Θετικός σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ - Helexpo ο ΣΕΒΕ

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 19:46
UPD:06/04/2017 02:33
www.seve.gr

Ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι «σήμερα είναι κοινώς αποδεκτό πως οι απαρχαιωμένες υποδομές, αποτέλεσμα της έλλειψης επενδύσεων και η απομόνωσή της, εμποδίζουν, παρά τις εργώδεις προσπάθειες των υπευθύνων, την ανάπτυξη της ΔΕΘ με επιπτώσεις στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφεια, στην κοινωνία, στην απασχόληση.

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ - Helexpo, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης και αναβάθμισης του εκθεσιακού έργου της, τάσσεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Σε ανακοίνωσή του, με φόντο τη συζήτηση για ένταξη της ΔΕΘ - Helexpo στο Υπερταμείο, ο ΣΕΒΕ εκφράζει την εκτίμηση ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης με εκπόνηση business plan, ώστε να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής που θα πρέπει να είναι μεγάλος εκθεσιακός φορέας του εξωτερικού και θα αναβαθμίσει τις υποδομές, τις υπηρεσίες και τον διεθνή χαρακτήρα των εκθέσεων που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.

Ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι «σήμερα είναι κοινώς αποδεκτό πως οι απαρχαιωμένες υποδομές, αποτέλεσμα της έλλειψης επενδύσεων και η απομόνωσή της, εμποδίζουν, παρά τις εργώδεις προσπάθειες των υπευθύνων, την ανάπτυξη της ΔΕΘ με επιπτώσεις στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφεια, στην κοινωνία, στην απασχόληση. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται επιτακτικά ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο που θα αποτελέσει γι’ αυτή ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο».

Κατά τον ΣΕΒΕ, «δεν θα πρέπει λοιπόν σε καμία περίπτωση να προχωρήσει άνευ όρων η παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΘ χωρίς:

  1. να εξασφαλισθεί η ύπαρξη σύγχρονων εκθεσιακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και
  2. να αποφευχθεί ο κίνδυνος ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να προχωρήσει σε οικοπεδοποίηση. Αντίθετα, πρέπει να προχωρήσει σε αξιοποίηση του οικοπέδου προς το γενικότερο όφελος».

Ο ΣΕΒΕ ζητεί «στο πρότυπο των καλών προηγούμενων του αεροδρομίου Μακεδονία και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με επενδυτές που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουν τα εχέγγυα να τα αναβαθμίσουν και να τα καταστήσουν διεθνώς ανταγωνιστικά, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να αναληφθεί πρωτοβουλία και από τη Διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo, που θα εξασφαλίσει τη μετεξέλιξη της ΔΕΘ-ΗELEXPO σε εκθεσιακό κέντρο μιας νέας εποχής,  προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα και στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα