«Ψαλιδίζονται» οι ελπίδες για συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου

Βρυξέλλες: Απουσία δυναμικής που θα οδηγούσε σε συμφωνία στο προσεχές Eurogroup διαπιστώνει η Κομισιόν
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 08:03
UPD:09:40
SOOC/Alexandros Michailidis

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης μπορεί να συνεχίζονται από τις έδρες των δύο πλευρών, ωστόσο δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη δυναμική εκείνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο Εurogroup της 20ής Μαρτίου. Την επισήμανση αυτή έκανε χθες κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, ενώ αρκετά αόριστη, ελλείψει κάτι συγκεκριμένου, ήταν και η απάντηση που έδωσε για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται για συμφωνία στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, η εκπρόσωπος απάντησε ότι σε συνέχεια της τελευταίας αποστολής στην Ελλάδα οι τεχνικές ομάδες έχουν επιστρέψει στις έδρες τους, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, της 20ής Μαρτίου. Στο σημείο αυτό απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι στόχο για τεχνική συμφωνία αποτελούν όλα τα επόμενα Εurogroup.

Εξαιρετικά δύσκολη μία τεχνική συμφωνία

Στη βελγική πρωτεύουσα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία που είχε εκφράσει την Παρασκευή από τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περί τεχνικής συμφωνίας στις 20 Μαρτίου και συνολικής στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 7 Απριλίου, στη Βαλέτα της Μάλτας. Απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα μέχρι τις 20 Μαρτίου και η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά δύσκολη, εκτός κι αν υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση τις αμέσως επόμενες μέρες.

Εάν συνεχιστούν οι συζητήσεις με τον ίδιο ρυθμό που εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες, τότε την προσοχή Δευτέρα απλώς ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θα μιλούν για πρόοδο και θα προτρέπουν τις δύο πλευρές να κλείσουν το συντομότερο την αξιολόγηση. Ωστόσο, αυτό γίνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί εντελώς η σημασία της λέξης «πρόοδος».

H εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι στόχο για τεχνική συμφωνία αποτελούν όλα τα επόμενα Εurogroup.

Πάντως, το σενάριο να ανακοινωθεί από το Εurogroup στις 20 Μαρτίου νέα επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της συμφωνίας θα αποτελούσε θετική εξέλιξη, ωστόσο ούτε αυτό μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρηθεί δεδομένο.

Είναι προφανές ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο προϋποθέτει το κλείσιμο όλων των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης (εργασιακά, δημοσιονομικό κενό 2018, αγορά ενέργειας), καθώς επίσης και τον καθορισμό των δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 και μετά, όπως και των αντίμετρων της κυβέρνησης που θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα.

Μόνο έτσι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε στη συνέχεια να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι να βρουν λύσεις σε άλλα δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και το δεύτερο η διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Τα μέτρα ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και για να εντάξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ανησυχία εν όψει εκλογών σε Ολλανδία και Γαλλία

Στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη συνέχιση της καθυστέρησης σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, δεδομένου ότι η Ευρωζώνη έχει ήδη μπει σε περίοδο αναταράξεων, οι οποίες ξεκινούν με τις αυριανές εκλογές στην Ολλανδία, ενώ τον επόμενο μήνα ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Το ζητούμενο από την αρχή ήταν να κλείσει η αξιολόγηση πριν από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, εξαιτίας της παρουσίας ακραίων κομμάτων αντίθετων στις διασώσεις της Ελλάδας, τα οποία εμφανίζουν μεγάλη δυναμική.

Συναντήσεις Τσακαλώτου

Με τους πρέσβεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας συναντήθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τους οποίους και συζήτησε -μεταξύ άλλων- και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Για μια ακόμη φορά, τόσο κατά τη συνάντηση με την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ όσο και κατά τη συνάντηση με τον Ολλανδό πρέσβη Κάσπαρ Βέλντκαμπ, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Με την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας κα Σμιθ συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές υποστήριξης και ενδυνάμωσης των στενών οικονομικών δεσμών των δύο χωρών με έμφαση στην προσέλκυση βρετανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντηση με τον Ολλανδό πρέσβη κ. Βέλντκαμπ επιβεβαιώθηκαν οι καλές διμερείς σχέσεις και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ολλανδία εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

«Φρένο» από Ντέισελμπλουμ για τα αντισταθμιστικά μέτρα

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αντισταθμιστικά μέτρα μόνο στην περίπτωση που υπερβεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Σε έγγραφό του προς την ολλανδική Βουλή, ο κ. Ντέισελμπλουμ επισημαίνει ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σύμφωνα με το έγγραφο που εστάλη την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην ολλανδική Βουλή, εν όψει του Eurogroup της 20ής Μαρτίου, ο κ. Ντέισελμπλουμ τονίζει ότι τα όποια αντίμετρα πάρει η ελληνική κυβέρνηση από 1/1/2019 ως αντιστάθμισμα στα επιπλέον μέτρα «θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

Όπως σημειώνει ο Ολλανδός αξιωματούχος στο ίδιο έγγραφο, τα όποια αντίμετρα, εάν εφαρμοστούν, μετά το 2019, θα αφορούν το ποσό της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών μέτρων.

Η ελληνική πλευρά

ΕΡΤ

O δημοσιονομικός χώρος έχει να κάνει με προβλέψεις και όχι με αποτελέσματα, εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού, του υπ. Οικονομικών και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στην ολλανδική Βουλή ο τελευταίος και δημοσιεύματα που ανέφεραν πως τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μόνο αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ - αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Ν», ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ έλεγε πως αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν, έπειτα από ενδελεχή εξέταση των θεσμών, αποδειχθεί όντως μια διαρθρωτική και άρα βιώσιμη υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη δήλωση Σκουρλέτη για την ανάγκη ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, πρόσθεσε πως η κυβερνητική πλειοψηφία απαριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει λόγος για αναζήτηση μεγαλύτερης πλειοψηφίας, καθώς τα μέτρα αφορούν το 2019 και μετά. Χαρακτηρίζοντας τη δήλωση Σκουρλέτη «προσωπική άποψη», ο κ. Τζανακόπουλος έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση θα καλέσει το σύνολο των κομμάτων να υπερψηφίσει τα μέτρα αυτά.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα