Market beat: Η αδιέξοδη αξιολόγηση περνάει στο διεθνές προσκήνιο μέσω του ευρώ

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 09:31
UPD:09:43
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μπορεί χθες η αγορά να βρήκε μια λύση για να φρενάρει την πτώση που προκαλούν στους δείκτες και το φρόνημα των θεσμικών οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Ωστόσο σήμερα τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο εύκολα καθώς η εικόνα στην αγορά ομολόγων ειδοποιεί για καταστάσεις που παραπέμπουν σε εποχές που κορυφώνεται η κρίση στη σχέση της χώρας με τους δανειστές. Παράλληλα αυτές τις μέρες το ευρώ, έχει πέσει -0,6% χθες Τρίτη και τελευταία ανήλθε στα 1,0682 δολάρια, καθώς έχει πληγεί από τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η ακροδεξιά θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και να αναλάβει την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ενώ οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν η Le Pen να ηττηθεί στο δεύτερο γύρο από κάποιον πιο μετριοπαθή υποψήφιο, οι αγορές είναι νευρικές μετά την εμπειρία του περασμένου έτους του δημοψηφίσματος Brexit και της νίκης του Τραμπ. Το χάσμα μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών αποδόσεων των 10 ετών ομολόγων Γαλλίας Γερμανίας διευρύνθηκε στις 78 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο επίπεδο από τα τέλη του 2012. Επιπλέον, η διένεξη για το πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα έχει αρχίσει να στοιχειώνει την αγορά πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, με τα διετή ελληνικά ομόλογα να εμφανίζουν απόδοση που βαδίζει στα ύψη πλησιάζοντας την τιμή σχεδόν του 10% την Τρίτη, σε σύγκριση με το 6% μόνο, πριν από δύο εβδομάδες.

Όταν η κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει να βαραίνει την ισχύ του ευρώ, οι αντιδράσεις των θεσμικών αποκτούν πιο στιβαρό χαρακτήρα και αυτό πιθανά δικαιολογεί την άνοδο του τζίρου στο ΧΑ χθες. Από τις μετοχές του FTSE25, δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο οι ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΣΑΡ και ΤΙΤΚ. Η τεχνική εικόνα δείχνει ως πιθανότερη δυναμική τη συνέχιση της συσσώρευσης, τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον FTSE25. Αλλά οι traders στα παράγωγα που το πολύ με μιας μέρας καθυστέρηση πέφτουν μέσα στις προσδοκίες τους για τη βραχυπρόθεσμη τάση έδειξαν να στοιχηματίζουν υπέρ πτώσης σήμερα.

Δεν είναι εύκολο να κρατηθεί ένας διαχειριστής ψύχραιμος όταν διαπιστώνει ότι η άνοδος των 15 blue chip από τα 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν αρκεί για να κρατήσει τον 25άρη σε θετικό έδαφος και πάνω από τις 622 μονάδες στο μέσο της διαπραγμάτευσης. Όταν οι δείκτες στην Ευρώπη έχουν κέρδη και τα futures για τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δείχνουν προς ανοδικό άνοιγμα των συναλλαγών και στα άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το πώς διάβασαν την έκθεση του ΔΝΤ οι Θεσμικοί, φάνηκε από τη στάση τους για τις Τραπεζικές μετοχές και από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που ανέβηκαν.

Η στάση αναμονής του ΔΝΤ, μετά την εμφάνιση αμετακίνητων διαφορών επί των πλεονασμάτων, που μπορεί να έχει ως στόχο η ελληνική οικονομία, εξελήφθη ως προάγγελος καθυστέρησης στην εξεύρεση λύσης στα αδιέξοδα της δεύτερης αξιολόγησης. Στάθηκαν περισσότερο στις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, ότι θα μπορούσε να χορηγηθεί περαιτέρω δόση από το πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα, μόνο αν το ΔΝΤ αποφασίσει να ενταχθεί επίσημα στο πρόγραμμα. Επίσης, στην θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η απόφαση του ΔΝΤ να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης θα σήμαινε ότι το τρέχον πρόγραμμα θα τελειώσει, επίσης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι ώθηση από τα ευοίωνα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 20.090 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,19% στις 5.674 μονάδες, κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, και ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,02% στις 2.293 μονάδες.

Μέχρι στιγμής, το 65% των εταιρειών, οι οποίες έχουν ήδη δημοσιεύσει τα οικονομικά τους μεγέθη, έχει καταγράψει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές, γεγονός το οποίο παρέχει σημαντική ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,85% στα 52,03 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 1,65% στα 54,80 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,29% στα 1.235,70 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας αυξήθηκε κατά 0,35% στα 1,2512 δολάρια, το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,56% στα 1,0689 δολάρια, και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 0,35% στα 112,10 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών αυξήθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, το οποίο κατά τη διάρκεια του 2016 διαμορφώθηκε στα 502,3 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, πτώση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Michael Kors, κινούμενα ωστόσο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 271,3 εκατ. δολάρια (1,64 δολ/μετοχή) έναντι 294,6 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τέλος, κάμψη της τάξης του 71% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της General Motors, τα οποία συρρικνώθηκαν σε 1,84 δισ. δολάρια έναντι 6,27 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο των εταιρικών αποτελεσμάτων, όσο και των μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 362,74 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,34% στις 11.549 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,20% στις 7.186 μονάδες.

Στον αντίποδα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,49% στις 4.754 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,28% στις 9.331 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,17% στις 18.662 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της BNP Paribas υποχώρησε κατά 4,77% λόγω των κατώτερων των προσδοκιών οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου. Πτώση κατά 4,08% σημείωσε και η μετοχή της BΡ εξαιτίας της καταγραφής ζημιών για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 1,92% στα 51,99 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν απώλειες κατά 1,58% στα 54,84 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, καταγράφει άνοδο κατά 0,24% στα 1.235,00 δολάρια.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, ζημιές για δεύτερο συνεχόμενο έτος εμφάνισε το 2016 η BP PLC, λόγω της διατήρησης των αδύναμων τιμών στην αγορά του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, οι ζημιές της βρετανικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 999 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 5,2 δισ. δολαρίων το 2015.

Στον αντίποδα, σημαντική βελτίωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της BNP Paribas, χάρη στην ανάκαμψη του επενδυτικού κλάδου. Τα κέρδη της γαλλικής τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1,44 δισ. ευρώ έναντι 665 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Την ίδια ώρα, τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων οκτώ ετών εμφάνισε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3% έναντι των εκτιμήσεων περί οριακής αύξησης κατά 0,3%.

Παράλληλα, αναπάντεχη πτώση εμφάνισαν τον Ιανουάριο οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία, καθώς παρουσίασαν μείωση κατά 0,9% έναντι αύξησης 1,6% τον Δεκέμβριο. Σε ετήσιο επίπεδο, η επίδοση του Ιανουαρίου αποδείχθηκε υψηλότερη κατά 5,7%.

Συρρίκνωση εμφάνισε τέλος, τον Δεκέμβριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γαλλίας, χάρη στις αυξημένες εξαγωγές της Airbus, καθώς το έλλειμμα περιορίστηκε σε 3,42 δισ. ευρώ έναντι 4,37 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.

ΧΑ

Οι Τράπεζες κρατήσανε χαμηλά τα κέρδη του ΓΔ 

Στην δεύτερη σύνοδο της κρίσιμης για την ελληνική υπόθεση εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με σχετικά καλύτερο τζίρο, να εξισορροπήσουν τις απώλειες από τις ρευστοποιήσεις θέσεων στα Τραπεζικά blue chip με την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τους υπόλοιπους κλάδους που περιλαμβάνονται στον 25άρη. Οι ανησυχίες κατάφεραν να εμφανίσουν ξανά τη διάθεση για φυγή από τα Τραπεζικά blue chip που ήταν ισχυρή και ήταν ακόμα οι ΜΠΕΛΑ -0,23% και ΤΕΝΕΡΓ οι μετοχές του 25άρη με πτωτική κατάληξη. Το αποτέλεσμα ήταν η βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η νευρική ταλάντευση των τιμών των βασικών δεικτών σχεδόν μόνιμα πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας, με δυο ολιγόλεπτα διαστήματα, με αρνητική μεταβολή για τον ΓΔ και τέσσερα (τα δύο δευτερολέπτων) για τον 25άρη .

Οι Τράπεζες ξεκίνησαν με πτωτικό χάσμα -0,40% στις 747,57 μονάδες ενώ εμφάνισαν αμέσως τάση να αναζητήσουν το ελάχιστο μέρας και στις 10:33 οι εντολές πώλησης τον είχανε οδηγήσει στις 741 μονάδες με μεταβολή -1,28% αλλά εμφάνισε το μέγιστο μέρας στις 762,5 από  780,30 μονάδες τη Δευτέρα και  αντιστοιχούσε σε μεταβολή +1,59%.  Η εγγραφή του ελάχιστου στο -2,09% στις 16:58 ήταν οι 734,87 από 747,67 χθες. Ο Τραπεζικός δείκτης μετά τις 13:40 κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο και έκλεισε κοντά στο κατώτερο επίπεδο της ημερήσιας διακύμανσης. Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν υπολογίσιμη άνοδο με τη βοήθεια από τις δημοπρασίες  και το βαρίδι τους για το δεύτερο μέρος ήταν ο Τραπεζικός.

Επειδή σημαντικές μεταβολές εμφάνισαν με κέρδη πάνω από 2% οι ΒΙΟ +6,76%, ΕΧΑΕ +3,02%, ΜΕΤΚ +3,55%%, και ΟΛΠ +3,17% που μερικές είναι με υπολογίσιμους συντελεστές βαρύτητας, η άνοδός τους ως συνεισφορά στους δείκτες ροκανίστηκε από τις απώλειες για τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -2,29% από -3,85% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -0,45% από -1,75%,  η ΠΕΙΡ 0,00% από -4,84% στις 6/2, και ΕΥΡΩΒ -1,60% από -4,43% με μεταβαλλόμενη  έκφραση ενδιαφέροντος για ρευστοποίηση θέσεων. Η αγορά φάνηκε σήμερα ικανή να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 622 μονάδων. Ενώ είχε στην πλάτη της μια σειρά από αρνητικές προσδοκίες για τις τράπεζες και την οικονομία  στο εσωτερικό αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και τη διεθνή επιφύλαξη για τις εξελίξεις από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και το αρνητικό για το Ευρώ κλίμα.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 15) με τέσσερα την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ και ΦΦΓΚΡΠ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 23 από 14 την προηγούμενη σύνοδο, και 7 από 5 αμετάβλητες. Άρα, οι 10 από 21 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 41,547 από 27,356 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 20,11 από 14,14 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 48,41% από 51,68% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν αρχικά ελαφρά ανοδική πορεία. Στο  δεύτερο μέρος εγκαταστάθηκε μικτή δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με ενίσχυση από την εικόνα των futures στη Wall Street που έδειχναν για ανοδικό άνοιγμα. Η διάθεση  για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,81%, ο CAC είχε μεταβολή -0,11% με τον FTSE100 με μεταβολή +0,73%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με ανοδική δυναμική και ικανού  αποτελέσματος  μεταβολές αλλά οι βασικοί δείκτες γρήγορα εμφάνισαν κέρδη με μεταβολές για τον Dow Jones Ind Av στο +0,38% και τον S&P500 στο +0,20%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,42% και έφθασε στις 623,37 από 620,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1660,97 από 1655,61 με μεταβολή -1,46%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,0 μονάδα ψηλότερα και τον 25άρη κατά 3,0, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Βιομηχανικών Προϊόντων +4,05% από -0,27%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,93% από +0,07%, Πρώτων Υλών +1,80% από +2,14%, Ταξίδια Αναψυχή +1,45% από -1,99%, Τηλεπικοινωνιών +1,30% από -1,28%, Κοινής Ωφέλειας +1,21% από -0,40%, Μέσων Ενημέρωσης +1,20% από -3,49%, Ακίνητης Περιουσίας +1,09% από -2,05%, Πετρελαίου Αερίου +1,04% από -0,41%, Κατασκευές Υλικά +0,81% από +0,13%, Τροφίμων Ποτών +0,72% από -0,53%, ο ΓΔ +0,42% από -1,30%, ο 25άρης +0,32% από -1,46% και Τεχνολογίας +0,30% από +0,81%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -1,36% από -3,66%, και Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,09% από +0,88%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, Εμπορίου 0,00% από -1,45% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,547 από 27,356 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,889 από 1,624 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 37,178 από 24,202 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,605 από 0,617 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,030 από 42,804 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 58,112 από 47,636 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 47 από 33 των καθοδικών σε 31 από 51 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 33 από 28.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Με αυξημένη ευαισθησία από τους Traders το premium έγινε discount

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη με τη μεταβολή να αλλάζει πρόσημο. Κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο με το άνοιγμα επί επτά λεπτά και για δώδεκα λεπτά μετά τις 14:44. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στις 10:32 και ήταν στις 1649,83 μονάδες ή -0,35%. Το μέγιστο ορίστηκε στις 1675,31. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1660,97 μονάδες, με μεταβολή +0,32%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 19,074 από 12,018 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 2351 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1673,00 μονάδες και κατώτερο στις 1649,25. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 1808 ΣΜΕ και οι 1105 ανοικτές θέσεις έγιναν 2144 με εκκαθάριση στις 1657,00 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1660,97 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1655,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Φεβρουαρίου 5862 από 6423. Ξεκίνησε νωρίς η μετακύληση θέσεων όπως φαίνεται από τη βουτιά στην έκθεση των επενδυτών στα ΣΜΕ Φεβρουαρίου και τον διπλασιασμό των ανοικτών θέσεων στη σειρά Μαρτίου. Παράλληλα οι επενδυτές έδωσαν πάλι προπορεία στον δείκτη έναντι της τιμής εκκαθάρισης των ΣΜΕ.

Φάνηκε πάντως από χθες ότι η άμυνα μπορεί να ισχύσει, ωστόσο, εξαντλούνται οι δυνάμεις αντίστασης. Καθώς έχουν προβληματιστεί οι διαχειριστές από τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και έδωσαν μεγάλη άνοδο στα επιτόκια για τα διετή ελληνικά ομόλογα ενώ και τα δεκαετή πλησίασαν το 8%. Το διεθνές κλίμα δεν είναι ευνοϊκό καθώς οι επενδυτές ανησυχούν από τις αμφιβολίες σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθεί ο Πρόεδρος Donald Trump των ΗΠΑ και από τις εκλογές στη Γαλλία υπέσκαψαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε αφήνοντας μια 'γλυκόξινη επίγευση', αφού το μείγμα των προσδοκιών για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση συμφωνίας με τους Δανειστές μας παραμένει ίδιο, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Στα θετικά καταγράφεται η απομάκρυνση του ενδεχομένου μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα στην παρούσα φάση. Από την άλλη πλευρά, παραμένουν οι απόψεις του για τη μη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και οι σταθερές προτάσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό πεδίο. Επιπλέον, τονίζει τα της αναμόρφωσης της Τραπεζικής διακυβέρνησης, ενώ, επιτέλους, αναφέρεται στην ανάγκη φορολογικών ελαφρύνσεων στα Φυσικά Πρόσωπα προκειμένου να υποβοηθηθεί η επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Εν μέσω αυτού του σκηνικού, η συναλλακτική απραγία στο Χρηματιστήριο είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι καθημερινά στην επικαιρότητα, με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη να επιλαμβάνεται προσωπικά, πλέον, της προσπάθειας για προώθηση των διαδικασιών για το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Γίνεται σαφές ότι η εμπιστοσύνη υποχωρεί και πάλι, καθώς η φιλολογία για σενάρια "Grexit" έχει επανέλθει και η επαναφορά κεφαλαίων στις Τράπεζες έχει διακοπεί, ενώ ανοδικά κινούνται πάλι οι αποδόσεις των πολυετών ομολόγων (στο 7,85% τα 10ετη).

Από την άλλη πλευρά, εν μέσω ενός αρνητικού επενδυτικού περιβάλλοντος, το "έξυπνο χρήμα" διακρίνει και επιλέγει καλές εταιρείες, κερδοφόρες, με υψηλό μέρισμα και εξωστρεφείς, που υπό συνθήκες πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη καταγράφουν θετικές αποδόσεις.

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη επένδυση που έχει σχεδιαστεί και συνιστά ταυτόχρονα μνημονιακή υποχρέωση, το Ελληνικό, συνεχίζει να βρίσκεται στα γρανάζια της Ελληνικής γραφειοκρατίας με τη Δασική Υπηρεσία να το έχει μπλοκάρει !

Στο μεταξύ, ο Trump συνεχίζει να εκδίδει διατάγματα με στόχο να αποτυπώσει το στίγμα του, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για λιγότερες μεταναστευτικές ροές και λιγότερο Παγκόσμιο Εμπόριο, πλήττοντας πλέον εμφανώς την Παγκοσμιοποίηση. Αναγγέλλει δε, ότι σύντομα θα αναστείλει το νομοθέτημα με το οποίο επιδιώχθηκε να τιθασευτούν οι υψηλής επικινδυνότητας κινήσεις στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών (Dodd-Frank Act), αφού όλοι βιώσαμε τις συνθήκες που το 2008 οδήγησαν το σύνολο των Επενδυτικών Τραπεζών, με επικεφαλής την Lehman Brothers στη χρεοκοπία.

Απαιτήθηκαν δε τεράστια ποσά από τους Κρατικούς προϋπολογισμούς και 8 χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις σημαντικότερες Κεντρικές Τράπεζες, για να αποφευχθεί η συστημική αστάθεια. Επομένως, η κίνηση αυτή δημιουργεί εύλογο σκεπτικισμό για τη σκοπιμότητά της και τους λόγους που την υπαγορεύουν. Καταληκτικά, βιώνουμε τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος στην Παγκόσμια Οικονομία, με το ενδεχόμενο τα παρόντα επίπεδα των δεικτών να συνιστούν οροφές και το σενάριο της εισόδου προς τη διόρθωση των τιμών (bear market) να είναι αρκετά πιθανό.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 8/2 και το ευρώ πιέστηκε από τις αμφιβολίες σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθεί ο Πρόεδρος Donald Trump των ΗΠΑ και οι εκλογές στη Γαλλία υπέσκαψαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε πτώση -0,1%, η ολίσθηση συνεχίζεται από το υψηλό τετράμηνου της Δευτέρας, υπό την καθοδήγηση της  πτώσης κατά -0,49% από τις μετοχές της Νότιας Κορέας. Οι μετοχές στην Κινεζική ήπειρο  πιέστηκαν αρχικά αλλά ο SSEC τελικά εμφάνισε κέρδη +0,35%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας στο πρώτο μέρος γλίστρησε -0,2%, αλλά η νευρικότητα στη σχέση δολαρίου γιεν τον βοήθησε να περάσει σε κέρδη +0,50% στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών.

«Οι αγορές έχουν πλέον την προσοχή τους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από ένα ράλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τα ισχυρά στοιχεία για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Tadaide, ανώτερος οικονομολόγος της Mizuho Research Institute.

Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε οριακά υψηλότερα, ενώ ο Nasdaq έγραψε ρεκόρ από τα κέρδη σε μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας που αντιστάθμισαν την πτώση από τις επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας.

«Τα εταιρικά κέρδη ήταν πολύ καλά μέχρι στιγμής. Αλλά χωρίς λεπτομέρειες επί των οικονομικών πολιτικών του Trump, είναι δύσκολο να γίνει αισιόδοξος ένας επενδυτής», δήλωσε ο Masahiro Ichikawa, αναλυτής της Sumitomo Mitsui Asset Management.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη νομισματική πολιτική της νέας διοίκησης είναι, επίσης, η αιτία διατήρησης της νευρικότητας στις αγορές συναλλάγματος.

Το δολάριο μειώνεται σταθερά έναντι του γεν από τη μέρα που ο Trump σηματοδότησε τη δυσαρέσκεια του σχετικά με το νόμισμα και τη στάση της Ιαπωνίας στις 31 του Ιανουαρίου

Το νόμισμα των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε στα 112,35 γιεν, έχοντας πέσει στα 111,59, την Τρίτη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Νοεμβρίου.

Το ζευγάρι μπορεί να δει περιορισμένες κινήσεις για την ώρα, καθώς οι έμποροι περιμένουν τις εντυπώσεις από μια συνάντηση μεταξύ Trump και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, την Παρασκευή.

Το ευρώ, από την άλλη πλευρά, έχει πέσει -0,6% την Τρίτη και τελευταία ανήλθε στα 1,0682 δολάρια, καθώς έχει πληγεί από τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η ακροδεξιά θα μπορούσε να κερδίσει προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και να αναλάβει την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Το χάσμα μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών αποδόσεων των 10 ετών ομολόγων Γαλλίας Γερμανίας διευρύνθηκε στις 78 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο επίπεδο από τα τέλη του 2012.

Ενώ οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν η Le Pen να ηττηθεί στο δεύτερο γύρο από κάποιον πιο μετριοπαθή υποψήφιο, οι αγορές είναι νευρικές μετά την εμπειρία του περασμένου έτους του δημοψηφίσματος Brexit και της νίκης του Τραμπ.

Επιπλέον, η διένεξη για το πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα έχει αρχίσει να στοιχειώνει την αγορά πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, με τα διετή ελληνικά ομόλογα να εμφανίζουν απόδοση που βαδίζει στα ύψη πλησιάζοντας την τιμή σχεδόν του 10% την Τρίτη, σε σύγκριση με το 6% μόνο, πριν από δύο εβδομάδες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ραγδαία αναπτυσσόμενη είναι η εγχώρια αγορά πληρωμών, ενώ οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης παραμένουν μεγάλες. Μάλιστα, η Ελλάδα ελέω capital controls εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση ειδικά σε ανέπαφες συναλλαγές με την τεχνολογία contactless. Τη διετία 2014-2016 ο όγκος συναλλαγών με κάρτες σε POS αυξήθηκε με ρυθμό 136% και ειδικά με χρεωστικές κάρτες κατά 391%. Αντιστοίχως, ο αριθμός των POS έχει διπλασιαστεί από το 2014 έως σήμερα.

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης μέσα στον Φεβρουάριο. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές -ελληνική κυβέρνηση, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- έχουν πλέον ανοικτές γραμμές επικοινωνίας, με πρώτο στόχο να έχουν προκύψει σημεία σύγκλισης μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη. Ωστόσο, πηγές των Βρυξελλών τόνιζαν χθες με νόημα πως περιμένουν τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς. Προχθές, ημέρα πραγματοποίησης της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ με κεντρικό θέμα συζήτησης τις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, το Μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί πρωτοβουλίας Ντέισελμπλουμ.

Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι εκτιμά το ΔΝΤ, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σχολιάζοντας την έκθεση του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα. «Η έκθεση του ΔΝΤ είναι ξεπερασμένη» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, και παρέπεμψε στα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.  Παράλληλα, διαπίστωσε πως το Ταμείο συμφωνεί πως η Ελλάδα χρήζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας ωστόσο, την έκπληξή του για την «σκληρότητα» των προτάσεων, οι οποίες αναγράφονται στην έκθεση.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε μεν τη διαφωνία του με τους στόχους της Ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά περιέγραψε και τη φόρμουλα απεμπλοκής, μεταφέροντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, με βάση τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις της. Πριν απ' όλα, το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και ζητεί τον άμεσο προσδιορισμό περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης, ακόμη και αν δεν εφαρμοστούν τώρα, προκειμένου να διασφαλίσει τις αντίστοιχες εγγυήσεις για τα δάνεια των μελών του προς την Ελλάδα.

«Παράθυρο» για την επίλυση του ζητήματος των Ελλήνων μικροομολογιούχων άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατόπιν ερώτησης του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κατέστησε πιθανό το ενδεχόμενο αγοράς των ομολόγων των μικροομολογιούχων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η έκθεση του ΔΝΤ δεν είναι δίκαιη σε αρκετούς τομείς, ενώ πολλά από τα συμπεράσματά της δεν είναι συνεπή με τα πρόσφατα και καλά τεκμηριωμένα εμπειρικά στοιχεία», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε επιστολή του προς το Ταμείο. 

Όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του -η οποία ενσωματώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία (άρθρο 4)-, το Ταμείο παρουσιάζει μία συνολική εικόνα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας (της Ελλάδας) που δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM.

Υπερβολικά απαισιόδοξο σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές του εκτιμήσεις, χαρακτηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας το ΔΝΤ, σε επιστολή του προς το Ταμείο. Στην επιστολή του -η οποία έχει ενσωματώνεται στην έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία (άρθρο 4)- ο κ. Στουρνάρας καταλογίζει στο ΔΝΤ ότι υποτιμά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ενώ καταγράφει τη διαφωνία της Τράπεζας της Ελλάδος επί συγκεκριμένων αναφορών.

Στην ανάγκη έγκρισης εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στέκεται ο αρθρογράφος Μαρκ Τζίλμπερτ σε άρθρο του στο Bloomberg (στη στήλη BloombergView), με τίτλο «δεν βοηθά κανέναν να μένει η Ελλάδα στον αέρα».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι με τις εκλογές να πλησιάζουν στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και μία πιθανή διαμάχη να διαφαίνεται σχετικά με τον λογαριασμό από το Brexit, το τελευταίο που χρειάζεται η Ε.Ε. είναι μία ακόμη ελληνική κρίση.

Την υποχρέωση να καταβάλουν φόρο εισοδήματος για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια θα έχουν από το 2018 πάνω από 1,5 εκατομμύριο χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος σε επίπεδα μεταξύ 6.000 και 7.500 ευρώ, όπως ζητεί το ΔΝΤ. Επιπλέον, άλλο 1,5 εκατομμύριο αγρότες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι, περιστασιακά απασχολούμενοι και λοιποί πολίτες με μηδενικά ή πενιχρά ετήσια εισοδήματα θα κληθούν επίσης να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.

Στην ανάγκη εφαρμογής «επώδυνων πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεων» από την Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψει στον «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης», στάθηκε εκ νέου ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν. 

Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τόμσεν επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει συντάξεις καθώς και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη.

Τους κλάδους που ξεχώρισαν για τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια του 2016, παρουσιάζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου από την ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου, ανοδικά κινήθηκαν τέσσερις κλάδοι και πτωτικά έξι:

  • Τρόφιμα +9,8%
  • Ποτά/καπνός +10,5%
  • Χημικά +0,5%
  • Διάφορα βιομηχανικά προϊόντα +6,9%
  • Πρώτες ύλες -1%
  • Πετρελαιοειδή -9,1%
  • Βιομηχανικά προϊόντα -3,9%
  • Μηχανήματα -0,8%
  • Εμπιστευτικά προϊόντα -21,6%

Η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 25,41 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 1,8%, εξαιτίας κυρίως των διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή ωστόσο, προέκυψε αύξηση κατά 1,2% ή 225,5 εκατ. ευρώ, στα 18,59 δισ. ευρώ.

Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο γερμανόφωνος τύπος βρίθει από εκτιμήσεις και αναλύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτενές άρθρο δημοσιεύεται στην online εκδοχή της Neue Zürcher Zeitung, στο οποίο δεν αναλύεται μόνον η αμιγώς πολιτική και οικονομική διάσταση του θέματος αλλά και οι κοινωνικές του προεκτάσεις. Υπό το ερώτημα «Επιστροφή στη δραχμή;», αναφέρει: «Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη - έτσι τουλάχιστον αισθάνονται οι Έλληνες, οι οποίοι παρά τα αμέτρητα μέτρα λιτότητας των περασμένων ετών ή μάλλον εξαιτίας αυτών, δεν μπορούν να ορθοποδήσουν.

Το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι αντιπαραγωγικό και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα προληπτικά μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ,εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και να καταστρέψουν τις οικονομικές προοπτικές της.

Ο κ. Πιτέλα στάθηκε στη σημασία της εφαρμογής ριζικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης, ως προϋπόθεση για ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω αυτή τη φορά οι πιθανότητες είναι ισχυρότερες ότι η Ελλάδα από μόνη της θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ», δήλωσε ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε. Τεντ Μάλοχ. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι την Τρίτη, ο κ. Μάλοχ σημείωσε ότι «αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο επόμενο ελληνικό πρόγραμμα κι αυτό δεν περιλαμβάνει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, τότε οδηγούμαστε σε τροχιά σύγκρουσης του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους πιστωτές».  «Πιστεύω ότι αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει το Grexit και να φύγει από το ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο short list των φετινών European Counsel Awards, συγκαταλέγεται και η ομάδα νομικών συμβούλων του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, καθώς, διακρίθηκε στην κατηγορία COMPETITION, μαζί με άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η TOTAL.

Το γεγονός έχει ιδιαίτερη αξία, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η επιλογή των υποψηφιοτήτων έγινε ανάμεσα σε περισσότερες από 3.500 συμμετοχές. Πρόκειται για τον κορυφαίο θεσμό στον τομέα του counseling, που, εδώ και 11 χρόνια βραβεύει τους καλύτερους in-house νομικούς συμβούλους ή ομάδες νομικών συμβούλων, οι οποίες διακρίνονται, επειδή ξεχωρίζουν στον τομέα αυτό.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ο κίνδυνος διάσπασης της Ε.Ε. παραμένει χαμηλός προς ώρας, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι βρίσκονται σε άνοδο, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σχολιάζοντας τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε μία σειρά χωρών, είναι πιθανό να παραλύσουν την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων» τονίζει, στο ίδιο πλαίσιο. Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει παράλληλα, ότι η μεγαλύτερη ανησυχία εκπορεύεται από την Ιταλίακαι κυρίως, τη Γαλλία, ενώ όσον αφορά τη Γερμανία, διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει πραγματική ανησυχία». Σε κάθε περίπτωση βέβαια, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιστροφής της Ευρωζώνης στην κρίση και ότι η οικονομία έχει περάσει ήδη στη μετα-κρίση εποχή.

Κάμψη της τάξης του 71% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της General Motors, τα οποία συρρικνώθηκαν σε 1,84 δισ. δολάρια έναντι 6,27 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα λειτουργικά κέρδη παράλληλα, διαμορφώθηκαν σε 1,28 δολάρια ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών περί κερδών 1,17 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 11% στα 43,9 δισ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων περί εσόδων 41,5 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι τα κέρδη του δ’ τριμήνου του 2015 είχαν δεχθεί σημαντική ώθηση λόγω έκτακτων εσόδων.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών αυξήθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, το οποίο κατά τη διάρκεια του 2016 διαμορφώθηκε στα 502,3 δισ. δολάρια. Η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται στον υψηλότερο ρυθμό μείωσης των εξαγωγών, έναντι των εισαγωγών. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν να εμφανίσουν πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο από τα μέσα του 1970, επί προεδρίας του Τζέραλντ Φορντ. Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου ωστόσο, το έλλειμμα υποχώρησε κατά 3,2% στα 44,3 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί ελλείμματος 44,9 δισ. δολαρίων.  Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7% ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 1,5%.

Στη σύλληψη του επικεφαλής της ισραηλινής θυγατρικής της Deutsche Bank προχώρησαν οι φορολογικές αρχές της χώρας, στο πλαίσιο διερεύνησης συγκεκριμένης φορολογικής υπόθεσης. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα, πως η Deutsche Bank και ο επικεφαλής της θυγατρικής της, Μπόαζ Σβαρτζ, ελέγχονται για μία σειρά ύποπτων συναλλαγών, αξίας 147 εκατ. δολαρίων. Σε ανακοίνωσή της, η τράπεζα διαβεβαίωσε πως θα συνεργαστεί σε απόλυτη αρμονία με τις φορολογικές αρχές και ότι θα «κάνει ό,τι της ζητηθεί».

Πτώση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Michael Kors, κινούμενα ωστόσο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 271,3 εκατ. δολάρια (1,64 δολ/μετοχή) έναντι 294,6 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι πωλήσεις παράλληλα, υποχώρησε σε 1,35 δισ. δολάρια έναντι 1,40 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 1,63 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 1,36 δισ. δολαρίων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι ετών υποχώρησαν τον Ιανουάριο τα συναλλαγματικά αποθέματα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (ΡΒοC), λόγω των συνεχιζόμενων εκροών. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα συρρικνώθηκαν κατά 12,31 δισ. δολάρια σε 2,998 τρισ. δολάρια, υποχωρώντας για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2011 κάτω του ορίου των 3 τρισ. δολαρίων. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν μείωση των αποθεμάτων κατά 1 δισ. δολάρια.

Αναπάντεχη πτώση εμφάνισαν τον Ιανουάριο οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία, λόγω της στάσιμης ζήτησης στον κλάδο του real estate.

Συγκεκριμένα, παρουσίασαν μείωση κατά 0,9% έναντι αύξησης 1,6% τον Δεκέμβριο. Σε ετήσιο επίπεδο, η επίδοση του Ιανουαρίου αποδείχθηκε υψηλότερη κατά 5,7%. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση 0,1% σε μηνιαία βάση και 6% σε ετήσια βάση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα