«Κλειδί» η στάση των εργαζομένων στην υπόθεση των ΕΝΑΕ

Ζήτησε συστράτευση στην προσπάθεια να μπουν τα ναυπηγεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 08:41
UPD:08:41
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την πώληση του εμπορικού τμήματος θα «σβήσουν» ουσιαστικά την ποινή αποκλεισμού του ναυπηγείου από εμπορικές δραστηριότητες έως το 2025 που έχει επιβάλει η DG Comp.

 

Από την έντυπη έκδοση 

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Σε «ναυμαχία» εντυπώσεων προκειμένου να κερδίσουν τη στήριξη των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχουν επιδοθεί τόσο η κυβέρνηση όσο και διοίκηση των ΕΝΑΕ. Οι δύο πλευρές βάζουν στη μέση τους εργαζόμενους, προκειμένου να πάρουν το πλεονέκτημα στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας.

Χθες, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ, παρά το «απαγορευτικό» που είχε δώσει η διοίκηση της επιχείρησης το προηγούμενο βράδυ, και τους κάλεσε να συστρατευθούν με την ελληνική πολιτεία στην αίτηση που σχεδιάζει να καταθέσει στο πρωτοδικείο για να μπει η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία.   

Στην ομιλία του προς τους εργαζομένους τόνισε ότι το ελληνικό Δημόσιο ως πιστωτής της επιχείρησης ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση στο δικαστήριο προκειμένου να μπει στην εταιρεία ειδικός διαχειριστής, και να πουλήσει μέσω της διαδικασίας διεθνών διαγωνισμών τα asset της επιχείρησης.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την πώληση του εμπορικού τμήματος θα «σβήσουν» ουσιαστικά την ποινή αποκλεισμού του ναυπηγείου από εμπορικές δραστηριότητες έως το 2025 που έχει επιβάλει η DG Comp.

Όσον αφορά το στρατιωτικό κομμάτι, αναμένεται να δοθεί σε όμιλο που πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας του ΝΑΤΟ. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από εκεί θα κατευθυνθούν και για την αποπληρωμή των οφειλόμενων προς τους εργαζομένους.

Ο υφυπουργός κάλεσε τους εργαζόμενους να παραστούν στη δίκη και να συνταχθούν με το μέρος των πιστωτών και τόνισε ότι είναι η μοναδική πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι.

Απέφυγε πάντως να κάνει λόγο για το πόσα χρήματα θα πάρουν οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται, όπως είπε, περίπου 150 εκατ. ευρώ, καθώς και για το αν θα είναι παρόντες στην επόμενη μέρα ή θα μείνουν άνεργοι. Σημειώνεται ότι εκτός από το ελληνικό Δημόσιο στους πιστωτές είναι και το ΙΚΑ, η Τράπεζα Πειραιώς (η οποία προηγείται στην καταβολή αποζημιώσεων), η ιδιοκτήτρια των ΕΝΑΕ, η Privinvest και άλλοι ιδιώτες.  Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Πολεμικού Ναυτικού στο νέο σχήμα (πάντα για το στρατιωτικό κομμάτι), ενώ σημείωσε ότι θέλει να αποφύγει να οδηγηθούν τα ΕΝΑΕ σε πτώχευση, κάτι για το οποίο πιέζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, ο κ. Πιτσιόρλας αναφέροντας ότι ουσιαστικά η πρότασή του είναι μονόδρομος, δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι για το ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε πτώχευση τα ναυπηγεία και με αυτή τη διαδικασία.

Ο νόμος

Οι πιθανότητες να κατατεθεί αίτηση πτώχευσης της εταιρείας και με τη διαδικασία του ειδικού διαχειριστή είναι υπαρκτές. Όπως επισημαίνεται στο νόμο 4307/2014 άρθρο 73 παράγραφος 1:

«Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 90% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (ως λογιστική αξία) εντός της προθεσμίας του άρθρου 69 παρ. 3 (12 μήνες), τότε η διαδικασία θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης. Σε περίπτωση που εκκρεμεί αίτηση πτώχευσης προχωρά η εξέτασή της.

Κατ’ εξαίρεση, εάν εντός της ανωτέρω προθεσμίας εκκρεμεί πλειοδοτική διαδικασία και υποβολή αίτησης προς το δικαστήριο για αποδοχή προσφοράς με την οποία να επιτυγχάνεται (λαμβανομένων υπόψη και τυχόν προηγουμένων διαθέσεων) η διάθεση τουλάχιστον του 90% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (ως λογιστική αξία και ανεξαρτήτως τρόπου διάθεσης), τότε η ειδική διαχείριση παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το αρμόδιο δικαστήριο και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των σχετικών στοιχείων».

Επίσης στην παράγραφο 2 επισημαίνεται:
«Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς από τον ειδικό διαχειριστή η μεταβίβαση τουλάχιστον του 90% του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης (ως λογιστική αξία) και εάν κατά την εκτίμησή του, βάσει των αναγγελθεισών απαιτήσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 77, το προϊόν ρευστοποίησης επαρκεί για την πλήρη ικανοποίηση όλων των πιστωτών, υποβάλλει σχετικό αίτημα στο αρμόδιο δικαστήριο το οποίο δύναται να παρατείνει το διορισμό του με αποκλειστικό αντικείμενο τη διάθεση του προϊόντος ρευστοποίησης προς τους δικαιούχους. Σε περίπτωση πλήρους ικανοποίησης του συνόλου των πιστωτών, τα εταιρικά όργανα ή ο ιδιοκτήτης, κατά περίπτωση, ανακτούν τη διοίκηση του φορέα της επιχείρησης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης του οφειλέτη. Σε περίπτωση που εκκρεμεί αίτηση πτώχευσης προχωρά η εξέτασή της».

Σημειώνεται ότι οι οφειλές προς τους πιστωτές, εκτός του ελληνικού Δημοσίου, υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της μονάδας, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. υφυπουργός, δεν θα φτάσει να καλύψει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων.

Η διοίκηση

Σε αντίθετη ρότα κινείται η διοίκηση της εταιρείας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει προτείνει στους εργαζόμενους να αναμείνουν την έκδοση της πρώτης απόφασης από το διαιτητικό δικαστήριο. Το claim που έχει καταθέσει η πλευρά της ιδιοκτησίας, η Privenvest συμφερόντων Ισκαντάρ Σάφα, περιλαμβάνει και αποζημιώσεις για τους μισθούς των εργαζομένων.

Ωστόσο η απόφαση αυτή φαίνεται ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω. Ενώ ήταν προγραμματισμένο να εκδοθεί στις 17 Απριλίου, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα πάρει παράταση έξι εβδομάδων.

Ωστόσο και η διοίκηση των ναυπηγείων αυτή την περίοδο δεν έχει τη δυνατότητα να «εγγυηθεί» στους εργαζόμενους για την επόμενη μέρα, αφού βρίσκεται σε κόντρα με το ελληνικό Δημόσιο. Ήδη είναι σε εξέλιξη τρία claim (δύο από την πλευρά των ιδιοκτητών και ένα από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου), ενώ τα ΕΝΑΕ έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταθέσουν και νέες απαιτήσεις κατά του ελληνικού Δημοσίου.   

Νομική εκτίμηση

Η «Ν» απευθύνθηκε σε νομικούς κύκλους προκειμένου να εκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις από την είσοδο στην εταιρεία ειδικού διαχειριστή. Πιο συγκεκριμένα όπως επεσήμαναν στη «Ν»:    

* Οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν τις απαιτήσεις τους σε βάθος χρόνου. Αφού θα συνταχθεί Πίνακας Κατάταξης Πιστωτών με την εμπειρία από τις πτωχεύσεις, φρονούμε ότι θα ακολουθήσουν ανακοπές κατά του Πίνακα μεταξύ των ενδιαφερόμενων πιστωτών.

Η τελική διανομή του τιμήματος πωλήσεων θα γίνει, αφού τελεσιδικήσουν οι ανακοπές. Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες. Εκτιμώμενος χρόνος εισπράξεως τα 4-5 έτη περίπου. Αυτό σε περίπτωση εισπράξεως των δεδουλευμένων από το τίμημα.

* Στην περίπτωση που θα ακολουθήσει η πτώχευση της εταιρείας, τότε φρονούμε ότι από την πτώχευση οι εργαζόμενοι δεν θα προσδοκούν κάτι γιατί όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα έχουν προηγούμενα πωληθεί, όπως προβλέπει ο νόμος.

* Με τη διαδικασία αυτή η πρόσληψη του προσωπικού στην περίπτωση πώλησης των ΕΝΑΕ συνολικά ή ξεχωριστά των κλάδων του, εναπόκειται αποκλειστικά στη βούληση του αγοραστή/αγοραστών, που θα αποκτήσουν τις εγκαταστάσεις.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα