%, ΕΥΡΩΒ +0,71% από -0,36% και η ΠΕΙΡ +2,44% από -2,38% στις 4/4. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 666 μονάδων και το «πέτυχε»  παρά τη διατήρηση των πιέσεων επί των Τραπεζών ως το μέσο των συναλλαγών.                                    

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 12) με δυο αμετάβλητα τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΠΕ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 17 από 17 την προηγούμενη σύνοδο, και 8 από 6 αμετάβλητες. Άρα, οι 15 από 17 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 42,730 από 34,244 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 17,07 από 12,69 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε λίγο από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 39,95% από 37,05% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,53% και έφθασε στις 669,97 από 666,44 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1793,82 από 1782,18 με μεταβολή +0,65%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 4,6 μονάδες και κατά 7,1 ψηλότερα στον 25άρη που επηρεάζεται περισσότερο από την επίδοση του τραπεζικού δείκτη, κλείνοντας τους πάνω στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Τραπεζών +2,03% από -1,20%, Κατασκευές Υλικά  +1,61% από -0,09%, Ταξίδια Αναψυχή +0,72% από +1,13%, Κοινής Ωφέλειας +0,66% από -0,07%, 25άρης +0,65% από -0,01%, ο ΓΔ +0,53% από -0,13%, Τροφίμων Ποτών +0,37% από +0,21% και Τηλεπικοινωνιών +0,11% από +0,56%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες Εμπορίου -1,45% από -0,99%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,83% από +0,50%, Ακίνητης Περιουσίας -0,77% από +0,55%, Πρώτων Υλών -0,57% από 0,00%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,52% από +0,68%, Πετρελαίου Αερίου -0,41% από +0,79%, Τεχνολογίας -0,14% από -0,33%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,13% από -0,94%, και ο FTSEΜ -0,05% από -0,37%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από -11,11%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,730 από 34,244 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,341 από 1,638 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 39,279 από 31,441 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,514 από 0,390 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,293 από 46,048 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 58,682 από 40,047 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 52 από 42 των καθοδικών σε 39 από 52 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 27 από 34.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Επιστροφή στις ελαφρά δυσοίωνες προσδοκίες παρά την άνοδο του 25άρη

Η τεχνική ανάλυση και οι αναγκαιότητες που επέβαλλε για τις τραπεζικές μετοχές σκέπασε τον αρνητισμό από τις εκθέσεις των S&P και Bank of America Merrill Lynch για τις Ελληνικές Τράπεζες. Η πρώτη τις κατατάσσει στο γκρουπ 10 μαζί με αυτές της Αιγύπτου της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας και η δεύτερη μειώνει τις τιμές στόχους μετά τα αποτελέσματα του 2016. Στα παράγωγα αδιαφόρησαν για το τίναγμα στο τέλος με προφανή ενίσχυση των όγκων, αφού πέρασαν σε δυσοίωνες προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση.   

Στην τρίτη σύνοδο του δεύτερου τριμήνου, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη από το ξεκίνημα ως τις 14:55 που τον πέρασαν σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα ήρθε με οριακό χάσμα -0,08% και ο δείκτης εμφάνισε στις 12:08 το ελάχιστο στις 1775,37 (-0,38%) μονάδες ενώ το μέγιστο μέρας ήρθε στις δημοπρασίες στις 1793,82. Το κλείσιμο έγινε στις 1793,82 με μεταβολή +0,65%. Ο τζίρος στα παράγωγα σχεδόν διπλασιάστηκε 12,495 από 6,583 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 2202 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1795,00 μονάδες και κατώτερο στις 1773,25. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5455 με την εκκαθάριση στις 1785,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 242 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο στις 1789,75 μονάδες και κατώτερο τις 1769,00 με μείωση των ανοικτών συμβολαίων στα 4555 από 4573 και εκκαθάριση στις 1779,25 μονάδες. Δεν εμφανίστηκε όγκος στα ΣΜΕ για τη σειρά Ιουνίου οι δε ανοιχτές θέσεις παρέμειναν 31. Την  προπορεία των ΣΜΕ αντικατέστησε υστέρηση  πάνω από 8 μονάδες.

Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, Ελλάκτωρ και Μυτιλ δεν πέρασαν ούτε στιγμή σε θετικό πεδίο. Με τις πιέσεις στη διάρκεια των τελικών δημοπρασιών, στο κατώτερο ημέρας έκλεισε μόνο η ΤΕΝΕΡΓ και στο μέγιστο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ. Με αυτά η εικόνα του ταμπλό στο κλείσιμο ήταν καλύτερη της ενδοσυνεδριακής.

Στο μέσο των συναλλαγών ο ΓΔ και ο 25άρης έχαναν -0,25% αλλά χωρίς να χάσει ο μέσος όρος την επαφή με τις 666 μονάδες και ο τζίρος στις 14:15 ήταν κάτω από 14 εκατ. ευρώ. Όλα μετρίως μέτρια και ευτυχώς χωρίς ίχνος πανικού, μόνο διακριτική διαμαρτυρία των επενδυτών για την παράταση στο χρόνο που χρειάζεται να είναι υπομονετικοί. Λες και ξέρουν ότι είναι αναπόφευκτο το αίσιο τέλος, αλλά έχουν βαρεθεί να το περιμένουν, χωρίς ωστόσο να ανησυχούν για κάτι χειρότερο από τα τρέχοντα για την οικονομία.

Ξαφνικά όμως είχαμε ένα συντονισμένο τίναγμα της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου που προέκυψε από δεδομένα της οικονομίας των ΗΠΑ. Ακολούθησε και η αγορά της Αθήνας και έτσι έγιναν οι τράπεζες μοχλός ανόδου που πέρασε τους δείκτες σε θετικό πεδίο μετά τις 15:00 και με τις δημοπρασίες ήρθε το «θαύμα».

Ο  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec

Για τον Γενικό Δείκτη, υψηλότερα από τις 670 μονάδες, αντίσταση υπάρχει στις 700 μονάδες, ενώ εβδομαδιαίο στήριγμα εντοπίζουμε στις 630. Αναφορικά με την απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, υποχώρησή της κάτω από τα επίπεδα μεταξύ 6,70% και 7% θα είναι ιδιαίτερα θετική και ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μην υπάρξει υπέρβαση του 7,50%.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec

Στάση αναμονής για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που, κοντά στα υψηλά ενάμιση σχεδόν έτους, φαίνεται να έχει προεξοφλήσει το αισιόδοξο σενάριο, ή τουλάχιστον να μη φοβάται ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν, επί της ουσίας, περαιτέρω.

Άλλωστε, οι εμπλεκόμενοι με την πολύπαθη Ελληνική Αγορά, έχουν βιώσει τόσα αρνητικά την τελευταία οκταετία και οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν υποχωρήσει σε τέτοια επίπεδα, που θα λέγαμε ότι τίποτα σχεδόν δε μπορεί να τους εντυπωσιάσει πια (!)

Ο τζίρος απουσιάζει, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για "νέα στοιχήματα" στην παρούσα φάση. "Δίκοπο μαχαίρι" η ρηχότητα του Χ.Α., που δε χρειάζεται πολύ "φρέσκο χρήμα", προκειμένου είτε να διασπάσει τα τρέχοντα υψηλά, είτε να εκκινήσει πτωτικά απογοητεύοντας εκ νέου.

Ανάλογα και με τις εξελίξεις της εβδομάδας, οι επενδυτές χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να παραμείνουν προσεκτικοί και ψύχραιμοι. Η Αγορά θα μπορούσε στο θετικό, για την πορεία της αξιολόγησης σενάριο, να επιβεβαιώσει το χρηματιστηριακό ρητό "Αγόρασε στη φήμη, Πούλα στην είδηση", ενώ παράταση της αναμονής και της αναβλητικότητας στη λήψη και προώθηση πολιτικών αποφάσεων, θα συντηρήσει την επενδυτική εσωστρέφεια.

Σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων, η φθίνουσα πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το "βαλτωμένο" Λιανικό Εμπόριο και η υποχώρηση του ΑΕΠ έχουν τη δική τους σημασία. Στον αντίποδα, η σταδιακή υποχώρηση του δείκτη ανεργίας από δυσθεώρητα ύψη, η ανοδική προσπάθεια του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και η βιομηχανική παραγωγή συνθέτουν μία ελαφρώς πιο αισιόδοξη εικόνα για την εγχώρια Οικονομία.

Σήμερα

Οι μετοχές υποχώρησαν και η αξία των ομολόγων αυξήθηκε στην Ασία, σήμερα Πέμπτη, με διάθεση για ανάληψη κινδύνου σε πτώση από τα μηνύματα ότι η Federal Reserve θα ξεκινήσει περιορίζοντας τις συμμετοχές του king-size ενεργητικού της αργότερα μέσα στο έτος και έτσι  ξεθωριάζει περαιτέρω και η πιθανότητα παροχής  δημοσιονομικών κινήτρων στην οικονομία των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές ήταν επίσης επιφυλακτικοί μπροστά από μια δυνητικά τεταμένη συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping, την πρώτη ανάμεσα στους δύο πιο ισχυρούς ηγέτες του κόσμου.

Από τους φόβους μιας πιθανής εξέλιξης ενός εμπορικού πολέμου οι ασιατικές αγορές διατηρούνται σε κατάσταση αναμονής. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε -0,6%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,63% για να αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας έχασε -0,44% και τα futures του S&P 500 υποχώρησαν -0,3%.

Οι μετοχές στη Σαγκάη ήταν επίπεδες και τελικά ο SSEC ενισχύθηκε +0,37% μετά από μια έρευνα για τον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα που έδειξε ότι η δραστηριότητα αναπτύχθηκε τον Μάρτιο με τον βραδύτερο ρυθμό σε έξι μήνες. Το κλίμα είχε ήδη επιδεινωθεί όταν ο Ομιλητής στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. Paul Ryan δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση και ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να την ολοκληρώσει από αυτόν που χρειάστηκε για την αλλαγή στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την κατανομή των δημοσιονομικών μέτρων στη διετία 2019-2020 με το ψαλίδισμα των συντάξεων να προηγείται και τη μείωση του αφορολόγητου να έπεται, αλλά και τη θέσπιση «πλαφόν» στο ποσοστό περικοπής των συντάξεων, ώστε να αποφευχθούν ακραίες μειώσεις άνω του 20%-25% προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο φέρονται να καταλήγουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί μετά και τον προχθεσινό γύρο επαφών στις Βρυξέλλες. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε για σήμερα, ενώ βασική εκκρεμότητα που παραμένει προς διευθέτηση είναι η οριστικοποίηση του μηχανισμού λήψης της απόφασης για την ενεργοποίηση των μέτρων. Ουσιαστικά, το ζητούμενο είναι να διευκρινιστεί ποιος θα αποφασίζει κάθε φθινόπωρο -αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2018- για το πόσα «αρνητικά» και πόσα «θετικά» μέτρα θα ενεργοποιούνται κατά το επόμενο οικονομικό έτος.

Εξαιρετικά κρίσιμη και για το ελληνικό ζήτημα χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, η οποία πραγματοποιείται δύο 24ωρα μετά τη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών και ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα. Χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τάχθηκε ανοικτά υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, το επιτελείο Σόιμπλε αναμένει την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα ότι θα κατατεθεί έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την Ελλάδα.

Εφικτή χαρακτήρισε μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση στο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα. «Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή, αν όλοι οι εταίροι δείξουν καλή πίστη. Η Κομισιόν θα πιέσει για αυτό, στο Eurogroup στη Βαλέτα», έγραψε ο κ. Μοσκοβισί στο Twitter.

Τον καλύτερο Μάρτιο των τελευταίων 16 ετών - από το 2001 - εμφάνισαν τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων διαμορφώθηκε σε θετικό κατά 38.517 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων με πλήρη απασχόληση (από 45,84% τον Μάρτιο του 2016 σε 49,14% τον Μάρτιο του 2017) και ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού των προσλήψεων με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση (από 54,16% τον Μάρτιο του 2016, σε 50,86% τον Μάρτιο του 2017).

Κοντά σε συμφωνία για τη φορολογική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση βρίσκονται Ελλάδα και θεσμοί, κατόπιν των χθεσινοβραδινών επαφών στις Βρυξέλλες - εξέλιξη η οποία προλειαίνει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Σύμφωνα με δύο πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο συμβιβασμός προβλέπει τα εξής: α) Εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020. β) Εφόσον ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου θα εφαρμοστεί το 2019 και όχι το 2020.

Τις επιπτώσεις του Brexit στη Βρετανία, την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ανέλυσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, από το βήμα ημερίδας του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Κατά την ομιλία του, εκτίμησε ότι ο «χωρισμός» θα εξασθενήσει και τις δύο πλευρές, καθώς όπως εξήγησε, οι συνέπειες δεν περιορίζονται μόνο στο κόστος που θα επιφέρει στις εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές.

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ - Helexpo, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης και αναβάθμισης του εκθεσιακού έργου της, τάσσεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Σε ανακοίνωσή του, με φόντο τη συζήτηση για ένταξη της ΔΕΘ - Helexpo στο Υπερταμείο, ο ΣΕΒΕ εκφράζει την εκτίμηση ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης με εκπόνηση business plan.

Μειώθηκε κατά 1,2% στο τέλος του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) συγκριτικά με το τέλος του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αγγίζοντας τα 106,3 δισ. ευρώ ή το 44,8% των συνολικών ανοιγμάτων σύμφωνα. Ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο παρατηρήθηκε μείωση του υπολοίπου των ΜΕΑ και το πρώτο από την έναρξη της κρίσης που παρατηρήθηκε μείωση στο δείκτη ΜΕΑ. Ωστόσο, όπως σημειώνει στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, ΕΛΛ-0,09% παρά τη μείωση, ο δείκτης ΜΕΑ παραμένει υψηλός σε όλα τα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016, ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 41,5% για το στεγαστικό, το 54,0% για το καταναλωτικό και το 44,6% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Την υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς του 45% της ESA Security Solution, ανακοίνωσε ο Lyktos Group, συμφερόντων του Μιχάλη Σάλλα. Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει την ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός το οποίο θα αυξήσει το ποσοστό του Lyktos Group στο 55%. Η ESA είναι εταιρεία, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ασφαλείας, ο τζίρος της οποίας ανήλθε το 2016 σε 28 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, παρέχει υπηρεσίες σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρόμους, μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς, εγκαταστάσεις εταιρειών ενέργειας, τράπεζες και εμπορικά δίκτυα.

Σε «ναυμαχία» εντυπώσεων προκειμένου να κερδίσουν τη στήριξη των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχουν επιδοθεί τόσο η κυβέρνηση όσο και διοίκηση των ΕΝΑΕ. Οι δύο πλευρές βάζουν στη μέση τους εργαζόμενους, προκειμένου να πάρουν το πλεονέκτημα στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας. Χθες, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ, παρά το «απαγορευτικό» που είχε δώσει η διοίκηση της επιχείρησης το προηγούμενο βράδυ, και τους κάλεσε να συστρατευθούν με την ελληνική πολιτεία στην αίτηση που σχεδιάζει να καταθέσει στο πρωτοδικείο για να μπει η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία.  

Μειώθηκαν περαιτέρω το 2016 τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας από υπηρεσίες, με τον κλάδο να συνεχίζει να εμφανίζει μεταβολές που είναι περισσότερο αρνητικές από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά. Την ίδια στιγμή τα δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος μειώνονται σταθερά τα τελευταία έτη και έχουν φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις δύο τελευταίες αυξήσεις του ειδικού τέλους το 2007 και 2009. Το 11μηνο του 2016 μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2,7% έναντι της ίδιας περιόδου το προηγούμενο έτος. Η μείωση αυτή καταδεικνύει τη μειούμενη αποδοτικότητα της υπερφορολόγησης των κινητών επικοινωνιών για το Δημόσιο, καθώς οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών εντείνουν την ύφεση στον κλάδο.

Το πληροφοριακό δελτίο της Home Holdings για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Ιονικής Ξενοδοχειακές ΙΟΝΑ Επιχειρήσεις ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η δημόσια πρόταση αφορά τις 365.377 μετοχές της Ιονικής Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις (2,73% του μετοχικού κεφαλαίου), τις οποίες δεν κατέχει η Home Holdings. Σημειώνεται ότι η Home Holdings, με μετόχους της D-Marine Investments Holdings και Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας, εξαγόρασε το 97,27 του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής Επιχειρήσεις, έναντι 76,1 εκατ. ευρώ.

Την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής επιβεβαίωσε η Εθνική Τράπεζα  της Ελλάδος με σημερινή της ανακοίνωση.

Η τράπεζα κατέστησε σαφές ότι θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις από τα αρμόδια εταιρικά όργανα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές, οι οποίες αφορούν τουλάχιστον το 75% των μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας:

  • Fosun 0656.HK (Κίνα)
  • Gonbao (Σαγκάη)
  • Wintime (Σαγκάη)
  • Exin Partners (Ολλανδία)

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων εντός ενός έτους επιθυμεί ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, σύμφωνα με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Η στιγμή που πρέπει να τραβήξουμε ελαφρά το πόδι μας από το πετάλι πλησιάζει, κατά τη γνώμη μου» υποστήριξε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. «Θα ήμουν χαρούμενος αν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ολοκληρωνόταν σε ένα χρόνο από σήμερα» έσπευσε να προσθέσει.

Φυγή αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Deutsche Bank, φαινόμενο το οποίο φέρεται να αποδίδεται στη δραστική περικοπή των μπόνους για δεύτερη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τουλάχιστον τρεις εκτελεστικοί διευθυντές έχουν αποχωρήσει από το τμήμα trading της Ασίας, ενώ ανάλογες αποχωρήσεις παρατηρούνται και σε άλλα τμήματα της γερμανικής τράπεζας. Τον Ιανουάριο, η διοίκηση της Deutsche Bank ανακοίνωσε την περαιτέρω μείωση της δεξαμενής των μπόνους, προκειμένου να ενισχυθούν τα κεφαλαιακά αποθέματα.

Κατά 263.000 αυξήθηκε τον Μάρτιο ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν βελτίωση των θέσεων εργασίας κατά 170.000 έναντι αύξησης 245.000 τον Φεβρουάριο. Την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιευθούν και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στα οποία περιλαμβάνεται τόσο ο ιδιωτικός, όσο και ο δημόσιος τομέας.

«Λουκέτο» σε 100 υποκαταστήματά της ετοιμάζεται να βάλει η Lloyds Banking Group, προχωρώντας στην περικοπή τουλάχιστον 325 θέσεων εργασίας. Η απόφαση της βρετανικής τράπεζας εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης και περιορισμού του κόστους λειτουργίας. Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων συνιστά απόρροια των νέων καταναλωτικών συνηθειών, καθώς οι πελάτες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις διαδικτυακές συναλλαγές.  Αυτή τη στιγμή, η Lloyds διαθέτει περισσότερα από 2.000 υποκαταστήματα σ’ όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 75.000 εργαζόμενους.

Το πράσινο φως στη συγχώνευση των Syngenta και China National Chemical (ChemChina) άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση η κινεζική εταιρεία να προχωρήσει στην πώληση ορισμένων ευρωπαϊκών περιουσιακών της στοιχείων.

Η έγκριση επήλθε μία ημέρα μετά την αντίστοιχη απόφαση των αμερικανικών εποπτικών αρχών. Οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο των σπόρων και των φυτοφαρμάκων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, αμφότερες ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους, μέσω της εξαγοράς της Syngenta από τη ChemChina, έναντι 43 δισ. δολαρίων.

Σε συμφωνία για την εξαγορά της από την JAB έναντι 7,5 δισ. δολαρίων ήρθε η Panera Bread Co. Το αντίτιμο ανέρχεται σε 315 δολάρια ανά μετοχή, ποσό αυξημένο κατά 30% έναντι της τιμής κλεισίματος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την 31η Μαρτίου. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γ’ τρίμηνο του 2017.

Θετικές παρέμειναν οι προοπτικές για τις δημόσιες εγγραφές, όπως διαπιστώνει η Ernst & Young (EY), επικαλούμενη τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ειδική μελέτη, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών ανήλθε σε 369, συγκεντρώνοντας 33,7 δισ. δολάρια. Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν μία αύξηση της τάξης του 92% ως προς τον αριθμό και του 146% ως προς τα κεφάλαια. Μάλιστα, το α’ τρίμηνο ήταν το πλέον δραστήριο, όσον αφορά τον αριθμό, μετά το αντίστοιχο διάστημα του 2007, όταν και πραγματοποιήθηκαν 399 δημόσιες εγγραφές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα